Szagówki, czyli kopytka

Szagówki, czyli kopytka
  • Marcin
  • 28 lutego 2021

Kopytka to kluski ziemniaczane, o charakterystycznym kształcie, który zaowocował, głównie w Wielkopolsce ich regionalną nazwą „szagówki”, od cięcia na szagę (tzn. skos). Są świetnym zamiennikiem tradycyjnych gotowanych czy krychanych ziemniaków ale również bardzo dobrym pomysłem na samodzielne danie obiadowe. Kopytka doskonale sprawdzają się jako dodatek do mięs w sosie, takich jak np. bitki schabowe lub jako samodzielny obiad, polany sosem grzybowym lub pieczarkowym a w ostateczności smażoną na maśle bułką tartą. W każdej z odsłon, kopytka smakują doskonale! Dla mnie osobiście to smak rodzinnego domu oraz kuchni mojej babci, z której do dzisiaj pamiętam jak na dużym stole w kuchni babcia kroiła szagówki na obiad. Wypróbujcie koniecznie!

SKŁADNIKI


  • 1,6 kg ziemniaków (1,3 kg po obraniu),
  • 300 g mąki pszenne + mąka do podsypania,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • woda do gotowania i hartowania,
  • sól

(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

kopytka szagówki
kopytka szagówki
kopytka szagówki
kopytka szagówki
kopytka szagówki

WYKONANIE


Szagówki, czyli kopytka

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, by szybciej się ugotowały oraz łatwiej się je dusiło.
  2. Pokrojone ziemniaki włóż do przygotowanego garnka i zalej wodą tak by były w całości zanurzone. Dodaj 1 łyżeczkę soli i gotuj do miękkości (czas gotowania zależy od wielkości kawałków ziemniaków).
  3. Ugotowane na miękko ziemniaki odcedź dokładnie z wody a następnie za pomocą tłuczka do ziemniaków, ugnieć je na gładką masę.
  4. Pozostaw do przestygnięcia na kilkadziesiąt minut.
  5. Do lekko przestudzonych ziemniaków dodaj pozostałe składniki: mąkę pszenną, jajka i mąkę ziemniaczaną. Krótko wymieszaj ręką całość tak by składniki się połączyły ze sobą.
  6. Stolnicę oprósz mąką pszenną a następnie wyciągnij z garnka masę ziemniaczaną. Ponownie zagnieć ciasto na gładką i zwartą masę.
  7. Po wyrobieniu ciasta, podziel je na kilka części a następnie jedną z nich, ukulaj dłońmi na długi wałek o grubości około 2 centymetrów. Jeżeli ciasto się bardzo klei podsypuj mąką do kulania.
  8. Tępym nożem (lub tępą stroną noża) potnij wałek pod kątem 45 stopni, wycinając kluski.
  9. W garnku zagotuj około 3 litry wody i dodaj do niej 1 łyżeczkę soli.
  10. Przygotowane kluski wrzucaj na wrzątek i gotuj przez 1 minutę od momentu wypłynięcia. Po wrzuceniu kopytek do garnka, zamieszaj nimi w garnku, by nie przywarły do dna.
  11. Ugotowane kopytka przekładaj łyżką cedzakową do miski z zimną wodą a dosłownie po chwili, nakładaj na talerz. Możesz również nakładać kluski wprost ze wrzątku na talerz, jednak wtedy kluski będą bardziej klejące.
  12. Gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • średni garnek (o pojemności minimum 4 litry),
  • stolnicę,
  • łyżka cedzakowa,
  • średnią miskę,

CENNE RADY

Kopytka można zrobić na zapas! Wystarczy tuż po wypłynięciu wyłowić je z gotującej wody, zahartować w misce z zimną wodą i osuszyć na talerzu. Takie osuszone kopytka nie powinny się już lepić, dzięki czemu można je wrzuć do woreczków do mrożenia a one się nie zlepią ze sobą. Zamrożone szagówki dobrze jest zjeść w przeciągu maksymalnie 2 miesięcy.

SPOSÓB PODANIA

Kopytka, czy po wielkopolsku szagówki to świetny zamiennik dla pyz, frytek , duszonych ziemniaków, klusek śląskich czy po prostu gotowanych pyrek. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięs z sosem, na przykład dobrze znanych bitek schabowych. Ale smakują równie dobrze polane smażoną bułeczką tartą lub sosem grzybowym czy pieczarkowym.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!