Obiad na piątek bez mięsa? Moje pomysły i przepisy!
Znajdź rozwiązanie cotygodniowego problemu, czyli co zrobić na obiad na piątek bez mięsa! Skorzystaj z moich pomysłów i przepisów by…
Sekret udanych pierogów to dobre ciasto na pierogi. Wielu twierdzi, że gdy ciasto jest doskonałe, farsz jest jedynie dodatkiem. Ciasto to tylko cztery składniki, które trzeba ze sobą połączyć. Niby prościzna, jednak łatwo je zepsuć. Kluczowe w cieście na pierogi są proporcje składników. Te, które podaję Wam w tym przepisie, są już przeze mnie sprawdzone wielokrotnie. Za każdym razem ciasto wychodziło “w punkt”. Sprawdźcie sam i przekonajcie się, że to naprawdę dobre ciasto na pierogi!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 45 pierogów)
Dobre ciasto na pierogi. Sprawdzony przepis
Dbaj o to by ciasto na pierogi nie wysychało podczas wałkowania. Jeżeli odkładasz część ciasta na bok i przez kilka minut się nim nie zajmujesz, przykryj je ściereczką a najlepiej zawiń w folie spożywczą. Możecie też przygotować ciasto np. z połowy porcji, wtedy szybciej je zużyjecie i mniej prawdopodobne, że Wam wyschnie. Jeżeli jednak chcesz od razu przygotować więcej ciasta, po jego wyrobieniu podziel je na mniejsze porcje i każdą z nich zawiń osobno w folię spożywczą. Potem do wałkowania odwijaj kolejno po porcji.
Gdy masz już rozwałkowane ciasto i powycinane kółka na pierogi, zawsze zlepiaj ze sobą bardziej wilgotną stronę ciasta (najczęściej do będzie strona spodnia). Do wałkowania nie używaj natomiast zbyt wiele mąki, bo wtedy spód ciasta nie będzie chciał się lepić.
Dobre ciasto na pierogi, na które przepis właśnie masz przed sobą jest dopiero połową drogi. By zrobić z niego doskonałe pierogi, dodaj do niego dowolny farsz, uformuj pierogi, ugotuj i ciesz się ich smakiem. Oto moje dwa przepisy na pyszne pierogi: pierogi z mięsem oraz pierogi z serem na słodko!
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Znajdź rozwiązanie cotygodniowego problemu, czyli co zrobić na obiad na piątek bez mięsa! Skorzystaj z moich pomysłów i przepisów by…
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je “Miesiąc bez…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Nasz jednodniowy wypad po okolicach Poznania, dotarł do drugiego celu na mapie! Po zobaczeniu najważniejszych miejsc w Wielkopolskim Parku Narodowym,…
Park Miniatur Zabytków Dolnego Śląska w Kowarach to unikalny i niesamowity świat w miniaturze, przybliżający w wyjątkowy sposób piękno architektury…