Tradycyjne kotlety z piersi indyka

kotlety z indyka
  • Marcin
  • 21 marca 2020

Tradycyjny, niedzielny obiad – rosół i kotlety. Każdy zna, każdy jadł, dlatego to sprawdzony pomysł na rodzinny obiad. Tym razem przedstawiam Wam przepis na kotlety z indyka, równie smaczne co kotlety z piersi kurczaka. Spróbujcie i oceńcie sami, czy nadaje się na niedzielny stół!

Po więcej przepisów na niedzielny obiad zapraszam do wpisu: Pomysły na elegancki i uroczysty obiad na niedzielę

SKŁADNIKI


  • 600 g filetu z piersi indyka (1 kotlet to około 100 g mięsa),
  • 2 jajka,
  • 150 g bułki tartej,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: można doprawić mięso dowolną (ulubioną) przyprawą

(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)

kotlety z indyka
kotlety z indyka

WYKONANIE


Tradycyjne kotlety z piersi indyka

  1. Filet z piersi indyka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i połóż na desce. Podziel go na płaskie kawałki, po około 100 g każdy. Odłóż pokrojone kawałki na bok.
  2. Deskę owiń folią spożywczą, rozbite mięso będzie od niej ładnie odchodzić. Na folii połóż kawałek mięsa, przykryj go foliowym woreczkiem śniadaniowym by nie brudzić tłuczka i rozbijaj mięso na płaskiego kotleta o grubości około 3-4 mm. Tłuczek, ma dwie, różne strony; ja wykorzystuję tą w kwadratowe ząbki. Rozbite kotlety odkładaj na bok.
  3. Gdy wszystkie kawałki mięsa będą już rozbite, rozłóż je obok siebie na desce i przypraw solą, papryką, pieprzem i opcjonalnie swoją ulubioną przyprawą. Gdy wszystkie kotlety z indyka już równomiernie przyprawisz, układaj je jeden na drugim.
  4. Do głębokiego talerza wbij dwa jajka, wymieszaj widelcem na jednolitą masę. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą.
  5. Na patelnię wlej olej i rozgrzej go. W czasie gdy będzie się rozgrzewał olej zacznij panierować kotlety. Na początku włóż kotleta do jajek i pokryj go równomiernie jajkiem, zanurzając go w masie i obracając na drugą stronę. Tak przygotowany kotlet w jajku, przełóż do bułki tartej i zapanieruj go dokładnie z dwóch stron.
  6. Opanierowane kotlety z indyka układaj na rozgrzanej patelni z olejem. Smaż na średnim ogniu do zarumienienia, około 2-3 na każdej stronie. Gotowe, usmażone kotlety odkładaj do przygotowanego naczynia żaroodpornego (garnka lub na talerz).
  7. Każdą kolejną partię smaż w ten sam sposób. Dolewaj też po łyżce oleju do każdej kolejnej partii.
  8. Tak przygotowane kotlety z indyka są gotowe do podania.

MIEJ POD RĘKĄ

  • dużą patelnię,
  • folię spożywczą,
  • śniadaniowy woreczek foliowy,
  • ręcznik papierowy,
  • deskę drewnianą,
  • tłuczek do mięsa,
  • szczypce lub dwa widelce, do obracania kotletów,
  • 2 głębokie talerze,
  • talerz, garnek lub naczynie żaroodporne do odkładania gotowych kotletów

CENNE RADY

Gotowe kotlety z indyka możesz przechowywać w lodówce przez maksymalnie 3 dni.

SPOSÓB PODANIA

Kotlety z indyka najczęściej serwujemy na obiad. Doskonale pasują do nich gotowane ziemniaki (mogą być te duszone) i dowolny dodatek np. smażone pieczarki na słodko lub zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami. Dla mniej konserwatywnych smakoszy proponuję podać kotlety z frytkami z ziemniaków lub batatów i marchewki!

Kotlety możemy serwować również przy okazji przyjęć, jako jedno z dań. Wtedy najlepiej podać je na półmisku.

Zimne kotlety z piersi indyka możemy wykorzystać również jako składnik kanapek, dodając do nich pomidora, ogórka czy sałatę. Robiąc wtedy coś na wzór hamburgera, tylko, że z kotletem.

Szukasz inspiracji na dodatek do obiadu? Zajrzyj do mojego wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!