przepiśnik

Proste śniadanie, które każdy może zrobić dosłownie w 10 minut. Moja wersja to klasyka – jajka, wędzony boczek i szczypiorek – trzy składniki na doskonałą jajecznicę. Uwierz mi, że jajecznica na boczku przygotowana z rana dla całej rodziny ustawia Wam dzień od razu!

Jajecznica na boczku – pyszna i prosta

składniki

  • 5 jajek
  • 100 g wędzonego boczku
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki mleka
  • 20 g masła (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

wykonanie

  1. Boczek wędzony pokrój w kostkę, około pół centymetra na pół centymetra. Wrzuć na zimną patelnię.
  2. Jajka rozbij do miseczki, dodaj do nich mleko i przemieszaj całość kilka razy widelcem, by rozkłócić żółtka. Odstaw.
  3. Szczypiorek opłucz do bieżącą wodą a następnie pokój na dosyć drobno.
  4. Rozgrzej patelnię, jednak powoli, na małym ogniu. Tylko w ten sposób boczek się wytopi i odda trochę tłuszczu. Gdyby boczek był mało tłusty dorzuć na patelnię masło i roztop.
  5. Dodaj na patelnię zawartość miseczki z jajkami oraz 3/4 szczypiorku. Popieprz całość, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Mieszaj całość od czasu do czasu. Gdy większość jajek już się zetnie dodaj do jajecznicy dosyć sporą szczyptę soli. Wymieszaj raz jeszcze i zestaw z ognia.
  7. Jajecznica na boczku jest gotowa, wtedy gdy zetną się jajka ale zostanie ona lekko płynna i wilgotna dzięki mleku. Tak przygotowaną jajecznicę nakładaj na talerz. Całość posyp resztą pokrojonego szczypiorku i jeszcze raz dopraw i udekoruj świeżo mielonym pieprzem.
autor
Marcin
Marcin

kierunkowo.pl

Cześć, miło Cię widzieć! Poznaj mojego bloga, na którym opisuję swoje mikropodróże, ciekawe miejsca w Polsce, kulinarne dokonania i doświadczenia z bycia tatą w podróży i w domu.

Wspieraj kierunkowo.pl!

Pozwól mi tworzyć jeszcze więcej podobnych treści! Zostań Patronem bloga lub postaw mi wirtualną kawkę:)

Wirtualna kawa lub patronat bloga to możliwość wsparcia dowolną kwotą autora a tym samym i bloga. Dzięki Twojemu wsparciu możliwy będzie szybszy rozwój bloga! Więcej dowiesz się na stronie społeczności kierunkowo.pl!

Obserwuj kierunkowo.pl!

Dołącz do społeczności kierunkowo.pl, która liczy już tysiące osób!

Jajecznica na boczku – pyszna i prosta

zdjęcia krok po kroku

Jajecznica na boczku – pyszna i prosta

przyda się podczas gotowania

  • miseczkę
  • patelnię

sposób podania

Jajecznicę można podawać z kromką chleba lub dla bardziej ambitnych, z kanapkami.

cenne rady

Taka porcja wystarcza dla dwóch dorosłych osób. Ogólnie zasada u mnie jest prosta: dla kobiet 2 jajka, dla mężczyzn 3 jajka a dla dzieci jedno jajko.  Te proporcje prawie zawsze się sprawdzają.

Boczek wędzony możesz zastąpić również wędzoną szynką lub kiełbasą. Pamiętaj wtedy tylko o dodaniu masła.

poradniki kulinarne

Poznaj inspirujące wpisy, które znajdziecie pod tagiem #poradniki kulinarne! Dwa z nich widzicie poniżej!

ważne
Pomogłem lub zainspirowałem?

Fajnie Cię spotkać właśnie w tym miejscu, czyli na końcu wpisu. Mam nadzieję, że okazał się pomocny:)

Wspieraj kierunkowo.pl i pozwól mi tworzyć jeszcze więcej podobnych wpisów! Zostań Patronem bloga lub postaw mi wirtualną kawkę:)

Zapraszam Cię również do społeczności kierunkowo.pl, o której przeczytasz więcej tutaj. Pamiętaj również, by obserwować bloga w serwisach społecznościowych!

poznaj więcej przepisów!

Odwiedź przepiśnik na kierunkowo.pl i poznaj resztę spośród ponad 250 przepisów!

Po więcej przepisów zapraszam do przepiśnika!

0
Co myślisz o tym wpisie? Zostaw swój komentarz!x
()
x