Smażona pierś z kaczki z jabłkami
Smażona pierś z kaczki z jabłkami to kolejny przepis na szybki i przepyszny obiad, inspirowany szczególnie kuchnią wielkopolską. Połączenie mięsa drobiowego z kaczki z gęsto rosnącymi w Wielkopolsce jabłkami, to niemal symbol tego regionu Polski, która poza ogromem ciekawych miejsc (o których przeczytacie w kategorii zwiedzam Polskę) ma również bardzo ciekawą kuchnię regionalną, której jestem wielkim fanem! Przepis na smażoną pierś z kaczki z jabłkami to zaledwie kilka składników i kilkadziesiąt minut w kuchni, dlatego nie zwlekajcie zbyt długo by go wypróbować:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 2 średniej wielkości, filety z piersi kaczki (ok. 180-200 g każdy),
- pół jabłka, najlepiej słodkiego i twardego (np. Szampion),
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej lub stołowej,
- sól,
- świeżo mielony pieprz kolorowy,
(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)
WYKONANIE
- Piersi z kaczki osuszcie a następnie ostrym nożem odkrójcie niedoskonałości. Natnijcie skórę, uważając by nie naciąć jednocześnie zbyt głęboko mięsa, które jest znacznie bardziej miękkie.
- Każdą z piersi doprawcie od strony skóry solidną szczyptą soli oraz świeżo mielonym pieprzem. Następnie posmarujcie filety od strony mięsa musztardą (po 1 łyżeczce na kaczą pierś) i na koniec raz jeszcze doprawcie mięso pieprzem.
- Tak przygotowane piersi z kaczki zostawcie w lodówce na 45 minut. Po tym czasie wyciągnijcie je i zostawicie na kolejne 15 minut w temperaturze pokojowej.
- Postawcie patelnię na palniku, połóżcie na zimnej patelni przygotowane wcześniej filety, koniecznie skórą do dołu. Włączcie średnio-mały ogień pod patelnią i smażcie powoli piersi z kaczki przez 10 minut.
- W międzyczasie przygotujcie kawałki jabłek, wykrawając gniazda nasienne i krojąc jabłko w plasterki o grubości około 5-7 mm.
- Po 10 minutach odwróćcie mięso na drugą stronę i dodajcie na patelnię pokrojone jabłka.
- Jabłka po około 3-4 minutach odwracajcie na drugą stronę. Smażcie do wyraźnego zarumienienia (u mnie to było ok. 10 minut).
- Po 6 minutach sprawdźcie czy piersi z kaczki zarumieniły się już od strony mięsa. Jeżeli nie smażcie do zarumienienia przez kolejne 1-2 minuty.
- Piersi z kaczki ponownie odwróćcie skórą do dołu i smażcie przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie zdejmijcie mięso z patelni i odłóżcie na deskę lub talerz, by „odpoczęło” przez 3-4 minuty.
- Po tym czasie smażona pierś z kaczki z jabłkami pokrójcie na plasterki o grubości około 8-10 mm i nakładajcie na talerze. Gotowe!
Smażona pierś z kaczki z jabłkami
MIEJ POD RĘKĄ
- patelnia,
- mały talerz,
CENNE RADY
Wiem, że są różne szkoły smażenia piersi z kaczki a nawet najwięksi szefowie kuchni między sobą sprzeczają się, który z nich jest najlepszy. Chodzi o sam początek smażenia, kiedy to możemy położyć mięso na zimną lub ciepłą patelnię. Choć jeden i drugi sposób jest poprawny i daje podobne efekty, osobiście jestem zwolennikiem położenia mięsa na zimną patelnię, dzięki czemu łatwiej mi wytopić tłuszcz ze skóry i zapanować nad procesem smażenia, nie ryzykując że przypalę kawałki mięsa.
SPOSÓB PODANIA
Smażona pierś z kaczki z jabłkami moim zdaniem smakuje najlepiej podana z gotowanym ziemniakami lub puree z ziemniaków oraz dodatkiem modrej kapusty, rodem z Wielkopolski. Oczywiście to tylko propozycja, inspirowana regionalną kuchnią a Wy możecie podać ją z dowolnym innym dodatkiem, który Waszym zdaniem najlepiej tutaj pasuje. Ze swojej strony zachęcam do poszukania pomysłów na dodatki do obiadu w moim wpisie: Pomysły na dodatki do obiadu!