Mizeria bez śmietany

Mizeria bez śmietany
  • Marcin
  • 22 października 2020

Mizerię, czyli tarte, świeże ogórki ze śmietaną, znamy pewnie wszyscy jak doskonały dodatek do obiadu. A co powiecie na trochę inną odsłonę? Mizeria bez śmietany, czyli inna wersja mizerii tylko lżejsza i bardziej fit. Potrzeba do tego jednego triku, którego pewnie się domyślacie. Szczegóły poniżej.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 3 średnie, świeże ogórki (najlepiej gruntowe),
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (najlepszy jest kremowy),
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • mały pęczek koperku,
  • świeżo mielony pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

mizeria bez śmietany
mizeria bez śmietany
mizeria bez śmietany
mizeria bez śmietany
mizeria bez śmietany

WYKONANIE


Mizeria bez śmietany

  1. Ogórki umyj pod bieżącą wodą a następnie obierz ze skórki oraz odkrój końcówki.
  2. Obrane ogórki zetrzyj na tarce do warzyw, wybierając tą, która daje warzywa pocięte na plasterki.
  3. Starte ogórki wrzuć do miski i zasyp 3/4 łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj ogórki z solą, tak by sól dobrze rozprowadziła się do całości. Odstaw na 15-20 minut.
  4. Po tym czasie, odciśnij ogórki przy pomocy łyżki stołowej tak by wydusić z nich jak najwięcej wody.
  5. Później weź starte ogórki w dłonie i wyciśnij je dodatkowo, usuwając nadmiar wody. Wylej wodę z miski i ponownie wrzuć do niej ogórki.
  6. Dodaj do ogórków śmietanę oraz świeżo mielony pieprz i pokrojony pęczek koperku.
  7. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe. Mizeria bez śmietany jest gotowa do podania.

MIEJ POD RĘKĄ

  • tarkę do warzyw,
  • średnią miskę

CENNE RADY

Zamiast jogurtu naturalnego możesz dodać również innych, lekki nabiał. Dla osób z nietolerancją laktozy, polecam nabiał „bez laktozy”, który można kupić bez większego problemu w najpopularniejszych sieciach handlowych.

SPOSÓB PODANIA

Mizeria bez śmietany, przygotowana według mojego przepisu jest gotowa do podania jako dodatek do dowolnego obiadu. Świetnie sprawdzi się do duszonych lub pieczonych mięs ale również do smażonych kotletów z fileta lub popularnych mielonych.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!