Dieta bez diety! Proste zasady i sprawdzone przepisy!
Dlaczego dieta bez diety? Bo lubię jeść, nie lubię wielkich ograniczeń i wyrzeczeń oraz nie mam cierpliwości do liczenia kalorii……
Choć nie jest wielkim fanem łososia, ponieważ najzwyczajniej w świecie “to nie mój smak”, są pewne przepisy, dzięki którym ta popularna ryba dosłownie zachwyca mnie smakiem. Takim przepisem okazał się właśnie ten poniższy, dzięki któremu przygotowany przez Was smażony łosoś w miodzie będzie dosłownie wyśmienity. Mam wrażenie, że łosoś po prostu nie lubi zbyt wielkiego “pastwienia” się nad sobą a im prostszy przepis i krótsza lista składników, tym jest on bardziej smaczny!
W tym przepisie, inaczej niż w przepisie na klasyczną smażoną rybkę, marynuję łososia w miodzie a wcześniej skrapiam sokiem z cytryny. To połączenie, jak się później okazuje jest strzałem w “10” ponieważ świetnie komponuje się z samym łososiem a dodatkowo nie jest wielce wymagające, dzięki czemu przepis na smażonego łososia w miodzie jest bardzo prosty!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 3 porcji)
Smażony łosoś w miodzie na słodko
Z racji, że jednym z głównych składników marynaty jest miód, podczas smażenia będzie się on karmelizował a następnie przypalał. Ważne jest w takim przypadku kontrolowanie mocy palnika, by miód nie przypalił się zbyt wcześnie, ponieważ wtedy ryba może okazać się surowa w środku (szczególnie grubsze kawałki). Dlatego właśnie warto smażyć rybę na wolnym ogniu i kontrolować co około 30 sekund, stopień zarumienienia.
Moja propozycja podania to zaserwowanie łososia wraz z duszonymi ziemniakami oraz przyjemnie słodką w smaku marchewką z groszkiem i udekorowany świeżym koperkiem. Jeżeli jednak szukasz innych pomysłów na dodatki do obiadu, koniecznie poznaj mój wpis: Pomysły na dodatki do obiadu!, w którym znajdziesz wiele pomysłów na urozmaicenie obiadu!
#TAGI
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Dlaczego dieta bez diety? Bo lubię jeść, nie lubię wielkich ograniczeń i wyrzeczeń oraz nie mam cierpliwości do liczenia kalorii……
Pewnie nie raz słyszałeś że od słodyczy, fast food-ów czy gotowego sklepowego jedzenia się tyje. Też to słyszałem dlatego postanowiłem…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Planowana na prędce i w małym zamieszaniu w związku z epidemią, mikropodróż po Dolnym Śląsku okazała się dokładnie tym, co…
Skansen w Pstrążnej a właściwie Muzeum Kultury Ludowej Pogórza Sudeckiego, znajdujące się zdaniem wielu na końcu świata – tuż przy…