Kanapka z awokado i jajkiem sadzonym. Mega chrupiąca!

kanapka z awokado i jajkiem sadzonym
  • Marcin
  • 7 marca 2022

Ciekawe i pyszne śniadanie w zaledwie kilka minut jest możliwe! Poznajcie przepis dzięki któremu na Waszym talerzu zagości (pewnie tylko na chwilkę) kanapka z awokado i jajkiem sadzonym na mega chrupiącej grzance! Przyznam Wam szczerze, że największą robotę w tym przepisie robi rumiana grzanka, najlepiej z domowego chleba, która przyjemnie chrupie i niesamowicie smakuje. Oczywiście kremowe awokado i jajko z płynnym żółtkiem dopełnia i nadaje wyrazu całej przekąsce, ale by była ona kompletna, moim zdaniem grzaneczka jest niezbędna:) Spróbujcie zresztą sami!

SKŁADNIKI


  • 3 kawałki chleba, najlepiej domowego (polecam Wam szczególnie skorzystać z domowego chleba np. chleba na zakwasie z żurawiną lub innego – przepisy znajdziecie w hasztagu #domowe chleby i bułki),
  • 1 awokado,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżeczki majonezu,
  • mały pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka oleju do smażenia,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 3 kanapek)

kanapka z awokado i jajkiem sadzonym
kanapka z awokado i jajkiem sadzonym
kanapka z awokado i jajkiem sadzonym
kanapka z awokado i jajkiem sadzonym
kanapka z awokado i jajkiem sadzonym
kanapka z awokado i jajkiem sadzonym

WYKONANIE


Kanapka z awokado i jajkiem sadzonym. Mega chrupiąca!

  1. W pierwszej kolejności przygotujcie wszystkie składniki: chleb pokrójcie na grube kromki a awokado obierzcie ze skórki, usuńcie pestkę i pokrójcie na plasterki.
  2. Na patelnie wlejcie olej i rozgrzejcie go na małym ogniu a gdy będzie gorący wbijcie na patelnie jajko i smażcie dalej na małym ogniu. (Jeżeli nie wiecie jak przygotować jajka sadzone, koniecznie przeczytajcie mój przepis: Jajka sadzone).
  3. Kawałki chleba włóżcie do tostera i opieczcie na wyraźny rumiany kolor.
  4. Na zarumienione grzanki dodajcie po 1 łyżeczce majonezu a następnie ułóżcie solidną warstwę plastrów awokado.
  5. Gdy jajka będą miały już ścięte białka ale nadal płynne żółtka, zdejmijcie je z patelni i ułóżcie na kanapkach.
  6. Następnie kanapki doprawcie z wierzchu solą i pieprzem a na końcu posypcie, pokrojonym szczypiorkiem.
  7. Gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • patelnia,
  • toster (możecie grzanki opiec również na patelni, opiekaczu lub w piekarniku),

CENNE RADY

Kanapka z awokado i jajkiem sadzonym to tylko jeden z moich pomysłów na śniadanie, które jest pożywne, smaczne i szybkie w przygotowaniu! Po więcej inspiracji zapraszam Was do tagu #pomysły na śniadanie. Polecam Wam również sprawdzić dwa moje wpisy, pełne śniadaniowych inspiracji:

SPOSÓB PODANIA

Chrupiąca kanapka z awokado i jajkiem sadzonym musi być podana na gorąco! Tylko wtedy grzanka będzie mega chrupka a jajko przyjemnie ciepłe! Z czym najlepiej ją podać? Myślę, że kubek dobrej kawy zbożowej lub herbaty, będzie najlepszym dodatkiem:)

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!