Domowy przepis na pieczeń rzymską

Domowy przepis na pieczeń rzymską
  • Marcin
  • 19 września 2021

Domowy przepis na pieczeń rzymską to rozwiązanie problemu nudnego okładu na chleb! Dzięki niemu przygotujemy pyszną mięsną przekąskę, którą potem możemy wykorzystać do przygotowania kanapek, drugiego śniadania do pracy czy szkoły lub kolacji. Samo przygotowanie pieczeni nie jest trudne, jednak wymaga nieco czasu, bo dzięki schłodzeniu pieczeń po pierwsze będzie się lepiej kroiła a po drugie, będzie można pozbawić jej większej ilości wytopionego tłuszczu. Dlatego jeżeli znudziły Wam się już gotowe wędliny czy pasztety, wypróbowaliście już domowych wędlin z szynkowaru np. domowej szynki drobiowej z szynkowaru lub szynki z indyka z szynkowara, a macie ochotę na kolejny mięsny przysmak na chleb, wypróbujcie właśnie ten przepis!

SKŁADNIKI


  • 1 kg surowego boczku,
  • 400 g wędzonego boczku,
  • 400 g mięsa wieprzowego (p. schabu lub karkówki),
  • 170 ml mleka,
  • 6 łyżeczek uniwersalnej przyprawy (np. Vegety Natur),
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki majeranku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 cebule dymki ( lub w 1 średnia cebula i pęczek szczypiorku),

(ilość produktów dla przygotowania 5 pieczeni)

Domowy przepis na pieczeń rzymską pieczeń rzymska domowa
Domowy przepis na pieczeń rzymską pieczeń rzymska domowa
Domowy przepis na pieczeń rzymską pieczeń rzymska domowa
Domowy przepis na pieczeń rzymską pieczeń rzymska domowa
Domowy przepis na pieczeń rzymską pieczeń rzymska domowa

WYKONANIE


Domowy przepis na pieczeń rzymską

  1. Na początku należy pokroić mięso w grubą kostkę, pamiętając by z boczku wędzonego najpierw odkroić skórę.
  2. Następnie poszatkujcie cebule dymki wraz ze szczypiorem oraz obrany wcześniej czosnek i dodajcie je mięsa.
  3. Przygotowane mięso z cebulą i czosnkiem należy zmielić, wykorzystując sitko o średnich oczkach.
  4. Do zmielonego mięsa dodajcie mleko oraz przyprawy: majeranek, pieprz oraz waszą ulubioną przyprawę kuchenną.
  5. Całość dokładnie wymieszajcie i tak by wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Mieszajcie kuchenną łyżką lub dłonią.
  6. Mięsną masę podzielcie na 5 części i z każdej z nich uformujcie wałek, który następnie połóżcie na przygotowanym kawałku folii aluminiowej.
  7. Porcję mięsa zawińcie dokładnie folią aluminiową i układajcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Przygotowane pieczenie rzymskie wstawcie do nagrzanego do temperatury 160 stopni piekarnika (tryb grzanie góra-dół) i pieczcie przez 90 minut.
  9. Po tym czasie wyciągnij pieczenie z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Gdy będą już chłodne, włóż je do lodówki na 6-8 godzin i dopiero po tym czasie odwiń z folii aluminiowej, zbierz nadmiar tłuszczu i podaj swoim domownikom.

MIEJ POD RĘKĄ

  • maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem o średnich oczkach,
  • 2 duże miski,
  • folię aluminiową,
  • papier do pieczenia,

CENNE RADY

Przepis na pieczeń rzymską ma wiele modyfikacji, np. poprzez dodanie jajka, warzyw itp. Jednako to właśnie powyższy (mięsny) przepis na pieczeń rzymską pozwala nam przygotować przekąskę, która najdłużej zachowa świeżość.

SPOSÓB PODANIA

Wykorzystując przepis na pieczeń rzymską, przygotujesz doskonały mięsny okład na chleb, dzięki któremu zamienisz kupne szynki na domowe wyroby. Pieczeń rzymską podawaj najlepiej na świeżym, domowym pieczywie np. kawałku chleba razowego czy chleba pszennego z żurawiną, a dodatkowo możesz do kanapek z pieczenią podać również świeże warzywa: sałatę, pomidora, ogórka czy rzodkiewkę.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!