Pomysły na dodatki do obiadu!
Znasz ten ból głowy, kiedy główne danie na obiad już zaplanowane ale za Chiny Ludowe nie wiesz co podać do…
Choć perliczka pochodzi z dalekiej Afryki, to w Polsce bez wątpienia Wielkopolska najbardziej słynie z jej hodowli. Postanowiłem połączyć ze sobą dwa obecne wielkopolskie symbole kulinarne i stworzyłem przepis, dzięki któremu pieczona perliczka po wielkopolsku będzie mogła zagościć również w Waszym domu. Z racji, że perliczka to mięso drobiowe, postanowiłem przygotować ją podobnie jak sławną kaczkę po wielkopolsku, czyli nadziać jabłkami i suto doprawić aromatycznym majerankiem, czyli zachować charakterystyczny smak regionu, który wykorzystałem również przygotowując pieczone udka z kaczki po wielkopolsku. Efekt końcowy był znakomity, ponieważ delikatne, soczyste i za razem chude mięso perliczki fantastycznie wchłonęło aromat farszu! Mówiąc wprost: danie wysokich lotów!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 1 pieczonej perliczki, z której można przygotować 5-6 porcji)
Pieczona perliczka po wielkopolsku
By pieczona perliczka po wielkopolsku wyglądała efektownie, pamiętajcie by w ostatnich minutach pieczenia polewać ją powstałym sosem, który pięknie zarumieni skórkę. Dzięki temu, perliczka będzie doskonale smakowała i apetycznie wyglądała.
Pieczona perliczka po wielkopolsku by jeszcze bardziej wpisała się w kuchnię wielkopolską dobrze by wylądowała na stole w towarzystwie modrej kapusty lub zasmażanej kapusty kiszonej. Dodatkowo warto podać również pyzy drożdżowe lub “krychane” ziemniaki, które dopełnią całość. Oczywiście pieczona perliczka po wielkopolsku może być podana również na wiele innych sposobów, a po więcej inspiracji na dodatki do obiadu zapraszam do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!
#TAGI
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Znasz ten ból głowy, kiedy główne danie na obiad już zaplanowane ale za Chiny Ludowe nie wiesz co podać do…
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Minieuroland w Kłodzku to w mojej opinii – jeden z najpiękniejszych ogrodów, po których miałem przyjemność spacerować. Pośród setek tysięcy…
Pewne wyjścia w góry szybko się zapomina, mimo pięknych widoków, wspaniałych krajobrazów i przygody. Inne zapadają w pamięć na bardzo…