Poznajcie moje pomysły na uroczysty obiad w niedzielę lub inny świąteczny dzień! Choć nie jestem entuzjastą szczególnie wystawnego życia i eleganckich spotkań a w ubiorze bliżej mi do softshell-a niż koszuli na spinki, jak każdemu zdarza mi się przyjmować gości i serwować im, nieco bardziej wyszukane dania. Oto kilka z nich, może wśród nich znajdziecie inspirację na smakowite ugoszczenie swoich gości.
5 RAD na uroczysty obiad na niedzielę i święta
Uroczysty obiad najczęściej dla większej ilości osób to dla każdego domowego kucharza spore wyzwanie, nie tylko kulinarne. Każdy z nas chciałby aby wypadł idealnie, wszystko co wyląduje na stole zachwycało smakiem a goście wyszli zadowoleni. Choć nie wyprawiam co niedzielę wystawnego obiadu, wiele takich mam już za sobą, dzięki czemu mogę podpowiedzieć Wam kilka cennych rad!
1. Wystawny obiad to zły czas na eksperymenty kulinarne
Moja podstawowa zasada! Eksperymentować można gotując dla siebie czy domowników. Przyjmując gości, powinno zależeć nam na jak najlepszym ich ugoszczeniu, a to jest znacznie prostsze, gdy zdecydujemy się skorzystać ze sprawdzonych wcześniej przepisy i klasycznych smaków.
Jeżeli jednak znamy doskonale swoich gości, wiesz jakie mają kulinarne upodobania, można pozwolić sobie na nieco kulinarnego szaleństwa. Mimo wszystko zachęcam do wprowadzania delikatnych zmian do sprawdzonych przepisów zamiast rzucania się na głęboką wodę i gotowania nowych dań po raz pierwszy.
2. Wszystko co własnej roboty, zawsze robi wrażenie!
Nie każdy w domu piecze chleb, podobnie nie każdy zna smak przygotowanych w domu wędlin dlatego już samym faktem przygotowania czegoś własnymi rękoma, zyskamy wiele w oczach naszych gości. Przekonacie się, że nawet trywialnymi, przygotowanymi w domu pyzami czy makaronem, zrobimy większe wrażenie niż innym, choćby najbardziej wykwintnym i wyszukanym daniem.
3. Postaraj się o dobre produkty
Nie ma dobrych dań, bez dobrych produktów i składników. Choć do jakości produktów warto przywiązywać uwagę codziennie, chociażby ze względu na własne zdrowie to w przypadku wyjątkowych okazji, szczególnie warto skorzystać z dobrych jakościowo produktów, które są kluczem do kulinarnego sukcesu. Dlatego bezwzględnie zrezygnujcie przy takich okazjach z przecenionych produktów lub takich, które mają krótką datę ważności.
4. Czasami skromniej znaczy lepiej
Choć przyjęło się, że na uroczysty obiad na niedzielę czy szczególną okazję wypada przygotować kilka różnych dań, to nie warto przywiązywać się do tej zasady, nie czując się na siłach podołać takiemu wyzwaniu. Czasami lepiej przygotować 1-2 dania, które będą doskonałe niż 10 byle jakich…
Zasada jest prosta: im więcej decydujemy się przygotować tym więcej mamy okazji do popełnienia kulinarnego faux-pas!
5. Zadbaj o wygląd stołu
Pewnie każdy słyszał, że „jemy oczami” i choć dotyczy to wyglądu i sposobu podania samego dania, warto również zadbać o estetykę samego stołu, przy którym będziemy wspólnie jedli. Zaplanowany uroczysty obiad na niedzielę czy święto, to dobra okazja by pozytywnie zaskoczyć naszych gości przybraniem stołu, stawiając na nim np. świeże, cięte kwiaty, ozdoby, dekoracje czy stylowe serwetki i nakrycia. W takim otoczeniu, znacznie milej się biesiaduje.
Moje przepisy na uroczysty obiad na niedzielę
Poznajcie moje pomysły na uroczysty obiad na niedzielę lub inne święto, kiedy to chcemy ugościć naszych bliskich czy znajomych w wyjątkowy sposób. Oczywiście to mój pomysł na taki wystawny obiad, który w moim domu jest właśnie tym szczególnie wystawnym a jak wspomniałem we wstępie, daleko mi do arystokracji:)
Dla każdego pod hasłem uroczysty i elegancki obiad, kryje się zupełnie coś innego. Moja propozycja to tylko jeden z przykładów, który możecie dostosować do swoich oczekiwań, wymagań i gości.
Wszystkie przepisy podzieliłem na 3 główne kategorie: zupy, dania główne i startery. Dodatkowo na samym końcu podpowiadam Wam również napoje, które można postawić do obiadu.
Zupy
Rosół królewski
Na specjalne okazje, mam specjalny przepis na rosół! Wolno gotowany przez kilka godzin, doskonale wydobywa smak aż 3 gatunków mięsa: wołowiny, perliczki i drobiu!
Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Królewski rosół z perliczki, wołowiny i kurczaka
Krem ze świeżych ogórków
Dla tych, co szukają alternatywnej zupy do tradycyjnego rosołu, podrzucam Wam przepis na krem ze świeżych ogórków, który dodatkowo możecie podać z grzankami, które również przygotujcie z pomocą mojego przepisu.
Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Krem ze świeżych ogórków oraz Grzanki do zupy
Żurek na domowym zakwasie
Mówią, że dobry żurek jest dobry na każdą okazję! A żurek na własnoręcznie wykonanym zakwasie z dobrej jakości białą kiełbasą na pewno zrobi na waszych gościach duże wrażenie!
Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Tradycyjny żurek na domowym zakwasie
Dania główne
Polędwiczki z kurkami
Polędwiczka wieprzowa to najszlachetniejszy kawałek mięsa wieprzowego, przez dania z niej przygotowane również uchodzą za wyjątkowo ekskluzywne i eleganckie! Wśród moim przepisów znajdziecie właśnie ten, gdzie polędwiczki lądują w aromatycznym sosie kurkowym!
Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Polędwiczki wieprzowe z kurkami
Kurczak z farszem pieczarkowym
Pieczony w całości kurczak zawsze robi wrażenie! A jeżeli dodatkowo wypełniony jest aromatycznym farszem pieczarkowym, który także mięsu nadał wyjątkowy smak, to w parze z efektywnym wyglądem idzie również niepowtarzalny smak!
Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Pieczony kurczak faszerowany pieczarkami
Papryka faszerowana
Pewnie wielu z Was miało okazję spróbować faszerowanych papryk, ale czy jedliście kiedyś paprykę faszerowaną mięsem mielonym i fetą? To właśnie ten niepozorny dodatek fety, robi w tym przepisie kolosalną różnicę, która wielu z Was zaskoczy! Również waszych gości:)
Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem z fetą
Pieczony filet z indyka
Kolejne bardzo dostojnie wyglądające danie to pieczony filet z indyka, który oczywiście równie dobrze smakuje co wygląda. Jego największą zaletą jest bardzo prosty przepis, z którym każdy da sobie radę!
Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Pieczony filet z indyka na obiad i do kanapki
Schab ze śliwką
Moim zdaniem, schab ze śliwką to klasyka polskiego uroczystego stołu. W moim przepisie poznacie sposób na niesamowity sos do niego, który zdecydowanie wyróżni go spośród innych, znanych schabów:)
Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Pieczony schab ze śliwką
Domowe sushi
A dla bardziej nowoczesnych gości, otwartych na inne kuchnie świata i niekonwencjonalne smaki polecam zaskoczyć wszystkich podając przygotowane własnoręcznie sushi! Oczywiście podpowiadam, krok po kroku, jak je przygotować i jednocześnie nie zbankrutować:)
Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Domowe sushi. Przepis dla początkujących
Startery, przystawki i czekadełka
Jeżeli chcecie uraczyć swoich gości niewielką przekąską dla umilenia oczekiwania na obiad lub pobudzenia apetytu, skorzystajcie z kilku poniższych przepisów na startery, czekadełka czy przystawki!
Faszerowane pieczarki z serem i orzechami
Ser, pieczarki i orzechy to doskonałe połączenie, jeżeli jeszcze go nie poznaliście, czas to nadrobić. A gdy sami przekonacie się, że to kompozycja niemal doskonała, zaskoczcie nią swoich gości, którzy oczekują za głównymi daniami. Mimo, że podstawowy przepis to wersja na grilla, bez problemu przygotujecie je w piekarniku.
Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Faszerowane pieczarki z grilla z serem i orzechami
Domowy twaróg wędzony
Przystawka dla ambitnych ale za to jaka! Własnoręcznie przygotowany twaróg wędzony to niesamowicie ciekawa przekąska, która skusi każdego! A smak? Fenomenalny!
Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Twaróg wędzony z przyprawami
Domowy chleb z pastą kanapkową
A co powiecie na domowy chleb z wyjątkową pastą kanapkową? Na pobudzenie apetytu idealne! Oczywiście własny chleb będzie najlepszym i najbardziej interesującym dla twoich gości wyborem! Skorzystajcie z moich przepisów na domowe chleby oraz pasty kanapkowe!
- kliknij i poznaj przepis na: Chleb razowy pszenno-żytni
- kliknij i poznaj przepis na: Chleb pszenny z żurawiną
- kliknij i przejdź do wpisu: Domowe przepisy na pasty kanapkowe
Kruche ślimaki drożdżowe
Pewnie znacie ślimaki z ciasta francuskiego, które jest kruche i dodatkowo szybko traci swoją kruchość… Nie trzeba jednak rezygnować z tej prostej w przygotowaniu i bardzo wygodnej do przekąszania, pysznej przystawki! Po prostu przygotujcie ją, samemu wyrabiając kruche ciasto drożdżowe, które potem nadziejecie wszystkimi frykasami:)
Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Obłędne ślimaki z ciasta drożdżowego
Napoje
Do obiadu możecie podać zarówno napoje bezalkoholowe jak i lekkie alkohole np. wino czy cydr. Dla prawdziwych koneserów polskich wyrobów alkoholowych, polecam wypróbować polskich win oraz regionalnych piw.
Z napojów bezalkoholowych, warto postawić na stole sok owocowy (najlepiej 100%), wodę z miętą i cytryną lub czystą wodę niegazowaną. Jeżeli chcecie i tutaj wprawić swoich gości w zaciekawienie polecam przygotować świeżo wyciskany sok lub domowy kompot, np. kompot z truskawek!
Więcej pomysłów na uroczysty obiad na niedzielę i święta!
Po więcej przepisów, które możecie wykorzystać przygotowując uroczysty obiad na niedziele i święta, zapraszam Was do odwiedzenia tagu #obiad na niedziele i święta! Poniżej zaledwie kilka propozycji i dalszych inspiracji!
O jakiej godzinie zaplanować uroczysty obiad na niedzielę?
Idealnej godziny nie ma:) Wiele zależy od Waszych upodobań, przyzwyczajeń i czasu, który macie. Na pewno na uroczysty obiad na niedziele czy święto musicie zarezerwować sobie minimum 2-3 godziny, bo sam kilkudaniowy obiad to kwestia około godziny a przecież nie wypada od razu po nim wypraszać gości:) Zazwyczaj po obiedzie na stole ląduje jeszcze skromna kawa czy herbata i najczęściej po niej mała „uroczystość” się kończy a goście rozchodzą do swoich domów.
Z tego względu, optymalną godziną na którą zaplanujecie uroczysty obiad na niedziele czy dowolną inną okazję i zaprosicie swoich gości, jest rozpoczęcie go między godziną 13 a 15.
Poznajcie moje poradniki kulinarne!
To tylko jeden z wielu kulinarnych poradników, jaki dla Was przygotowałem – poznajcie pozostałe i odkryjcie kolejne pomysły i inspiracje kulinarne. Poniżej dwie propozycje.
Niepowtarzalne pomysły na owsianki z dodatkami
Poznaj pomysły na owsianki i odkryj dzięki nim zdrowe i pożywne śniadania oraz desery, które nie wymagają ani dużo czasu,…
Miesiąc bez rozpusty. Podsumowanie i efekty wyrzeczeń
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je „Miesiąc bez…
Po poznać wszystkie poradniki kulinarne na kierunkowo.pl odwiedźcie koniecznie tag #poradniki kulinarne.
Poczuj klimat naprawdę uroczystych obiadów!
kierunkowo.pl to miejsce, gdzie poza kulinarnymi inspiracjami i poradnikami, znajdziecie wiele treści turystycznych, dzięki którym poznacie niesamowite zakątki naszego kraju! A skoro wpis o tym, jak zaplanować i przygotować uroczysty obiad na niedzielę czy święto, to poznajcie kilka miejsc, gdzie kiedyś na pewno wystawiało się ogromne i wykwintne uczty! Bo gdzie indziej jak nie w okazałych pałacach, potężnych zamkach czy wystawnych dworach, szukać historii o uroczystych biesiadach! Oto kilka z nich, które udało mi się odwiedzić! Po więcej ciekawych miejsc z całej Polski, wśród których być może znajdziecie inspirację i pomysł na urlop, zapraszam do kategorii tu byłem!
A może podobnie jak i ja lubicie łączyć pasję do gotowania z pasją do podróżowania? Jeżeli tak, koniecznie sprawdźcie co jeszcze dla Was przygotowałem!
W kategorii zwiedzam Polskę, znajdziecie dziesiątki wpisów z całego kraju, wśród których być może znajdziecie pomysł na najbliższy weekend, wakacje czy urlop! Poniżej dwa przykładowe wpisy.
Ogrody Hortulus. Najpiękniejsze ogrody Pomorza!
Poznajcie Ogrody Hortulus, które bez cienia wątpliwości są najpiękniejszymi i największymi ogrodami polskiego Pomorza. Od ponad 30 lat są jedną…
Makieta Borówiec, czyli świat w miniaturze!
Zawsze podziwiałem modelarzy za cierpliwość i precyzję ale to, co zobaczyłem w Borówcu pod Poznaniem wprawiło mnie w osłupienie! Makieta…