Mizeria bez śmietany

Mizerię, czyli tarte, świeże ogórki ze śmietaną, znamy pewnie wszyscy jak doskonały dodatek do obiadu. A co powiecie na trochę inną odsłonę? Mizeria bez śmietany, czyli inna wersja mizerii tylko lżejsza i bardziej fit. Potrzeba do tego jednego triku, którego pewnie się domyślacie. Szczegóły poniżej.

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Mizeria bez śmietany

składniki

  • 3 średnie, świeże ogórki (najlepiej gruntowe),
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (najlepszy jest kremowy),
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • mały pęczek koperku,
  • świeżo mielony pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

wykonanie

  1. Ogórki umyj pod bieżącą wodą a następnie obierz ze skórki oraz odkrój końcówki.
  2. Obrane ogórki zetrzyj na tarce do warzyw, wybierając tą, która daje warzywa pocięte na plasterki.
  3. Starte ogórki wrzuć do miski i zasyp 3/4 łyżeczki soli. Dokładnie wymieszaj ogórki z solą, tak by sól dobrze rozprowadziła się do całości. Odstaw na 15-20 minut.
  4. Po tym czasie, odciśnij ogórki przy pomocy łyżki stołowej tak by wydusić z nich jak najwięcej wody.
  5. Później weź starte ogórki w dłonie i wyciśnij je dodatkowo, usuwając nadmiar wody. Wylej wodę z miski i ponownie wrzuć do niej ogórki.
  6. Dodaj do ogórków śmietanę oraz świeżo mielony pieprz i pokrojony pęczek koperku.
  7. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe. Mizeria bez śmietany jest gotowa do podania.

Mizeria bez śmietany

sposób podania

Mizeria bez śmietany, przygotowana według mojego przepisu jest gotowa do podania jako dodatek do dowolnego obiadu. Świetnie sprawdzi się do duszonych lub pieczonych mięs ale również do smażonych kotletów z fileta lub popularnych mielonych.

cenne rady

Zamiast jogurtu naturalnego możesz dodać również innych, lekki nabiał. Dla osób z nietolerancją laktozy, polecam nabiał „bez laktozy”, który można kupić bez większego problemu w najpopularniejszych sieciach handlowych.

przyda się podczas gotowania

  • tarkę do warzyw,
  • średnią miskę

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu:

Mizeria bez śmietany

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x