Smażona pierś z kaczki z jabłkami

smażona pierś z kaczki z jabłkami
  • Marcin
  • 25 października 2022

Smażona pierś z kaczki z jabłkami to kolejny przepis na szybki i przepyszny obiad, inspirowany szczególnie kuchnią wielkopolską. Połączenie mięsa drobiowego z kaczki z gęsto rosnącymi w Wielkopolsce jabłkami, to niemal symbol tego regionu Polski, która poza ogromem ciekawych miejsc (o których przeczytacie w kategorii zwiedzam Polskę) ma również bardzo ciekawą kuchnię regionalną, której jestem wielkim fanem! Przepis na smażoną pierś z kaczki z jabłkami to zaledwie kilka składników i kilkadziesiąt minut w kuchni, dlatego nie zwlekajcie zbyt długo by go wypróbować:)

SKŁADNIKI


  • 2 średniej wielkości, filety z piersi kaczki (ok. 180-200 g każdy),
  • pół jabłka, najlepiej słodkiego i twardego (np. Szampion),
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej lub stołowej,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz kolorowy,

(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

pierś z kaczki jabłko
smażona pierś z kaczki z jabłkami
smażona pierś z kaczki z jabłkami
pierś z kaczki w musztardzie na patelni
pierś z kaczki w musztardzie na patelni
smażona pierś z kaczki z jabłkami
smażona pierś z kaczki z jabłkami
smażona pierś z kaczki z jabłkami
smażona pierś z kaczki z jabłkami

WYKONANIE


Smażona pierś z kaczki z jabłkami

  1. Piersi z kaczki osuszcie a następnie ostrym nożem odkrójcie niedoskonałości. Natnijcie skórę, uważając by nie naciąć jednocześnie zbyt głęboko mięsa, które jest znacznie bardziej miękkie.
  2. Każdą z piersi doprawcie od strony skóry solidną szczyptą soli oraz świeżo mielonym pieprzem. Następnie posmarujcie filety od strony mięsa musztardą (po 1 łyżeczce na kaczą pierś) i na koniec raz jeszcze doprawcie mięso pieprzem.
  3. Tak przygotowane piersi z kaczki zostawcie w lodówce na 45 minut. Po tym czasie wyciągnijcie je i zostawicie na kolejne 15 minut w temperaturze pokojowej.
  4. Postawcie patelnię na palniku, połóżcie na zimnej patelni przygotowane wcześniej filety, koniecznie skórą do dołu. Włączcie średnio-mały ogień pod patelnią i smażcie powoli piersi z kaczki przez 10 minut.
  5. W międzyczasie przygotujcie kawałki jabłek, wykrawając gniazda nasienne i krojąc jabłko w plasterki o grubości około 5-7 mm.
  6. Po 10 minutach odwróćcie mięso na drugą stronę i dodajcie na patelnię pokrojone jabłka.
  7. Jabłka po około 3-4 minutach odwracajcie na drugą stronę. Smażcie do wyraźnego zarumienienia (u mnie to było ok. 10 minut).
  8. Po 6 minutach sprawdźcie czy piersi z kaczki zarumieniły się już od strony mięsa. Jeżeli nie smażcie do zarumienienia przez kolejne 1-2 minuty.
  9. Piersi z kaczki ponownie odwróćcie skórą do dołu i smażcie przez kolejne 2 minuty. Po tym czasie zdejmijcie mięso z patelni i odłóżcie na deskę lub talerz, by “odpoczęło” przez 3-4 minuty.
  10. Po tym czasie smażona pierś z kaczki z jabłkami pokrójcie na plasterki o grubości około 8-10 mm i nakładajcie na talerze. Gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • patelnia,
  • mały talerz,

CENNE RADY

Wiem, że są różne szkoły smażenia piersi z kaczki a nawet najwięksi szefowie kuchni między sobą sprzeczają się, który z nich jest najlepszy. Chodzi o sam początek smażenia, kiedy to możemy położyć mięso na zimną lub ciepłą patelnię. Choć jeden i drugi sposób jest poprawny i daje podobne efekty, osobiście jestem zwolennikiem położenia mięsa na zimną patelnię, dzięki czemu łatwiej mi wytopić tłuszcz ze skóry i zapanować nad procesem smażenia, nie ryzykując że przypalę kawałki mięsa.

SPOSÓB PODANIA

Smażona pierś z kaczki z jabłkami moim zdaniem smakuje najlepiej podana z gotowanym ziemniakami lub puree z ziemniaków oraz dodatkiem modrej kapusty, rodem z Wielkopolski. Oczywiście to tylko propozycja, inspirowana regionalną kuchnią a Wy możecie podać ją z dowolnym innym dodatkiem, który Waszym zdaniem najlepiej tutaj pasuje. Ze swojej strony zachęcam do poszukania pomysłów na dodatki do obiadu w moim wpisie: Pomysły na dodatki do obiadu!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!