Pierogi z serem na słodko
Muszę się Wam przyznać, że pierogi z serem na słodko nie są moim numerem jeden wśród pierogów, ale na pewno zajmują bardzo wysokie miejsce wśród ulubionych! Pierwszym wyborem są pierogi z mięsem, jednak kiedy nachodzi ochota na słodki obiad, pierogi z serem są idealne! Zawsze kiedy robię pierogi korzystam z przepisu na idealne ciasto do pierogów i podobnie jest i w tym przepisie, gdzie skupiam się głównie na serowym farszu. A ten powinien być słodki, wyraźnie twarogowy i kremowy, czyli dokładnie taki, jaki otrzymacie przygotowując pierogi z serem na słodko według tego przepisu. Zatem do dzieła:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- ciasto na pierogi:
- ciasto na pierogi przygotuj według mojego przepisu, który znajdziesz tutaj (potrzebne będą 3 porcje)
- farsz serowy:
- 500 g białego sera twarogowego,
- 2 żółtka,
- 100 g cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 15 g cukru wanilinowego
- woda do gotowania pierogów, około 2 litry,
- 1 łyżeczka soli,
(ilość produktów dla przygotowania ok. 40 pierogów)
WYKONANIE
- W pierwszej kolejności przygotuj farsz.
- Ser twarogowy zmiel jeden raz na sitku o drobnych oczkach.
- Oddziel żółtka od białek i dodaj same żółtka do zmielonego sera.
- Dodaj pozostałe składniki serowego farszu, to znaczy cukier, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy.
- Wymieszaj dokładnie farsz, by pod koniec mieszania był jednolity.
- Farsz odstaw go na bok i zacznij przygotowywać ciasto wg mojego przepisu – Podstawowe ciasto na pierogi. Sprawdzony przepis.
- Pierogi z serem, zlepiaj z przygotowanych krążków ciasta, na którego środek nakładaj czubatą łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta złącz ze sobą, formując pieroga i dobrze sklej palcami złożone ciasto.
- Gotowe pierogi z serem odkładaj na przygotowany papier do pieczenia lub drewnianą deskę. Koniecznie przykryj je bawełnianą ściereczką aby nie obsychały.
- Gdy skończysz lepienie pierogów, zagotuj w dużym garnku wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Wrzucaj gotowe pierogi z serem na wrzątek i gotuj 2 minuty, od momentu wypłynięcia.
- Gotowe pierogi z serem odkładaj na talerz.
Pierogi z serem na słodko
MIEJ POD RĘKĄ
- 2 miski,
- maszynkę do mielenia,
- papier do pieczenia lub inny papier bądź drewnianą deskę, do odkładania surowych pierogów,
- bawełniane ściereczki kuchenne,
- duży garnek,
- łyżkę cedzakową,
- trochę czasu:)
CENNE RADY
Jeżeli chcesz zamrozić pierogi z serem na słodko, by zostały „awaryjnym” obiadem, wyciągaj je z wrzątku jak tylko wypłyną na powierzchnię wody. Za pomocą łyżki cedzakowej przekładaj je do miski z zimną wodą (hartowanie). Następnie po około minucie studzenia w zimnej wodzie, odcedź je i przełóż na talerz. Aby pierogi się nie sklejały, możesz lekko posmarować je olejem, np. rzepakowym. Tak przygotowane pierogi, umieść w pojemnikach lub woreczkach do mrożenia, pamiętając by od razu je poporcjować. Zamroź i wyciągaj kiedy tylko potrzeba.
Jak przygotować zamrożone pierogi? Wrzuć do posolonego wrzątku, zamrożoną porcję pierogów i gotuj 2 minuty od momentu ich wypłynięcia.
Dokładnie w taki sam sposób możesz postępować z innymi pierogami, na przykład tymi z mięsnym farszem.
SPOSÓB PODANIA
Gotowe pierogi z serem na słodko, dla mnie najlepiej smakują polane podsmażoną na maśle bułką tartą. Znam jednak takich co wolą jeść pierogi, posypane cukrem zamiast bułeczką.