Zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami

Prosty i smaczny dodatek do obiadu, czyli zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami. Wspomnienie obiadów u mamy, gdzie właśnie tak przygotowana kapusta smakowała najlepiej. Spróbuj zrobić ją u siebie w domu a gwarantuje, że nie raz do nie wrócisz.

kategoria przepisu: ,

czas przygotowania:

trudność:

Zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami

składniki

  • kapusta kiszona z pieczarkami:
    • 1 kg kapusty kiszonej (można ją zrobić samemu – przepis)
    • 500 g pieczarek
    • kilka kropel soku z cytryny lub kilka kryształków kwasku cytrynowego
    • 3 ziarna ziela angielskiego (jeżeli nie ma w kapuście kiszonej)
    • 2 liście laurowe (jeżeli nie ma w kapuście kiszonej)
    • szczypta kminku (jeżeli nie ma w kapuście kiszonej)
    • olej do samżenia
    • sól, pieprz
    • woda do gotowania kapusty
  • zasmażka:
    • 1 cebula
    • 25 g masła
    • 2 łyżeczki mąki pszennej
    • woda od gotowania kapusty
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

wykonanie

  1. Kapustę kiszoną przełóż do garnka. Jeżeli jest bardzo kwaśna najpierw ją wypłucz, przez kilkukrotne wlewanie i odcedzanie zimną wodą. Gdy kwaśność kapusty będzie już odpowiednia, zalej ją zimną wodą tak by była całkowicie zanurzona (dodaj liście laurowe, ziele angielskie i kminek, jeżeli nie było ich w kiszonej kapuście) i gotuj na średnim ogniu przez 30 minut.
  2. Ugotowaną kapustę odcedź. Wodę z gotowania kapusty odlej do osobnego naczynia, będzie ona potem potrzebna do zrobienia zasmażki.
  3. Pieczarki pokrój na półplasterki i usmaż na patelni, z dodatkiem oleju. Pieczarki na początku smażenia dopraw szczyptą soli, szczyptą pieprzu i odrobiną soku z cytryny (lub kwasku cytrynowego). Smaż aż pieczarki będą zarumienione.
  4. Przygotuj zasmażkę. Pokrój w kostkę cebulę, na patelni roztop masło. Na podgrzane masło wsyp cebulę i zeszklij ją.
  5. Gdy cebula zrobi się już szklista dodaj do niej dwie łyżeczki mąki pszennej i intensywnie mieszaj. Podsmaż około pół minuty i po tym czasie zacznij dolewać wody od gotowania kapusty, cały czas intensywnie mieszając.
  6. Dodawaj tak długo wody od gotowania kapusty, dopóki zasmażka nie będzie miała konsystencji półpłynnej.
  7. Do ugotowanej i odcedzonej kapusty dodaj pieczarki. Gotową zasmażkę dodaj do reszty składników. Nasza zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami jest już prawie gotowa. Teraz wystarczy doprawić ją solą i pieprzem oraz jeżeli jest za mało wodnista, podlać wodą od gotowania.
  8. Zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami smakuje najlepiej na ciepło, dlatego przed podaniem warto ją jeszcze podgrzać, dosyć często mieszając aby się nie przypaliła. Gotowe!

Zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami

sposób podania

Zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami to dodatek do obiadu. Można ją serwować do dowolnych dań, jednak najlepiej pasuje do ziemniaków i dowolnego mięsa duszonego w sosie, choć to oczywiście tylko przykład.

cenne rady

Tak przygotowaną kapustę często mrożę. Zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami może przeleżeć w naszym zamrażalniku nawet i 3-4 miesiące. Wartą ją od razu podzielić na porcje i popakować w osobne woreczki foliowe. Potem wystarczy ją rozmrozić, podgrzać i mamy idealny dodatek do obiadu.

przyda się podczas gotowania

  • średni garnek
  • małą patelnię
  • naczynie do zlania wody od gotowania kapusty

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu: ,

użyte składniki: ,

Zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x