przepiśnik

Suszone grzyby, czyli smak grzybów na dłużej!

Suszone grzyby to w mojej kuchni podstawa! Ich przygotowanie jest banalnie proste jeżeli masz suszarkę i ciut bardziej skomplikowane, gdy jeszcze się na nią nie zdecydowałeś. Dzięki temu, że w mojej szafce stoi wielki słój z suszonymi grzybami, rosół, ramen, bigos lub sos do duszonego mięsa zyskuje charakteru! Suszone grzyby dodają nie tylko smaku, ale również koloru i aromatu. Są niezastąpione podczas Świąt Bożego Narodzenia, gdzie są jednym z głównych dań na naszym wigilijnym stole. Suszone grzyby to coś, co powinno być w każdej kuchni!

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Suszone grzyby, czyli smak grzybów na dłużej!

składniki

(ilość produktów dla przygotowania 100 g suszonych grzybów (z 1 kg świeżych grzybów otrzymuje się 100 g grzybów suszonych))

wykonanie

  1. Grzyby powinny być już oczyszczone i wstępnie podzielone na duże kawałki. Wszystko co potrzebne by to wykonać opisałem dla Was we wpisie: Jak przygotować grzyby i co dobrego z nich przyrządzić?.
  2. Gdy masz już przygotowane grzyby zajmij się ustawieniem suszarki. Postaw ją w takim miejscu by nie przeszkadzała przy codziennych czynnościach w kuchni. Warto zwrócić na to uwagę, bo postoi na kuchennym blacie kilka dni.
  3. Na sitkach suszarki układaj pokrojone grzyby. Pozostawiaj między nimi odległości zbliżone do ich wielkości. Dzięki temu ciepłe powietrze będzie docierało do każdego poziomu, a wilgoć unosiła się do góry.
  4. Sita ustaw jedno na drugim, zgodnie z instrukcją suszarki.
  5. Ustaw moc urządzenia na maksymalną temperaturę (u mnie to 75 stopni) i susz grzyby przez minimum 3 godziny.
  6. Po tym czasie warto zamienić kolejność sit, tak by te z góry znalazły się na dole a to dolne na samej górze. Ponownie włącz urządzenie na maksymalną temperaturę i susz kolejne minimum 1,5 godziny.
  7. Po tym czasie zmniejsz temperaturę (u mnie jest to 60 stopni) i susz dalej, aż do momentu gdy grzyby będą twarde i suche.
  8. Od czasu do czasu (co kilka godzin) zamieniaj kolejność sit, ponieważ grzyby na dole stosu, które są bliżej nawiewu będą schły szybciej niż te u góry.
  9. Po wysuszeniu wszystkich grzybów, przekładaj je jeszcze ciepłe do szczelnego pojemnika (może to być słoik, puszka itp.).
  10. Suszone grzyby gotowe! Używaj kiedy potrzebujesz, wystarczy wrzucić do ciepłej wody.

Suszone grzyby, czyli smak grzybów na dłużej!

zdjęcia

zostań po więcej!

Jestem również na

Jesteś u mnie pierwszy raz? Pozwól, że przedstawię Tobie mojego bloga!

Suszone grzyby, czyli smak grzybów na dłużej!

przyda się podczas gotowania

  • suszarkę do grzybów,
  • szczelny pojemnik (np. słoik, metalową puszkę itp.)

sposób podania

Choć suszone grzyby nie raz jadło się jak czipsy, to jednak powinno się je spożywać wyłącznie po ugotowaniu! Są półproduktem, dlatego jak wspomniałem we wstępie dodawaj je jako jeden ze składników do rosołu, ramenu, bigosu, mięsnych sosów i wielu, wielu innych dań, gdzie tylko chcesz dodać grzybową nutę! Nie zapomnij o wigilijnej zupie grzybowej, gdzie są podstawą jej przygotowania w moim rodzinnym domu.

cenne rady

Suszone grzyby możesz przechowywać przez kilka lat, ważne by pojemnik w którym je trzymasz był szczelny.

Jeżeli nie masz suszarki do grzybów, możesz ususzyć grzyby w piekarniku. W tym celu rozłóż je na raszkach i susz w temperaturze 70-80 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach.

zobacz również
znajdź podobne przepisy

podobne przepisy oznaczone tagiem: ,

inspiracje na przepisy z użytymi składnikami:

poradniki kulinarne
To ważne!

Pomogłem lub zainspirowałem?

Postaw mi wirtualną kawę lub podaj wpis dalej! By udostępnić go w social mediach, użyj jednego z poniższych przycisków!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens oraz jest da Was wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem, dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach czy postawieniem kawki!

Możesz również zapisać się newslettera, dzięki któremu zawsze będziesz wiedział o nowych wpisach a także otrzymasz dodatkowe korzyści jak rabaty i darmowe materiały!

Znajdziesz mnie również w social mediach: Facebook, twitter, Instagram. Bedzie mi bardzo miło jak dołączysz do obserwujących!

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x