Omlet z serem i szynką

Omlet z serem
  • Marcin
  • 20 lutego 2021

Każdemu mają prawo znudzić się kanapki na śniadanie. Każdy może mieć ochotę na szybki i smaczny obiad, bez stania godzinę nad garnkami. Z pomocą przychodzi omlet z serem, szynką i ogórkami małosolnymi. To bardziej ciekawa forma niemal standardowej jajecznicy a jednak dzięki swoim dodatkom, smakuje o wiele inaczej i ciekawiej. Pod serową skorupką skrywa się omlet, wypełniony ogórkami, szynką i cebulką, który na dodatek skutecznie i smacznie Was nasyci. Dlatego kiedy przyjdzie błogi sobotni poranek, a Ty będziesz chciał zrobić bardziej niecodzienne śniadanie sięgnij właśnie po ten przepis! Nie zawiedziesz się!

Wypróbuj również inne moje przepisy na jajecznice:

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 5 jajek,
  • 50 żółtego sera,
  • 3 małe ogródki małosolne lub kiszone,
  • 100 szynki,
  • 1 mała cebula,
  • szczypiorek (do podania),
  • sól pieprz,
  • olej

(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

Omlet z serem
Omlet z serem
Omlet z serem
Omlet z serem
Omlet z serem

WYKONANIE


Omlet z serem i szynką

  1. Cebulę obierz z łupin a następnie pokrój w kostkę.
  2. Szynkę również pokrój w kostkę, podobnej wielkości co cebula.
  3. Na patelnię dodaj 1 łyżkę oleju i rozprowadź go na całej jej powierzchni. Patelnię postaw na ogniu.
  4. Gdy olej będzie już gorący dodaj na patelnię pokrojoną cebulę oraz szynkę. Posól szczyptą soli i mieszaj od czasu do czasu.
  5. Do przygotowanej niewielkiej miski wbij jajka a następnie rozkłóć je widelcem a możliwie jednolitą masę.
  6. Gdy cebula się zeszkli wlej na patelnię rozkłócone jajka i zmniejsz ogień pod nią.
  7. W międzyczasie gdy omlet powoli się ścina, pokrój w kostkę ogórki małosolne (lub kiszone).
  8. Po około 2-3 minutach smażenia, gdy brzegi omletu już się lekko zetną, spróbuj delikatnie je oderwać od patelni. Użyj to tego silikonowej packi, jest to tego najwygodniejsza.
  9. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  10. Po kilku kolejnych minutach, gdy brzegi będą już wyraźnie ścięte a na omlecie będą robiły się wyraźne miejscowe ścięcia dodaj na patelnię pokrojone ogórki a na nie straty ser.
  11. Przykryj patelnię pokrywką i smaż dalej na niewielkim ogniu do czasu aż omlet nie zetnie się w całej swojej objętości.
  12. Po tym czasie zestaw go z ognia.
  13. Omlet z serem, szynką i ogórkami małosolnymi jest gotowy!

MIEJ POD RĘKĄ

  • patelnię z pokrywką,
  • tarkę kuchenną (duże oczka),
  • niewielką miskę,
  • sylikonową packę kuchenną,

CENNE RADY

Podczas smażenia omletu mogą robić się bąble powietrza, które możesz, a nawet powinieneś przekuć widelcem lub drewnianym patyczkiem od szaszłyków.

SPOSÓB PODANIA

Omlet z serem podawaj od razu po usmażeniu. Warto przed samym podaniem posypać go jeszcze szczypiorkiem. Świetnie pasuje do niego kawałek, najlepiej domowego, chleba.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!