przepiśnik

Tradycyjne kotlety z piersi indyka

Tradycyjny, niedzielny obiad – rosół i kotlety. Każdy zna, każdy jadł, dlatego to sprawdzony pomysł na rodzinny obiad. Tym razem przedstawiam Wam przepis na kotlety z indyka, równie smaczne co kotlety z piersi kurczaka. Spróbujcie i oceńcie sami.

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Tradycyjne kotlety z piersi indyka

składniki

  • 600 g filetu z piersi indyka (1 kotlet to około 100 g mięsa),
  • 2 jajka,
  • 150 g bułki tartej,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: można doprawić mięso dowolną (ulubioną) przyprawą
(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)

wykonanie

  1. Filet z piersi indyka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i połóż na desce. Podziel go na płaskie kawałki, po około 100 g każdy. Odłóż pokrojone kawałki na bok.
  2. Deskę owiń folią spożywczą, rozbite mięso będzie od niej ładnie odchodzić. Na folii połóż kawałek mięsa, przykryj go foliowym woreczkiem śniadaniowym by nie brudzić tłuczka i rozbijaj mięso na płaskiego kotleta o grubości około 3-4 mm. Tłuczek, ma dwie, różne strony; ja wykorzystuję tą w kwadratowe ząbki. Rozbite kotlety odkładaj na bok.
  3. Gdy wszystkie kawałki mięsa będą już rozbite, rozłóż je obok siebie na desce i przypraw solą, papryką, pieprzem i opcjonalnie swoją ulubioną przyprawą. Gdy wszystkie kotlety z indyka już równomiernie przyprawisz, układaj je jeden na drugim.
  4. Do głębokiego talerza wbij dwa jajka, wymieszaj widelcem na jednolitą masę. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą.
  5. Na patelnię wlej olej i rozgrzej go. W czasie gdy będzie się rozgrzewał olej zacznij panierować kotlety. Na początku włóż kotleta do jajek i pokryj go równomiernie jajkiem, zanurzając go w masie i obracając na drugą stronę. Tak przygotowany kotlet w jajku, przełóż do bułki tartej i zapanieruj go dokładnie z dwóch stron.
  6. Opanierowane kotlety z indyka układaj na rozgrzanej patelni z olejem. Smaż na średnim ogniu do zarumienienia, około 2-3 na każdej stronie. Gotowe, usmażone kotlety odkładaj do przygotowanego naczynia żaroodpornego (garnka lub na talerz).
  7. Każdą kolejną partię smaż w ten sam sposób. Dolewaj też po łyżce oleju do każdej kolejnej partii.
  8. Tak przygotowane kotlety z indyka są gotowe do podania.

Tradycyjne kotlety z piersi indyka

zdjęcia

zostań po więcej!

Jestem również na

Jesteś u mnie pierwszy raz? Pozwól, że przedstawię Tobie mojego bloga!

Tradycyjne kotlety z piersi indyka

przyda się podczas gotowania

  • dużą patelnię,
  • folię spożywczą,
  • śniadaniowy woreczek foliowy,
  • ręcznik papierowy,
  • deskę drewnianą,
  • tłuczek do mięsa,
  • szczypce lub dwa widelce, do obracania kotletów,
  • 2 głębokie talerze,
  • talerz, garnek lub naczynie żaroodporne do odkładania gotowych kotletów

sposób podania

Kotlety z indyka najczęściej serwujemy na obiad. Doskonale pasują do nich gotowane ziemniaki (mogą być te duszone) i dowolny dodatek np. smażone pieczarki na słodko lub zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami. Dla mniej konserwatywnych smakoszy proponuję podać kotlety z frytkami z ziemniaków lub batatów i marchewki!

Kotlety możemy serwować również przy okazji przyjęć, jako jedno z dań. Wtedy najlepiej podać je na półmisku.

Zimne kotlety z piersi indyka możemy wykorzystać również jako składnik kanapek, dodając do nich pomidora, ogórka czy sałatę. Robiąc wtedy coś na wzór hamburgera, tylko, że z kotletem.

Szukasz inspiracji na dodatek do obiadu? Zajrzyj do moich propozycji: dodatki do obiadu.

cenne rady

Gotowe kotlety z indyka możesz przechowywać w lodówce przez maksymalnie 3 dni.

zobacz również
znajdź podobne przepisy

podobne przepisy oznaczone tagiem: ,

inspiracje na przepisy z użytymi składnikami:

poradniki kulinarne
To ważne!

Pomogłem lub zainspirowałem?

Postaw mi wirtualną kawę lub podaj wpis dalej! By udostępnić go w social mediach, użyj jednego z poniższych przycisków!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens oraz jest da Was wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem, dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach czy postawieniem kawki!

Możesz również zapisać się newslettera, dzięki któremu zawsze będziesz wiedział o nowych wpisach a także otrzymasz dodatkowe korzyści jak rabaty i darmowe materiały!

Znajdziesz mnie również w social mediach: Facebook, twitter, Instagram. Bedzie mi bardzo miło jak dołączysz do obserwujących!

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x