Bitki schabowe w sosie

Bitki schabowe w sosie to bardzo popularny obiad w naszym pięknym kraju! Podsmażone a potem duszone kotlety wieprzowe, ostatecznie lądujące w aromatycznym sosie to niemal typowy, oczywiście obok panierowanych smażonych kotletów, niedzielny obiad. Dodatkowym atutem jest bardzo proste przygotowanie, łatwo dostępne składniki i całkiem krótki czas przygotowania. Bez problemu przygotujesz je w czasie, gdy na drugim palniku będzie pyrkał niedzielny rosół. Oczywiście bitki schabowe kojarzymy z gotowanymi albo duszonymi ziemniakami i warzywnym dodatkiem, np. zasmażaną młodą kapustą czy buraczkami. No wypisz, wymaluj niemal tradycyjny niedzielny obiad! Nie szukaj dalej pomysłów, tylko przygotuj w najbliższy weekend właśnie taki zestaw a nikt z domowników nie będzie narzekał!

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

Bitki schabowe w sosie

składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 1 mała marchewkę,
  • 1 mała pietruszka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 mały seler,
  • 2 liście od pora,
  • 1 ząbek czosnku,
  • mała garść suszonych grzybów,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • pół łyżeczki lubczyku,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • 2 łyżeczka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • olej do smażenia
  • przyprawy do mięsa:
    • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej,
    • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
    • świeżo mielony pieprz
    • pół łyżeczki ulubionej przyprawy kuchennej (np. Vegeta Natur),
    • sól
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

wykonanie

  1. Mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym a następnie pokrój na plastry o grubości około 1 centymetra.
  2. Przygotowane plastry rozbij kuchennym tłuczkiem i uformuj kotlety.
  3. Następnie dopraw mięso przyprawami: słodką papryką, pieprzem zielonym, pieprzem i ulubioną przyprawą kuchenną. Nie sól mięsa na tym etapie. Mięso dopraw tylko z jednej strony.
  4. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie już gorący dodaj w całości obraną cebulę i dalej smaż bitki schabowe do zarumienienia (około 3-4 minut z każdej strony). Po odwróceniu mięsa na drugą stronę, dopraw bitki solą.
  5. Usmażone z obu stron bitki przekładaj do przygotowanego garnka. Cebulę smaż aż do końca smażenia ostatniej porcji mięsa.
  6. W czasie smażenia obierz warzywa i jeżeli trzeba podziel je na mniejsze kawałki. Gotowe warzywa dodaj do garnka, w którym już jest usmażone mięso.
  7. Do garnka dodaj pozostałe składniki: czosnek, grzyby, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe oraz tymianek.
  8. Na końcu dodaj usmażoną cebulę oraz wodę. Zagotuj całość i dalej duś pod przykryciem przez 60 minut.
  9. Po ugotowaniu wyciągnij z sosu na osobne talerze mięso oraz warzywa.
  10. W osobnym naczyniu rozpuść w odrobinie wody mąkę pszenną i ziemniaczaną a następnie, dolej do niej sos z garnka. Na koniec wlej zaprawę do sosu i dobrze wymieszaj całość, lekko ją podgrzewając by sos zgęstniał. Sos można doprawić do smaku solą i pieprzem.
  11. Gdy sos będzie gotowy, dodaj do niego mięso i gotowe!

Bitki schabowe w sosie

sposób podania

Bitki schabowe najlepiej podać z ziemniakami gotowanymi lub nawet uduszonymi, kluskami śląskimi czy pyzami! Do tego rzecz jasna warzywny dodatek, według waszego upodobania. Mogę jedynie podpowiedzieć np. młodą kapustę zasmażaną, surówkę ze świeżej kapusty czy zasmażane buraczki na słodko (więcej pomysł na dodatki znajdziesz w tagu: #dodatki do obiadu).

cenne rady

Gdy tłuczesz mięso, warto deskę na której układasz mięso owinąć folią spożywczą a dodatkowo na mięsie położyć woreczek foliowy, dzięki któremu nie będzie brudził się tłuczek. Dzięki folii łatwiej będzie też oderwać utłuczone kotlety.

przyda się podczas gotowania

  • średni garnek (minimum 4-litrowy),
  • duża patelnia,
  • tłuczek do mięsa,
  • folia spożywcza oraz woreczek foliowy do tłuczenia mięsa,
  • niewielkie naczynie (około 200 ml),

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu:

Bitki schabowe w sosie

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x