Tradycyjne ogórki konserwowe

Zawsze były w piwnicy naszego domu i zawsze trzeba było po nie iść… Kto tam myślał o tym by kiedykolwiek kupić ogórki konserwowe, zawsze w naszym domu były te przygotowane przez mamę. Dlatego też, ten przepis właśnie od mamy udało mi się wyciągnąć, bo moim zdaniem zrobione właśnie w ten sposób są najlepsze! Spróbujcie sami!

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Tradycyjne ogórki konserwowe

składniki

  • 1,3 kg ogórków,
  • 1 litr wody,
  • 200 ml octu,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 marchewka (3 plasterki marchewki na słoik),
  • 1 średnia cebula,
  • 1,5 łyżeczki gorczycy,
  • 18 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 liści laurowych,
  • 6 cm korzenia chrzanu,
  • 2 baldachimy kopru z łodygami
(ilość produktów dla przygotowania 6 słoików po 300 ml)

wykonanie

  1. Ogórki umyj dokładnie pod bieżącą wodą.
  2. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki o grubości 3-4 mm.
  3. Cebulę obierz z łupin i pokrój w krążki.
  4. Do każdego z przygotowanych słoików wsyp po 1/4 łyżeczki gorczycy, następnie dodaj po 2 plasterki marchewki, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 3 krążki cebuli oraz koper. Koper podziel po równo na 6 słoików.
  5. Ułóż pionowo w słoikach ogórki oraz przekładaj je pokrojonym chrzanem i łodygami kopru. Na ich wierzch dodaj po jeszcze jednym plasterku marchewki oraz pozostałe krążki cebuli, dzieląc je równomiernie na słoiki.
  6. Do rondla dodaj cukier, sól oraz ocet. Na końcu dodaj wodę i postaw garnek na średnim ogniu. Niemal stale mieszając, rozpuść wszystkie składniki zalewy i doprowadź ją do wrzenia.
  7. Gorącą zalewą zalewaj słoiki z ogórkami. Od razu po zalaniu zamykaj słoiki nakrętką.
  8. Zakręcone słoiki ustawiaj w dużym garnku z wyłożoną na dnie bawełnianą ściereczką. Ustawiaj słoiki tak, by nie stykały się podczas gotowania.
  9. Do garnka wlej wodę, tak by sięgała połowy słoików. Postaw garnek na ogniu i doprowadź do wrzenia.
  10. Od momentu zagotowania, gotuj całość przez kolejne 10 minut.
  11. Po tym czasie, wyciągnij gorące słoiki na ściereczkę i odwróć do góry dnem. Po wystygnięciu nakrętki powinny się „wciągnąć”, zwykle trwa to około godziny, maksymalnie 2 godzin.
  12. Gotowe przygotowane korniszony odstaw na minimum tydzień w ciemne i chłodne miejsce, np. do piwnicy. Po odstaniu 5-7 dni, ogórki konserwowe są gotowe!

Tradycyjne ogórki konserwowe

sposób podania

Ogórki konserwowe to zarówno doskonały dodatek do dań głównych jako jeden z półproduktów do wielu innych dań.

cenne rady

Warto ogórki konserwowe przygotować w mniejszych słoiczkach. Czasami np. do sałatki potrzebujemy tylko 2-3 korniszonów, dlatego reszta ogórków, która zostanie w dużym słoiku staje się problemem. Trzeba je szybko zjeść, by się nie zepsuły.

przyda się podczas gotowania

  • 6 szklanych słoików po ok. 300 ml,
  • mały garnek, najlepiej rondel,
  • duży garnek z pokrywką i bawełnianą ścierką,

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu:

oznaczone jako: ,

Tradycyjne ogórki konserwowe

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x