Jajecznica na boczku – pyszna i prosta

jajecznica na boczku
  • Marcin
  • 30 stycznia 2020

Proste śniadanie, które każdy może zrobić dosłownie w 10 minut. Moja wersja to klasyka – jajka, wędzony boczek i szczypiorek – trzy składniki na doskonałą jajecznicę. Uwierz mi, że jajecznica na boczku przygotowana z rana dla całej rodziny ustawia Wam dzień od razu!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 5 jajek
  • 100 g wędzonego boczku
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki mleka
  • 20 g masła (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

jajecznica na boczku
jajecznica na boczku
jajecznica na boczku
jajecznica na boczku
jajecznica na boczku

WYKONANIE


Jajecznica na boczku – pyszna i prosta

  1. Boczek wędzony pokrój w kostkę, około pół centymetra na pół centymetra. Wrzuć na zimną patelnię.
  2. Jajka rozbij do miseczki, dodaj do nich mleko i przemieszaj całość kilka razy widelcem, by rozkłócić żółtka. Odstaw.
  3. Szczypiorek opłucz do bieżącą wodą a następnie pokój na dosyć drobno.
  4. Rozgrzej patelnię, jednak powoli, na małym ogniu. Tylko w ten sposób boczek się wytopi i odda trochę tłuszczu. Gdyby boczek był mało tłusty dorzuć na patelnię masło i roztop.
  5. Dodaj na patelnię zawartość miseczki z jajkami oraz 3/4 szczypiorku. Popieprz całość, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Mieszaj całość od czasu do czasu. Gdy większość jajek już się zetnie dodaj do jajecznicy dosyć sporą szczyptę soli. Wymieszaj raz jeszcze i zestaw z ognia.
  7. Jajecznica na boczku jest gotowa, wtedy gdy zetną się jajka ale zostanie ona lekko płynna i wilgotna dzięki mleku. Tak przygotowaną jajecznicę nakładaj na talerz. Całość posyp resztą pokrojonego szczypiorku i jeszcze raz dopraw i udekoruj świeżo mielonym pieprzem.

MIEJ POD RĘKĄ

  • miseczkę
  • patelnię

CENNE RADY

Taka porcja wystarcza dla dwóch dorosłych osób. Ogólnie zasada u mnie jest prosta: dla kobiet 2 jajka, dla mężczyzn 3 jajka a dla dzieci jedno jajko.  Te proporcje prawie zawsze się sprawdzają.

Boczek wędzony możesz zastąpić również wędzoną szynką lub kiełbasą. Pamiętaj wtedy tylko o dodaniu masła.

SPOSÓB PODANIA

Jajecznicę można podawać z kromką chleba lub dla bardziej ambitnych, z kanapkami.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!