Smażona ryba – pomysł na szybki obiad

Ryba, niezależnie jaka jest częstym gościem w moim domu. Jest szybka w przygotowaniu, smaczna, zdrowa i świetnie zastępuje mięso. Tutaj przedstawiam Wam mój sprowadzony sposób na pyszny obiad – smażona ryba z dodatnim. Z racji, że nie ma w tym przepisie wielu składników, bardzo istotna dla efektu końcowego jest ich jakość, przede wszystkim jakość ryby. Możemy użyć tutaj tak naprawdę dowolnego filetu z ulubionej ryby, ja akurat miałem mirunę atlantycką, która była wyśmienita. Spróbujcie sami!

kategoria przepisu: ,

czas przygotowania:

trudność:

Smażona ryba – pomysł na szybki obiad

składniki

  • ok. 300 g filetu z dowolnej ryby (u mnie była to miruna atlantycka)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

wykonanie

  1. Rybę umyj pod bieżącą, zimną wodą a następnie osusz za pomocą ręcznika kuchennego (Jeżeli kupujesz rybę mrożoną, na początku ją rozmróź, jeżeli to możliwe bez użycia mikrofalówki).
  2. Filet obierz ze skóry (jeżeli jest) a następnie pokrój w poprzek na paski o szerokości około 4 cm. Nie wyciągaj ości, jeżeli takie widzisz bo kawałek ryby może się rozlecieć.
  3. Dopraw pokrojone filety posypując solą (nie oszczędzaj) a następnie pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.
  4. Do głębokiego talerza wsyp mąkę. Następnie obtaczaj dokładnie rybę w mące z każdej strony.
  5. Na patelnię wlej olej, powinien przykryć całe dno patelni. Rozgrzej.
  6. Na rozgrzany olej wkładaj obtoczone w mące kawałki ryby. Ja na początku układam rybę stroną gdzie była skóra do dołu.
  7. Smaż rybę z każdej strony do uzyskania złotego koloru, czyli około 2-3 minut na stronę.
  8. Po tym wszystkim smażona ryba jest gotowa do podania.

Smażona ryba – pomysł na szybki obiad

sposób podania

Smażona ryba najlepiej smakuje z pure z ziemniaków i dowolnym dodatkiem warzywnym, np. surówką z kiszonej kapusty lub dowolnym innym dodatkiem na przykład: Smażone pieczarki na słodko czy Zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami.

cenne rady

Smażona ryba szybko stygnie, dlatego podawaj ją niezwłocznie po ściągnięciu z patelni.

przyda się podczas gotowania

  • głęboki talerz,
  • patelnię

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu: ,

oznaczone jako: ,

użyte składniki: ,

Smażona ryba – pomysł na szybki obiad

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x