Jak zrobić zakwas na chleb domowy? Przepis krok po kroku!
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Suszone grzyby to w mojej kuchni podstawa! Ich przygotowanie jest banalnie proste jeżeli masz suszarkę i ciut bardziej skomplikowane, gdy jeszcze się na nią nie zdecydowałeś. Dzięki temu, że w mojej szafce stoi wielki słój z suszonymi grzybami, rosół, ramen, bigos lub sos do duszonego mięsa zyskuje charakteru! Suszone grzyby dodają nie tylko smaku, ale również koloru i aromatu. Są niezastąpione podczas Świąt Bożego Narodzenia, gdzie są jednym z głównych dań na naszym wigilijnym stole. Suszone grzyby to coś, co powinno być w każdej kuchni!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność#TAGI
(ilość produktów dla przygotowania 100 g suszonych grzybów (z 1 kg świeżych grzybów otrzymuje się 100 g grzybów suszonych))
Suszone grzyby, czyli smak grzybów na dłużej!
Suszone grzyby możesz przechowywać przez kilka lat, ważne by pojemnik w którym je trzymasz był szczelny.
Jeżeli nie masz suszarki do grzybów, możesz ususzyć grzyby w piekarniku. W tym celu rozłóż je na raszkach i susz w temperaturze 70-80 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Choć suszone grzyby nie raz jadło się jak czipsy, to jednak powinno się je spożywać wyłącznie po ugotowaniu! Są półproduktem, dlatego jak wspomniałem we wstępie dodawaj je jako jeden ze składników do rosołu, ramenu, bigosu, mięsnych sosów i wielu, wielu innych dań, gdzie tylko chcesz dodać grzybową nutę! Nie zapomnij o wigilijnej zupie grzybowej, gdzie są podstawą jej przygotowania w moim rodzinnym domu.
#TAGI
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Poznaj pomysły na owsianki i odkryj dzięki nim zdrowe i pożywne śniadania oraz desery, które nie wymagają ani dużo czasu,…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Tak się złożyło, że miejscem gdzie spędziłem tegoroczne wakacje były Rowy. Zapowiadało się niepozornie, ale suma summarum było świetnie. Moje…
Niewielkie miasto nad Wartą, położone w zachodniej Wielkopolsce skrywa w sobie niezwykła historię, ciekawe zabytki i efektowne murale, którą zachwycą…