Obiad na piątek bez mięsa? Moje pomysły i przepisy!
Znajdź rozwiązanie cotygodniowego problemu, czyli co zrobić na obiad na piątek bez mięsa! Skorzystaj z moich pomysłów i przepisów by…
Kopytka to kluski ziemniaczane, o charakterystycznym kształcie, który zaowocował, głównie w Wielkopolsce ich regionalną nazwą “szagówki”, od cięcia na szagę (tzn. skos). Są świetnym zamiennikiem tradycyjnych gotowanych czy krychanych ziemniaków ale również bardzo dobrym pomysłem na samodzielne danie obiadowe. Kopytka doskonale sprawdzają się jako dodatek do mięs w sosie, takich jak np. bitki schabowe lub jako samodzielny obiad, polany sosem grzybowym lub pieczarkowym a w ostateczności smażoną na maśle bułką tartą. W każdej z odsłon, kopytka smakują doskonale! Dla mnie osobiście to smak rodzinnego domu oraz kuchni mojej babci, z której do dzisiaj pamiętam jak na dużym stole w kuchni babcia kroiła szagówki na obiad. Wypróbujcie koniecznie!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)
Szagówki, czyli kopytka
Kopytka można zrobić na zapas! Wystarczy tuż po wypłynięciu wyłowić je z gotującej wody, zahartować w misce z zimną wodą i osuszyć na talerzu. Takie osuszone kopytka nie powinny się już lepić, dzięki czemu można je wrzuć do woreczków do mrożenia a one się nie zlepią ze sobą. Zamrożone szagówki dobrze jest zjeść w przeciągu maksymalnie 2 miesięcy.
Kopytka, czy po wielkopolsku szagówki to świetny zamiennik dla pyz, frytek , duszonych ziemniaków, klusek śląskich czy po prostu gotowanych pyrek. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięs z sosem, na przykład dobrze znanych bitek schabowych. Ale smakują równie dobrze polane smażoną bułeczką tartą lub sosem grzybowym czy pieczarkowym.
#TAGI
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Znajdź rozwiązanie cotygodniowego problemu, czyli co zrobić na obiad na piątek bez mięsa! Skorzystaj z moich pomysłów i przepisów by…
Jeżeli szukacie pomysłu na urozmaicenie śniadania, kolacji czy imprezowych przekąsek, doskonale trafiliście:) Poznajcie moje przepisy na pasty kanapkowe, które są…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Gołuchów znam od małego! Trudno pochodzić z południowej Wielkopolski i nie słyszeć o tym wyjątkowym miejscu, które potrafi oczarować każdego…
Czy pamiętacie jakimi zabawkami bawiliście się w młodości? A pamiętacie zabawki swoich rodziców czy rodzeństwa? Założę się, że te najbardziej…