Suszone grzyby, czyli smak grzybów na dłużej!

Suszone grzyby to w mojej kuchni podstawa! Ich przygotowanie jest banalnie proste jeżeli masz suszarkę i ciut bardziej skomplikowane, gdy jeszcze się na nią nie zdecydowałeś. Dzięki temu, że w mojej szafce stoi wielki słój z suszonymi grzybami, rosół, ramen, bigos lub sos do duszonego mięsa zyskuje charakteru! Suszone grzyby dodają nie tylko smaku, ale również koloru i aromatu. Są niezastąpione podczas Świąt Bożego Narodzenia, gdzie są jednym z głównych dań na naszym wigilijnym stole. Suszone grzyby to coś, co powinno być w każdej kuchni!

kategoria przepisu:
czas przygotowania:
trudność:

Suszone grzyby, czyli smak grzybów na dłużej!

składniki

(ilość produktów dla przygotowania 100 g suszonych grzybów (z 1 kg świeżych grzybów otrzymuje się 100 g grzybów suszonych))

wykonanie

  1. Grzyby powinny być już oczyszczone i wstępnie podzielone na duże kawałki. Wszystko co potrzebne by to wykonać opisałem dla Was we wpisie: Jak przygotować grzyby i co dobrego z nich przyrządzić?.
  2. Gdy masz już przygotowane grzyby zajmij się ustawieniem suszarki. Postaw ją w takim miejscu by nie przeszkadzała przy codziennych czynnościach w kuchni. Warto zwrócić na to uwagę, bo postoi na kuchennym blacie kilka dni.
  3. Na sitkach suszarki układaj pokrojone grzyby. Pozostawiaj między nimi odległości zbliżone do ich wielkości. Dzięki temu ciepłe powietrze będzie docierało do każdego poziomu, a wilgoć unosiła się do góry.
  4. Sita ustaw jedno na drugim, zgodnie z instrukcją suszarki.
  5. Ustaw moc urządzenia na maksymalną temperaturę (u mnie to 75 stopni) i susz grzyby przez minimum 3 godziny.
  6. Po tym czasie warto zamienić kolejność sit, tak by te z góry znalazły się na dole a to dolne na samej górze. Ponownie włącz urządzenie na maksymalną temperaturę i susz kolejne minimum 1,5 godziny.
  7. Po tym czasie zmniejsz temperaturę (u mnie jest to 60 stopni) i susz dalej, aż do momentu gdy grzyby będą twarde i suche.
  8. Od czasu do czasu (co kilka godzin) zamieniaj kolejność sit, ponieważ grzyby na dole stosu, które są bliżej nawiewu będą schły szybciej niż te u góry.
  9. Po wysuszeniu wszystkich grzybów, przekładaj je jeszcze ciepłe do szczelnego pojemnika (może to być słoik, puszka itp.).
  10. Suszone grzyby gotowe! Używaj kiedy potrzebujesz, wystarczy wrzucić do ciepłej wody.

Suszone grzyby, czyli smak grzybów na dłużej!

sposób podania

Choć suszone grzyby nie raz jadło się jak czipsy, to jednak powinno się je spożywać wyłącznie po ugotowaniu! Są półproduktem, dlatego jak wspomniałem we wstępie dodawaj je jako jeden ze składników do rosołu, ramenu, bigosu, mięsnych sosów i wielu, wielu innych dań, gdzie tylko chcesz dodać grzybową nutę! Nie zapomnij o wigilijnej zupie grzybowej, gdzie są podstawą jej przygotowania w moim rodzinnym domu.

cenne rady

Suszone grzyby możesz przechowywać przez kilka lat, ważne by pojemnik w którym je trzymasz był szczelny.

Jeżeli nie masz suszarki do grzybów, możesz ususzyć grzyby w piekarniku. W tym celu rozłóż je na raszkach i susz w temperaturze 70-80 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

przyda się podczas gotowania

  • suszarkę do grzybów,
  • szczelny pojemnik (np. słoik, metalową puszkę itp.)

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu:
oznaczone jako: ,
użyte składniki:

Suszone grzyby, czyli smak grzybów na dłużej!

spodobał się Tobie wpis - udostępnij go na swoim koncie!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

więcej przepisów!

NEWSLETTER

Chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiadywać się o nowościach na kierunkowo.pl bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

to ważne!

Uważasz, że to dobry i ciekawy wpis – przekaż go dalej!
Każdy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens!
Jeżeli ciekawi Cię co jeszcze przygotowałem, koniecznie zajrzyj do spisu treści bloga.
Nie zapomnij by zapisać się do newslettera. Polub mnie na Facebook-u i obserwuj na Instagram-ie a nie ominie Cię żaden nowy wpis na blogu.
Inspiruj się, podróżuj, gotuj i żyj pełnią życia!

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x