Pomysły na elegancki i uroczysty obiad na niedzielę
Poznajcie moje pomysły na uroczysty obiad w niedzielę lub inny świąteczny dzień! Choć nie jestem entuzjastą szczególnie wystawnego życia i…
Grzyby marynowane w occie to jeden z przysmaków mojego późnego dzieciństwa. Oczywiście jako kilkuletnie dziecko nie zajadałem się grzybami, ale kiedy pozwolono mi już ich spróbować, grzyby marynowane w occie stały się jednym z moich ulubionych dodatków do obiadu. Niestety nigdy nie było ich wystarczająco dużo, aby gościły często na stole dlatego też były swego rodzaju przysmakiem ekskluzywnym:) Do dzisiaj, obok oczywiście grzybów suszonych przygotowuję również grzyby marynowane w occie starając się zachować dokładnie ten smak, który pamiętam z domu mojej babci! Poznajcie zatem przepis na grzyby marynowane, dzięki któremu w swojej kuchni przygotujecie wyjątkową kwaśno-słodką grzybową przekąskę, pasującą doskonale do niejednego obiadu!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 8-9 słoików grzybów marynowanych (po ok. 300 ml))
Grzyby marynowane w occie. Przepis jak u babci!
A co jak zbierzecie więcej niż 1 kilogram malutkich grzybów, najlepiej nadających się do octu? Po prostu przygotujcie więcej zalewy i przygotujcie więcej tego grzybowego przysmaku. Orientacyjnie na 1 kg grzybów potrzebne jest ok. 1,3 – 1,5 litra zalewy (z podanych wyżej ilości składników powinno wyjść Wam około 1,4 litra zalewy).
Grzyby marynowane w occie są gotowe do podania na stół dosłownie od razu po otwarciu słoika. Możecie je jednak nieco odsączyć od zalewy, podając same grzybki w niewielkiej miseczce, do której warto dołączyć mały widelczyk (grzyby marynowane są śliskie). Grzyby marynowane w occie sprawdzą się doskonale jako dodatek do dań mięsnych np. tradycyjnego kotleta schabowego, smażonej piersi z kaczki, pieczonego filetu z indyka czy bitek schabowych.
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Poznajcie moje pomysły na uroczysty obiad w niedzielę lub inny świąteczny dzień! Choć nie jestem entuzjastą szczególnie wystawnego życia i…
Znajdź rozwiązanie cotygodniowego problemu, czyli co zrobić na obiad na piątek bez mięsa! Skorzystaj z moich pomysłów i przepisów by…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
O Poznaniu na pewno słyszało wielu z Was, a niejeden planował poznać stolicę Wielkopolski podczas np. city-breaka lub innej mikropodróży!…
Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu to ponad 100 pancernych pojazdów, pachnących smarem, paliwem i stalą, opowiadających niezwykłą historię wojskowości, pasjonatów…