Grzyby marynowane w occie. Przepis jak u babci!

Grzyby marynowane w occie przepis babci podgrzybki
  • Marcin
  • 15 września 2023

Grzyby marynowane w occie to jeden z przysmaków mojego późnego dzieciństwa. Oczywiście jako kilkuletnie dziecko nie zajadałem się grzybami, ale kiedy pozwolono mi już ich spróbować, grzyby marynowane w occie stały się jednym z moich ulubionych dodatków do obiadu. Niestety nigdy nie było ich wystarczająco dużo, aby gościły często na stole dlatego też były swego rodzaju przysmakiem ekskluzywnym:) Do dzisiaj, obok oczywiście grzybów suszonych przygotowuję również grzyby marynowane w occie starając się zachować dokładnie ten smak, który pamiętam z domu mojej babci! Poznajcie zatem przepis na grzyby marynowane, dzięki któremu w swojej kuchni przygotujecie wyjątkową kwaśno-słodką grzybową przekąskę, pasującą doskonale do niejednego obiadu!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 1 kg małych grzybków (najlepsze są podgrzybki),
  • ok. 2 litrów wrzącej wody do sparzenia grzybów,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki soli,
  • składniki na marynatę:
    • 200 ml octu spirytusowego 10%,
    • 800 ml wody,
    • 130 g cukru (ok. pół szklanki),
    • 1 łyżka soli,
    • 1 marchewka,
    • 1 duża cebula (lub 2 małe cebule),
    • ziarna ziela angielskiego (po 1 ziarnie na słoik),
    • liście laurowe (po 1 na słoik),
    • pieprz czarny (po 1 ziarnie na słoik),

(ilość produktów dla przygotowania 8-9 słoików grzybów marynowanych (po ok. 300 ml))

Grzyby marynowane w occie przepis babci
Grzyby marynowane w occie przepis babci parzenie grzybów podgrzybków
gotowanie grzybów
marynata do grzybów w occie przepis babcia
marynata do grzybków do słoików
Grzyby marynowane w occie przepis babci
słoiki z liściem laurowym i marchewką
Grzyby marynowane w occie przepis babci podgrzybki
Grzyby marynowane w occie przepis babci odwrócone wekowanie

WYKONANIE


Grzyby marynowane w occie. Przepis jak u babci!

  1. Grzyby dokładnie oczyśćcie i pozbawcie niedoskonałości. Wybierajcie tylko małe grzybki, duże lepiej ususzyć – jako to zrobić znajdziecie w przepisie: Suszone grzyby, czyli smak grzybów na dłużej!
  2. Przygotowane grzyby wrzućcie do garnka i zalejcie wrzątkiem. Zostawcie je do sparzenia na ok. 5 minut.
  3. Sparzone grzyby odcedźcie a następnie zalejcie zimną wodą, dodajcie 1 obraną cebulę oraz 2 łyżeczki soli. Garnek postawcie na średnim ogniu, całość zagotujcie i gotujcie dalej przez 50 minut na małym ogniu i pod przykryciem.
  4. Kiedy grzyby się gotują, w drugim garnku przygotujcie marynatę. Do garnka dodajcie obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulę, sól, cukier, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Następnie wlejcie ocet i wodę oraz postawcie garnek z marynatą na średnim ogniu i doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie przez 2 minuty i następnie zestawcie z ognia.
  5. Jak grzyby się ugotują odcedźcie je, ponownie zagotujcie zalewę i wlejcie ją gorącą do grzybów.
  6. Do przygotowanych słoików włóżcie po 1 liściu laurowym, 2-3 plastrach marchewki, ziarnie ziela angielskiego i ziarnie pieprzu. Najwygodniej zrobić to szczypcami kuchennymi.
  7. Następnie przelewajcie do słoików grzyby z marynatą (np. używając chochli kuchennej), od razu zakręcajcie słoiki, odwracajcie je do góry nogami i odstawiajcie na blat kuchenny. Słoiki zalane gorącymi grzybami w marynacie powinny same się “wciągnąć” w około 1-2 godziny i wtedy nie potrzeba ich zagotowywać. Jeżeli wieczka się “wciągną” pasteryzujcie słoiki gotując je 30 minut.
  8. Gotowe! Oto cały przepis, jak u mojej babci na grzyby marynowane w occie.

MIEJ POD RĘKĄ

  • duży garnek z pokrywką,
  • średni garnek,
  • cedzak lub duże sitko kuchenne,
  • szczypce kuchenne i chochla kuchenna,
  • ewentualnie duży garnek z pokrywką do pasteryzacji słoików i niewielka bawełniana ściereczka do wyłożenia dna garnka,

CENNE RADY

A co jak zbierzecie więcej niż 1 kilogram malutkich grzybów, najlepiej nadających się do octu? Po prostu przygotujcie więcej zalewy i przygotujcie więcej tego grzybowego przysmaku. Orientacyjnie na 1 kg grzybów potrzebne jest ok. 1,3 – 1,5 litra zalewy (z podanych wyżej ilości składników powinno wyjść Wam około 1,4 litra zalewy).

SPOSÓB PODANIA

Grzyby marynowane w occie są gotowe do podania na stół dosłownie od razu po otwarciu słoika. Możecie je jednak nieco odsączyć od zalewy, podając same grzybki w niewielkiej miseczce, do której warto dołączyć mały widelczyk (grzyby marynowane są śliskie). Grzyby marynowane w occie sprawdzą się doskonale jako dodatek do dań mięsnych np. tradycyjnego kotleta schabowego, smażonej piersi z kaczki, pieczonego filetu z indyka czy bitek schabowych.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!