Twaróg wędzony z przyprawami

Twaróg wędzony z przyprawami
  • Marcin
  • 14 maja 2021

Twaróg wędzony z przyprawami to wędzarnicza ciekawostka, ponieważ dla większości z nas wędzenie kojarzy się głównie z mięsem np. szynką wędzoną, schabem wędzonym czy wędzonym filetem z kurczaka. Nie każdy musi być jednak mięsożercą, dlatego twaróg wędzony z przyprawami będzie ciekawą alternatywą wśród wędzonych przysmaków. Twaróg wędzony jest prosty w przygotowaniu, więcej uwagi wymaga sam proces wędzenia, jednak mimo że nie jest najprostszy warto spróbować go przygotować!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 2 sery twarogowe (o wadze 250 g każdy),
  • 1 litr przegotowanej zimnej wody,
  • 80 g soli,
  • przyprawy:
    • pół łyżeczki słodkiej papryki,
    • 1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu,
    • 1/3 łyżeczki cebuli suszonej,
    • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego

(ilość produktów dla przygotowania 2 twarogów wędzonych o wadzie około 220 g)

Twaróg wędzony
Twaróg wędzony
Twaróg wędzony
Twaróg wędzony
Twaróg wędzony
Twaróg wędzony

WYKONANIE


Twaróg wędzony z przyprawami

  1. W pierwszej kolejności należy przygotować solankę, dlatego do wody dodaj odmierzoną porcję soli i dokładnie wymieszaj.
  2. Do przygotowanej miski lub pojemnika włóż sery twarogowe.
  3. Sery zalej solanką, tak by były w całości zanurzone i odstaw na minimum 12 godzin (najlepiej 24 godziny) do lodówki.
  4. Po tym czasie sery wyciągamy z solanki na sito i pozostawiamy do odcieknięcia na około 30 minut.
  5. Gdy sery już odciekną, obtaczamy je w przyprawach. Najpierw do głębokiego talerza dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj je. W przygotowanej mieszance obtaczaj sery.
  6. Doprawione sery należy włożyć do siatek wędzarniczych, które z obu stron zwiąż sznurkiem wędliniarskim i na jednym z końców zrób oczko do zawieszenia.
  7. Przygotuj wędzarnie.
  8. Przygotowane do wędzenia sery powieś w wędzarni i susz bez dymu przez godzinę w temperaturze 60 stopni.
  9. Po upływie godziny wędź w dymie o temperaturze 55-60 stopni przez 3 godziny.
  10. Po ostygnięciu twaróg wędzony jest gotowy do podania.

MIEJ POD RĘKĄ

  • naczynie do przygotowania solanki,
  • miska, garnek lub naczynie (koniecznie z pokrywką) do moczenia w solance,
  • durszlak,
  • siatka wędzarnicza,
  • sznurek wędliniarski,
  • wędzarnia,
  • drewno do wędzenia (koniecznie liściaste, najlepsze owocowe),

CENNE RADY

  • Wędzenie to długi proces, który wymaga sporo czasu i przygotowań. Dlatego jeżeli już zdecydowałeś się wędzić ser twarogowy, powieś w wędzarni również inne przysmaki np. schab czy szynkę i wtedy za jednym zamachem zrobisz więcej aromatycznych przysmaków.
  • Założenie siatki wędzarniczej na sery nie jest takie proste:) Można sobie to ułatwić, zakładając siatkę na inne naczynie z którego potem zsuwa się ją na sery. Widać to na zdjęciach.

SPOSÓB PODANIA

Twaróg wędzony z przyprawami to przysmak sam w sobie. Jeżeli chcesz dodać coś „extra” podaj go w towarzystwie domowego chleba (polecam Wam moje przepisy na domowe chleby np. chleb pszenny z żurawiną oraz chleb razowy pszenno-żytni).

inne przepisy z:

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!