przepiśnik

Jajecznica na boczku – pyszna i prosta

Proste śniadanie, które każdy może zrobić dosłownie w 10 minut. Moja wersja to klasyka – jajka, wędzony boczek i szczypiorek – trzy składniki na doskonałą jajecznicę. Uwierz mi, że jajecznica na boczku przygotowana z rana dla całej rodziny ustawia Wam dzień od razu!

kategoria przepisu: ,

czas przygotowania:

trudność:

Jajecznica na boczku – pyszna i prosta

składniki

  • 5 jajek
  • 100 g wędzonego boczku
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki mleka
  • 20 g masła (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

wykonanie

  1. Boczek wędzony pokrój w kostkę, około pół centymetra na pół centymetra. Wrzuć na zimną patelnię.
  2. Jajka rozbij do miseczki, dodaj do nich mleko i przemieszaj całość kilka razy widelcem, by rozkłócić żółtka. Odstaw.
  3. Szczypiorek opłucz do bieżącą wodą a następnie pokój na dosyć drobno.
  4. Rozgrzej patelnię, jednak powoli, na małym ogniu. Tylko w ten sposób boczek się wytopi i odda trochę tłuszczu. Gdyby boczek był mało tłusty dorzuć na patelnię masło i roztop.
  5. Dodaj na patelnię zawartość miseczki z jajkami oraz 3/4 szczypiorku. Popieprz całość, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Mieszaj całość od czasu do czasu. Gdy większość jajek już się zetnie dodaj do jajecznicy dosyć sporą szczyptę soli. Wymieszaj raz jeszcze i zestaw z ognia.
  7. Jajecznica na boczku jest gotowa, wtedy gdy zetną się jajka ale zostanie ona lekko płynna i wilgotna dzięki mleku. Tak przygotowaną jajecznicę nakładaj na talerz. Całość posyp resztą pokrojonego szczypiorku i jeszcze raz dopraw i udekoruj świeżo mielonym pieprzem.

Jajecznica na boczku – pyszna i prosta

zdjęcia

zostań po więcej!

Jestem również na

Jesteś u mnie pierwszy raz? Pozwól, że przedstawię Tobie mojego bloga!

Jajecznica na boczku – pyszna i prosta

przyda się podczas gotowania

  • miseczkę
  • patelnię

sposób podania

Jajecznicę można podawać z kromką chleba lub dla bardziej ambitnych, z kanapkami.

cenne rady

Taka porcja wystarcza dla dwóch dorosłych osób. Ogólnie zasada u mnie jest prosta: dla kobiet 2 jajka, dla mężczyzn 3 jajka a dla dzieci jedno jajko.  Te proporcje prawie zawsze się sprawdzają.

Boczek wędzony możesz zastąpić również wędzoną szynką lub kiełbasą. Pamiętaj wtedy tylko o dodaniu masła.

zobacz również
znajdź podobne przepisy

podobne przepisy oznaczone tagiem: , ,

inspiracje na przepisy z użytymi składnikami: ,

poradniki kulinarne
To ważne!

Pomogłem lub zainspirowałem?

Postaw mi wirtualną kawę lub podaj wpis dalej! By udostępnić go w social mediach, użyj jednego z poniższych przycisków!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens oraz jest da Was wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem, dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach czy postawieniem kawki!

Możesz również zapisać się newslettera, dzięki któremu zawsze będziesz wiedział o nowych wpisach a także otrzymasz dodatkowe korzyści jak rabaty i darmowe materiały!

Znajdziesz mnie również w social mediach: Facebook, twitter, Instagram. Bedzie mi bardzo miło jak dołączysz do obserwujących!

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x