Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem
  • Marcin
  • 2 marca 2021

Marchewka z groszkiem to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu na Wisłą! Pewnie znamy ją wszyscy, bo przygotowywały ją zarówno nasze mamy, babcie jaki i ciocie. Ten prosty dodatek do obiadu, to pospolite i łatwo dostępne składniki czyli marchewka i groszek, zagęszczony białą zasmażką. Prościzna, która w dodatku nie zabiera wiele czasu! Jedyną „ochyłką” od tradycji jest kwestia groszku, który używacie do tego dodatku. Ja używam groszku konserwowego z puszki, inni lubią świeży groszek lub mrożony. Tak naprawdę to zależy od naszych upodobań i przyzwyczajeń wyniesionych z rodzinnego domu. Ja pamiętam zawsze marchewkę z groszkiem konserwowym i taka tez przygotowuję w swojej kuchni. A Wy jaki groszek wolicie? Napiszcie w komentarzach i koniecznie wypróbujcie mój przepis!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 800 g marchewki,
  • 150 g groszku konserwowego,
  • 1 litr wody,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • woda do gotowania,
  • koperek (opcjonalnie)

(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem
Marchewka z groszkiem

WYKONANIE


Marchewka z groszkiem

  1. Marchewkę obierz a następnie pokrój w około pół centymetrową kostkę i wrzuć do przygotowanego garnka.
  2. Marchewkę zalej wodą, tak by przykryła marchewkę o minimum 2 centymetry.
  3. Dodaj do marchewki cukier i sól i dalej zagotuj i gotuj przez kolejne 15 minut na małym ogniu i pod przykryciem.
  4. Po ugotowaniu odcedź marchewkę do przygotowanego naczynia. Na dnie może zostać trochę wody, nie musisz odcedzać idealnie do ostatniej kropli.
  5. Do marchewki dodaj odcedzony z zalewy groszek konserwowy.
  6. Przygotuj zasmażkę. W tym celu na małej patelni roztop masło a następnie dodaj mąkę i smaż przez około 1 minutę, często mieszając.
  7. Po tym czasie dodawaj stopniowo do zasmażki wodę z gotowania marchewki. Mieszaj dokładnie i jeżeli konsystencja jest nadaj gęsta dolej kolejną porcję wody. Ostatecznie zasmażka ma być podobnie gęsta jak gorący budyń.
  8. Gotową zasmażkę dodaj do marchewki i groszku a następnie całość dokładnie wymieszaj.
  9. Jeżeli marchewka z groszkiem nadal jest zbyt gęsta, dolej wody od gotowania marchewki. Idealnie jak zasmażka będzie półpłynna, wtedy obtoczy marchewkę i groszek a także nie będzie miała tworzyła grudek.
  10. Na sam koniec dopraw całość solą i cukrem a jeżeli lubisz dodaj posiekany koperek.
  11. Gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • średni garnek,
  • małą patelnię,
  • sitko,

CENNE RADY

Jeżeli jednak zamiast groszku konserwowego wolisz ten surowy lub mrożony, dodaj go do marchewki na samym początku tak by gotował się razem z nią.

SPOSÓB PODANIA

Marchewka z groszkiem, choć sama w sobie ma wielu fanów najlepiej smakuje w towarzystwie duszonego mięsa np. bitek schabowych czy bardziej wyszukanych mięsnych dań jak np. piersi kurczaka w sosie kurkowym. Nie gorzej smakuje razem ze smażonym mięsem lub rybą i tutaj polecam wam tradycyjne kotlety z piersi indyka oraz smażoną rybę, którą przygotujecie w kilkanaście minut! Nie zapomnijcie również o uzupełnieniu obiadu w gotowane ziemniaki, frytki, puree ziemniaczane czy kopytka. Taki komplet to idealny zestaw na niedzielny obiad i nie tylko!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!