Jak zrobić zakwas na chleb domowy? Przepis krok po kroku!
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Kopytka to kluski ziemniaczane, o charakterystycznym kształcie, który zaowocował, głównie w Wielkopolsce ich regionalną nazwą “szagówki”, od cięcia na szagę (tzn. skos). Są świetnym zamiennikiem tradycyjnych gotowanych czy krychanych ziemniaków ale również bardzo dobrym pomysłem na samodzielne danie obiadowe. Kopytka doskonale sprawdzają się jako dodatek do mięs w sosie, takich jak np. bitki schabowe lub jako samodzielny obiad, polany sosem grzybowym lub pieczarkowym a w ostateczności smażoną na maśle bułką tartą. W każdej z odsłon, kopytka smakują doskonale! Dla mnie osobiście to smak rodzinnego domu oraz kuchni mojej babci, z której do dzisiaj pamiętam jak na dużym stole w kuchni babcia kroiła szagówki na obiad. Wypróbujcie koniecznie!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)
Szagówki, czyli kopytka
Kopytka można zrobić na zapas! Wystarczy tuż po wypłynięciu wyłowić je z gotującej wody, zahartować w misce z zimną wodą i osuszyć na talerzu. Takie osuszone kopytka nie powinny się już lepić, dzięki czemu można je wrzuć do woreczków do mrożenia a one się nie zlepią ze sobą. Zamrożone szagówki dobrze jest zjeść w przeciągu maksymalnie 2 miesięcy.
Kopytka, czy po wielkopolsku szagówki to świetny zamiennik dla pyz, frytek , duszonych ziemniaków, klusek śląskich czy po prostu gotowanych pyrek. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięs z sosem, na przykład dobrze znanych bitek schabowych. Ale smakują równie dobrze polane smażoną bułeczką tartą lub sosem grzybowym czy pieczarkowym.
#TAGI
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Znajdź rozwiązanie cotygodniowego problemu, czyli co zrobić na obiad na piątek bez mięsa! Skorzystaj z moich pomysłów i przepisów by…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Jednodniowy wyjazd do Bydgoszczy okazał się doskonałym pomysłem! Oczywiście jak przypuszczałem jeden dzień nie wystarczy by zobaczyć wszystko, co przygotowano…
Wielka Pieniawa to najbardziej znane i cenione źródło wody mineralnej w stylizowanym na wzór szwajcarskich miasteczek, uzdrowisku Polanica Zdrój. Atrakcje…