Domowy ramen – japońska alternatywa dla rosołu

Domowy ramen – japońska alternatywa dla rosołu
  • Marcin
  • 1 lutego 2020

W moim domu powstał przez przypadek. Robiłem pulpety i zastanawiałem się co zrobić z wywarem od ich gotowania. Poszukałem i znalazłem – ramen. W ten sposób powstał pierwszy domowy ramen, który od razu zasmakował nam tak bardzo, że zrobiliśmy go już kilkukrotnie. Ten przepis to już dopieszczona wersja naszego wydania tego japońskiego specjału.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • wywar podstawowy:
    • 0,5 kg kości wieprzowych
    • 0,4 kg porcji rosołowej z kaczki
    • 3 litry wody
    • 2 marchewki
    • 1 średni por
    • 2 pietruszki
    • 2 cebule
    • 1 średni seler
    • 3 ząbki czosnku
    • 5 liści laurowych
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 10 ziaren pieprzu kolorowego
    • 2 łyżeczki soli
  • klopsiki:
    • 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    • 1 ząbek czosnku
    • szczypta papryki chilli
    • sól, pieprz
    • 1 łyżeczka soli (do wywaru)
  • warzywa:
    • 900 g mieszanki chińskiej (mrożonej, możesz również użyć własnej kompozycji)
    • 150 g białej kapusty
    • 5 cm korzenia świeżego imbiru
    • 1 czerwona papryka
    • 1 cebula
    • garść suszonych grzybów
    • 2 łyżeczki soli
  • zaprawa:
    • 3 łyżki octu ryżowego,
    • 5 łyżek sosu sojowego ciemnego,
    • 1 łyżka sosu rybnego,
    • 3/4 łyżki oleju sezamowego,
    • 1/2 łyżki sosu Worcestershire,
    • 1/2 łyżki sosu ostrygowego,
  • dodatki do podania:
    • 100 g makarou (Ramen lub Soba),
    • 2 jajka,
    • 1 łyżka kiełków (stir-fry, brokuł lub rzodkiewka),
    • szczypiorek,

(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

ramen
ramen
ramen
ramen
ramen
ramen
ramen
ramen
ramen

WYKONANIE


Domowy ramen – japońska alternatywa dla rosołu

Wywar:

  1. Kości i porcje rosołową zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i zagotuj. Zbierz szum.
  2. Warzywa obierz i dodaj do wywaru razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, pieprzem i kolejną łyżeczką soli.
  3. Przykryj garnek pokrywką i gotuj wywar na ramen przez 2,5 godziny na małym ogniu.
  4. Po 2,5 godzinach gotowania wyciągnij wszystkie składniki z garnka, tak by został sam wywar.

Klopsiki:

  1. Mięso mielone włóż do miski. Czosnek obierz z łupiny i przeciśnij przez praskę. Dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj całość. Gdy całość będzie już równomiernie wymieszana, można zacząć formować pulpety.
  2. Zrywaj kawałek masy wilgotnymi dłońmi i formuj pulpety o średnicy ok. 4-5 cm.
  3. Gdy klopsiki będą już uformowane, zagotuj wywar. Dodaj do wywary 1 łyżeczkę soli i dodawaj pojedynczo klopsiki. Na samym początku gotowania zamieszaj całość, by pulpety nie przywarły do dna. Po chwili, klopsiki powinny wypłynąć na wierzch, od tego czasu gotuj je przez 10 minut na średnim ogniu.
  4. Po tym czasie wyciągaj je łyżką cedzakową z wywaru, na talerz.

Warzywa:

  1. Paprykę czerwoną umyj i pokrój w paski, cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Imbir obierz i pokrój w słupki.
  2. Wszystkie pokrojone składniki, kapustę,  mieszankę chińską oraz suszone grzyby wsyp do wywaru. Dodaj dwie łyżeczki soli i gotuj na niewielkim ogniu 25 minut od zagotowania.

Zaprawa:

  1. Przygotuj sobie szklaną miseczkę i łyżkę. Wszystkie wymienione składniki po kolei wlewaj do miski.
  2. Dobrze wymieszaj całość, tak by powstał w miarę jednolity płyn.
  3. Gdy warzywa już 25 minut się gotowały, dodaj całość do garnka. Zamieszaj. W ten sposób nasz ramen jest gotowy.

Dodatki i podanie:

  1. Wcześniej, na przykład jak gotuje się nasza zupa w osobnym garnku ugotuj makaron a w kolejnym garnku ugotuj jajka na twardo.
  2. Szczypiorek umyj i pokrój na drobno. Kiełki przygotuj sobie, by wygodniej było je nakładać za chwilę.
  3. Ramen podawaj w głębokim talerzu. Najpierw nakładaj do niego porcję makaronu, potem wlej zupę, następnie dodaj jajko pokrojone w ćwiartki i na końcu posyp całość kiełkami i szczypiorkiem.

MIEJ POD RĘKĄ

  • 1 duży garnek
  • 2 małe garnki
  • sitko lub szumówkę do zebrania szumu
  • średnią miskę
  • łyżkę cedzakową
  • małą szklaną miseczkę do przygotowania zaprawy

CENNE RADY

Z racji że składniki typowe dla kuchni azjatyckiej są często trudno dostępne lub nie opłaca się kupowanie ich w dużych opakowaniach ja do ramenu używam gotowych, mrożonych mieszanek chińskich.

SPOSÓB PODANIA

Ramen podaje się w charakterystyczny sposób, który opisałem obok. Kolejność układania składników dodaje uroku ale też i pozwala próbować po kolei składników zupy.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!