Smażona ryba – pomysł na szybki obiad

smażona ryba
  • Marcin
  • 28 marca 2020

Ryba, niezależnie jaka jest częstym gościem w moim domu. Jest szybka w przygotowaniu, smaczna, zdrowa i świetnie zastępuje mięso. Tutaj przedstawiam Wam mój sprowadzony sposób na pyszny obiad – smażona ryba z dodatnim. Z racji, że nie ma w tym przepisie wielu składników, bardzo istotna dla efektu końcowego jest ich jakość, przede wszystkim jakość ryby. Możemy użyć tutaj tak naprawdę dowolnego filetu z ulubionej ryby, ja akurat miałem mirunę atlantycką, która była wyśmienita. Spróbujcie sami!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • ok. 300 g filetu z dowolnej ryby (u mnie była to miruna atlantycka)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

smażona ryba
smażona ryba
smażona ryba

WYKONANIE


Smażona ryba – pomysł na szybki obiad

  1. Rybę umyj pod bieżącą, zimną wodą a następnie osusz za pomocą ręcznika kuchennego (Jeżeli kupujesz rybę mrożoną, na początku ją rozmróź, jeżeli to możliwe bez użycia mikrofalówki).
  2. Filet obierz ze skóry (jeżeli jest) a następnie pokrój w poprzek na paski o szerokości około 4 cm. Nie wyciągaj ości, jeżeli takie widzisz bo kawałek ryby może się rozlecieć.
  3. Dopraw pokrojone filety posypując solą (nie oszczędzaj) a następnie pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.
  4. Do głębokiego talerza wsyp mąkę. Następnie obtaczaj dokładnie rybę w mące z każdej strony.
  5. Na patelnię wlej olej, powinien przykryć całe dno patelni. Rozgrzej.
  6. Na rozgrzany olej wkładaj obtoczone w mące kawałki ryby. Ja na początku układam rybę stroną gdzie była skóra do dołu.
  7. Smaż rybę z każdej strony do uzyskania złotego koloru, czyli około 2-3 minut na stronę.
  8. Po tym wszystkim smażona ryba jest gotowa do podania.

MIEJ POD RĘKĄ

  • głęboki talerz,
  • patelnię

CENNE RADY

Smażona ryba szybko stygnie, dlatego podawaj ją niezwłocznie po ściągnięciu z patelni.

SPOSÓB PODANIA

Smażona ryba najlepiej smakuje z pure z ziemniaków i dowolnym dodatkiem warzywnym, np. surówką z kiszonej kapusty lub dowolnym innym dodatkiem na przykład: Smażone pieczarki na słodko czy Zasmażana kapusta kiszona z pieczarkami.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!