Obiad na piątek bez mięsa? Moje pomysły i przepisy!
Znajdź rozwiązanie cotygodniowego problemu, czyli co zrobić na obiad na piątek bez mięsa! Skorzystaj z moich pomysłów i przepisów by…
Szynka wędzona to jeden z naszych narodowych przysmaków! Wędzenie dodaje specyficznego aromatu, który zależy od rodzaju drewna, użytego do wędzenia. Jednak niezależnie od technicznych zawiłości (drewno bukowe czy owocowe), szynka wędzona zawsze jest mile widziana na naszym stole. Mimo, że jej przygotowanie wymaga trochę czasu i poświęcenia, efekt końcowy pobije na głowę nawet najlepszą szynkę, którą kupimy w sklepie!
Właśnie dlatego poprosiłem o pomoc w przygotowaniu domowych wędzonych szynek mojego teścia, który od wielu wielu lat przygotowuje domowe szynki, kiełbaski i inne mięsne specjały a sam tą tajemną wiedzę zdobył od swego ojca, który był rzeźnikiem i masażem. Wszak jak się szkolić, to u fachowców!
Dzięki zdobytej wiedzy domowa szynka wędzona, przygotowana według tego przepisu będzie aromatyczna, soczysta i dokładnie taka, jaką lubimy najbardziej! Praca jaką włożymy, by ją przygotować zostanie nagrodzona wędliną z najwyższej półki, której nie kupicie w żadnym sklepie. Dodatkowo do jej przygotowania wykorzystamy niemal wyłącznie naturalne składniki, dzięki czemu unikniemy wszelkich polepszaczy czy wzmacniaczy! Jednym “sztucznym” składnikiem będzie sól peklowa, która będzie miała ważne zadanie do wykonania, mianowicie ochronę szynki przed szybkim zepsuciem oraz nadanie jej, przyjemniej dla oka różowej barwy. Ale co tu dużo pisać, poznajcie przepis na domową szynkę wędzoną i przekonajcie się sami, jak bardzo Wam zasmakuje!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 1 szynki wędzonej o wadze około 1,2 kg)
Domowa szynka wędzona
Wędzenie tylko jednej szynki do zadanie dla prawdziwych pasjonatów. Mając już przygotowaną wędzarnie, warto przygotować również inne specjały do wędzenia! Nie martw się, że nie “przejesz” tego co uwędzisz, ponieważ domowa szynka wędzona jak i inne wędzone mięsa, smakuje również wyśmienicie po zamrożeniu i odmrożeniu, gdy najdzie na nią ochota!
Dodatkowo na bazie wody z parzenia możesz przygotować doskonały żurek, biały barszcz, kapuśniak czy grochówkę! Te zupy lubią wędzonkę!
Domowa szynka wędzona jest rarytasem sama w sobie:) Sprawdzi się doskonale jako przekąska, okład na chleb albo jeden ze składników innego dania. Doskonale pasuje do niej chrzan, który Możesz ją podać z domowych chlebem, moje sprawdzone przepisy to: chleb pszenny z żurawiną oraz chleb razowy pszenno-żytni. Wykorzystując szynkę przygotujesz wyśmienitą jajecznicę lub omlet! Możesz wykorzystać ją również do przygotowania aromatycznej pizzy czy zasmażanej młodej kapusty. Aromat domowej szynki wędzonej podbije smak każdego dania, dlatego jeżeli zastanawiasz się gdzie może ją jeszcze wykorzystać sprawdź tag #szynka w moim przepiśniku.
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Znajdź rozwiązanie cotygodniowego problemu, czyli co zrobić na obiad na piątek bez mięsa! Skorzystaj z moich pomysłów i przepisów by…
Dlaczego dieta bez diety? Bo lubię jeść, nie lubię wielkich ograniczeń i wyrzeczeń oraz nie mam cierpliwości do liczenia kalorii……
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
“Bana” to w gwarze poznańskiej pociąg, który akurat w przypadku tego miejsca jest bardzo ważnym elementem, mimo, że do poznańskiego…
Nowy Tomyśl to najmniejsze w Polsce miasto, które posiada swoje własne ZOO, będące również jego największą atrakcją! Oczywiście nie jest…