Jajka sadzone

Szybki piątkowy obiad, gdy lodówka świeci pustkami lub nie ma zbyt wiele czasu? Oto rozwiązanie – jajka sadzone. Pewnie każdemu dobrze znane, może nie każdy za nimi przepada ale dobrze przygotowane potrafią zaspokoić głód każdego. Jakie powinno być jajko sadzone? Najlepiej z płynnym żółtkiem, lekko zarumienionym na brzegach białkiem i odpowiednio doprawione solą i pieprzem. Wydaje się proste… I takie jest! Wystarczy trzymać się poniższego przepisu a jajka sadzone w twoim wykonaniu będą doskonałe!

kategoria przepisu: ,
czas przygotowania:
trudność:

Jajka sadzone

składniki

  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju,
  • sól,
  • pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 3 porcji)

wykonanie

  1. Przygotuj dużą patelnię i ustaw ją na odpowiednio dużym palniku.
  2. Na patelnię dodaj olej i rozprowadź kolistymi ruchami, tak by przykrył maksymalnie dużo dna.
  3. Postaw patelnię na średnim ogniu i rozgrzej olej.
  4. Na rozgrzany olej ale jeszcze nie maksymalnie gorący wbijaj jajka.
  5. Chwyć jajko w jedną dłoń, drugą dłonią przytrzymaj patelnię za uchwyt a następnie uderz zdecydowanym ale nie za mocnym ruchem jajkiem w krawędź patelni. Jajko powinno pęknąć na tyle mocno, byś mógł przy pomocy palców przepołowić skorupkę na dwie części a jego zawartość nie powinna wylecieć.
  6. Pęknięte jajka rozdziel za pomocą kciuków, którymi w miejscu pęknięcia rozdzielisz obie części skorupki.
  7. Wylej jajko na patelnię tak by zajęło 1/3 powierzchni. Podobnie zrób z pozostałymi jajkami.
  8. Gdy biało się już zetnie, posól jajka solidną szczyptą soli oraz dopraw świeżo mielonym pieprzem.
  9. Smaż dalej aż do momentu gdy na brzegach białka nie pojawi się zarumienienie. Gdy je zauważysz ściągnij jajka z patelni za pomocą łopatki. Jeżeli jajka się połączyły, podziel je mniej więcej w miejscach styku, krawędzią łopatki.

Jajka sadzone

sposób podania

Jajka sadzone smakują doskonale z młodymi ziemniakami, posypanymi koperkiem i dodatkiem w postaci sałaty ze śmietaną lub mizerią. Jeżeli nie ma sezonu na młode ziemniaki, możesz podać jajka sadzone z duszonymi ziemniakami. Jeżeli lubisz koperek lub szczypiorek przed podaniem możesz posypać jajka jednym z wymienionych zielonych akcentów.

cenne rady

  • By uzyskać ścięte biało ale płynne (lub półpłynne) żółtko, po wbiciu jajek na patelnię, żółtko nie powinno pęknąć i rozlać się. Dlatego jajko na patelnię wlewaj z niewielkiej wysokości. Nie zawsze to wychodzi, dlatego nie przejmuj się gdy żółtko się rozleje.
  • Jajka sadzone są najlepsze na świeżo. Odgrzewanie najczęściej wysusza jajko i ścina żółtko, dlatego przed przygotowaniem spytaj się domowników na ile jajek mają ochotę, by zrobić dokładnie tyle ile potrzeba.

przyda się podczas gotowania

  • dużą patelnię,
  • łopatkę kuchenną,

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu: ,
oznaczone jako: ,
użyte składniki:

Jajka sadzone

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x