Dieta bez diety! Proste zasady i sprawdzone przepisy!
Dlaczego dieta bez diety? Bo lubię jeść, nie lubię wielkich ograniczeń i wyrzeczeń oraz nie mam cierpliwości do liczenia kalorii……
Choć perliczka pochodzi z dalekiej Afryki, to w Polsce bez wątpienia Wielkopolska najbardziej słynie z jej hodowli. Postanowiłem połączyć ze sobą dwa obecne wielkopolskie symbole kulinarne i stworzyłem przepis, dzięki któremu pieczona perliczka po wielkopolsku będzie mogła zagościć również w Waszym domu. Z racji, że perliczka to mięso drobiowe, postanowiłem przygotować ją podobnie jak sławną kaczkę po wielkopolsku, czyli nadziać jabłkami i suto doprawić aromatycznym majerankiem, czyli zachować charakterystyczny smak regionu, który wykorzystałem również przygotowując pieczone udka z kaczki po wielkopolsku. Efekt końcowy był znakomity, ponieważ delikatne, soczyste i za razem chude mięso perliczki fantastycznie wchłonęło aromat farszu! Mówiąc wprost: danie wysokich lotów!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 1 pieczonej perliczki, z której można przygotować 5-6 porcji)
Pieczona perliczka po wielkopolsku
By pieczona perliczka po wielkopolsku wyglądała efektownie, pamiętajcie by w ostatnich minutach pieczenia polewać ją powstałym sosem, który pięknie zarumieni skórkę. Dzięki temu, perliczka będzie doskonale smakowała i apetycznie wyglądała.
Pieczona perliczka po wielkopolsku by jeszcze bardziej wpisała się w kuchnię wielkopolską dobrze by wylądowała na stole w towarzystwie modrej kapusty lub zasmażanej kapusty kiszonej. Dodatkowo warto podać również pyzy drożdżowe lub “krychane” ziemniaki, które dopełnią całość. Oczywiście pieczona perliczka po wielkopolsku może być podana również na wiele innych sposobów, a po więcej inspiracji na dodatki do obiadu zapraszam do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!
#TAGI
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Dlaczego dieta bez diety? Bo lubię jeść, nie lubię wielkich ograniczeń i wyrzeczeń oraz nie mam cierpliwości do liczenia kalorii……
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je “Miesiąc bez…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
To był piękny dzień! Wiedzieliśmy, że Nowe ZOO w Poznaniu to cudowne miejsce, ale to co zobaczyliśmy wprawiło nas w…
Przyciąganie gór rośnie wraz z czasem, który mija od naszej ostatniej wędrówki górskim szlakiem. Każdy kto pokochał góry, doskonale zna…