Szagówki, czyli kopytka

Kopytka to kluski ziemniaczane, o charakterystycznym kształcie, który zaowocował, głównie w Wielkopolsce ich regionalną nazwą „szagówki”, od cięcia na szagę (tzn. skos). Są świetnym zamiennikiem tradycyjnych gotowanych czy krychanych ziemniaków ale również bardzo dobrym pomysłem na samodzielne danie obiadowe. Kopytka doskonale sprawdzają się jako dodatek do mięs w sosie, takich jak np. bitki schabowe lub jako samodzielny obiad, polany sosem grzybowym lub pieczarkowym a w ostateczności smażoną na maśle bułką tartą. W każdej z odsłon, kopytka smakują doskonale! Dla mnie osobiście to smak rodzinnego domu oraz kuchni mojej babci, z której do dzisiaj pamiętam jak na dużym stole w kuchni babcia kroiła szagówki na obiad. Wypróbujcie koniecznie!

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Szagówki, czyli kopytka

składniki

  • 1,6 kg ziemniaków (1,3 kg po obraniu),
  • 300 g mąki pszenne + mąka do podsypania,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • woda do gotowania i hartowania,
  • sól
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

wykonanie

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki, by szybciej się ugotowały oraz łatwiej się je dusiło.
  2. Pokrojone ziemniaki włóż do przygotowanego garnka i zalej wodą tak by były w całości zanurzone. Dodaj 1 łyżeczkę soli i gotuj do miękkości (czas gotowania zależy od wielkości kawałków ziemniaków).
  3. Ugotowane na miękko ziemniaki odcedź dokładnie z wody a następnie za pomocą tłuczka do ziemniaków, ugnieć je na gładką masę.
  4. Pozostaw do przestygnięcia na kilkadziesiąt minut.
  5. Do lekko przestudzonych ziemniaków dodaj pozostałe składniki: mąkę pszenną, jajka i mąkę ziemniaczaną. Krótko wymieszaj ręką całość tak by składniki się połączyły ze sobą.
  6. Stolnicę oprósz mąką pszenną a następnie wyciągnij z garnka masę ziemniaczaną. Ponownie zagnieć ciasto na gładką i zwartą masę.
  7. Po wyrobieniu ciasta, podziel je na kilka części a następnie jedną z nich, ukulaj dłońmi na długi wałek o grubości około 2 centymetrów. Jeżeli ciasto się bardzo klei podsypuj mąką do kulania.
  8. Tępym nożem (lub tępą stroną noża) potnij wałek pod kątem 45 stopni, wycinając kluski.
  9. W garnku zagotuj około 3 litry wody i dodaj do niej 1 łyżeczkę soli.
  10. Przygotowane kluski wrzucaj na wrzątek i gotuj przez 1 minutę od momentu wypłynięcia. Po wrzuceniu kopytek do garnka, zamieszaj nimi w garnku, by nie przywarły do dna.
  11. Ugotowane kopytka przekładaj łyżką cedzakową do miski z zimną wodą a dosłownie po chwili, nakładaj na talerz. Możesz również nakładać kluski wprost ze wrzątku na talerz, jednak wtedy kluski będą bardziej klejące.
  12. Gotowe!

Szagówki, czyli kopytka

sposób podania

Kopytka, czy po wielkopolsku szagówki to świetny zamiennik dla pyz, frytek , duszonych ziemniaków, klusek śląskich czy po prostu gotowanych pyrek. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięs z sosem, na przykład dobrze znanych bitek schabowych. Ale smakują równie dobrze polane smażoną bułeczką tartą lub sosem grzybowym czy pieczarkowym.

cenne rady

Kopytka można zrobić na zapas! Wystarczy tuż po wypłynięciu wyłowić je z gotującej wody, zahartować w misce z zimną wodą i osuszyć na talerzu. Takie osuszone kopytka nie powinny się już lepić, dzięki czemu można je wrzuć do woreczków do mrożenia a one się nie zlepią ze sobą. Zamrożone szagówki dobrze jest zjeść w przeciągu maksymalnie 2 miesięcy.

przyda się podczas gotowania

  • średni garnek (o pojemności minimum 4 litry),
  • stolnicę,
  • łyżka cedzakowa,
  • średnią miskę,

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu:

Szagówki, czyli kopytka

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x