Szneka z glancem. Przepis rodem z Poznania!

Szneka z glacnem Przepis
  • Marcin
  • 25 września 2022

Szneka z glancem to słodka przekąska, z której stolica Wielkopolski jest szczególnie dumna. Szneka z glancem to gwarowa nazwa drożdżówki z kruszonką i lukrem, czyli glancem. Oczywiście nazwa ta to przykład gwary poznańskiej, wywodzącej się w dużej mierze z języka niemieckiego, który próbowano wprowadzić na terenie Wielkopolski w czasach zaborów – dzięki Bogu nieskutecznie! Przepis na ich przygotowanie nie należy do trudnych, skomplikowanych czy wymagających bardzo wiele czasu, dzięki czemu jesteście w stanie bez większego problemu przygotować sznekę z glancem w swojej kuchni i spróbować wielkopolskiego przysmaku, w swoim domu! Szneka z glancem sprawdzi się doskonale na popołudniową kawę czy słodką przekąskę do pracy czy szkoły.

Przepis inspirowany materiałami dotyczącymi kuchni wielkopolskiej przygotowanymi przez Wielkopolską Organizację Turystyczną.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • zaczyn:
    • 40 g drożdży,
    • 100 ml ciepłej wody,
    • 150 ml mleka,
    • 70 g cukru,
  • kruszonka:
    • 40 g mąki pszennej,
    • 40 g masła,
    • 90 g cukru,
  • 2 białka do posmarowania,
  • lukier:
    • cukier puder,
    • mleko

(ilość produktów dla przygotowania 10 sznek z glancem (drożdżówek))

zaczyn drożdzowy mleko
przesiewanie mąki pszennej
Szneka z glacnem Przepis
wyrabianie ciasta na ślimaki drożzowe
Szneka z glacnem Przepis
ślimaki droźdzówki zawijańce poznań
Szneka z glacnem Przepis
Szneka z glacnem Przepis
Szneka z glacnem Przepis

WYKONANIE


Szneka z glancem. Przepis rodem z Poznania!

  1. Przygotowanie sznek zaczynamy od zaczynu. Do przygotowanej miski wlejcie ciepłą wodę, mleko a następnie dodajcie drożdże i cukier.
  2. Składniki na zaczyn wymieszajcie i zostawcie na około 15 minut, by zaczyn “ruszył”.
  3. Po tym czasie do dajcie do miski przesianą mąkę pszenną, 2 żółtka, szczyptę soli oraz roztopione ale nie gorące masło.
  4. Wszystkie składniki w misce wyrabiajcie przez 10 minut. Możecie do tego użyć robota kuchennego.
  5. Wyrobione ciasto na szneki z glancem odstawicie na 60 minut w ciepłe miejsce. Miskę przykryjcie bawełnianą ściereczką.
  6. Po tym czasie, wyrośnięte ciasto ugniećcie zaciśniętą pięścią i przełóżcie na stolnice.
  7. Następnie podzielcie ciasto na 10 części.
  8. Kawałek ciasta uformujcie kulając w długi na około 40 cm wałek a następnie zawińcie go w ślimaka. Nie zwijajcie ciasta zbyt ciasno, bo wtedy szneki wyjdą wyższe niż szersze:)
  9. Zawinięte ślimaki przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawcie do ponownego wyrośnięcia na 45 minut. Po ok. 20 minutach wyrastania spłaszczcie szneki dłonią i po tym zostawcie je dalej do wyrastania.
  10. W międzyczasie przygotujcie kruszonkę, łącząc za sobą wszystkie składniki w osobnej misce.
  11. Gdy zawinięte ślimaki już wyrosną, posmarujcie je białkiem i posypcie przygotowaną kruszonką.
  12. Gotowe szneki z glancem włóżcie do nagrzanego piekarnika (180 stopni, program: grzanie góra-dół) i pieczcie przez 17-20 minut, w zależności od wielkości uformowanych drożdżówek.
  13. Po tym czasie wyciągnijcie szneki z piekarnika i pozostawcie do wystudzenia na około 30 minut.
  14. Następnie przygotujcie lukier i gdy drożdżówki będą już minimum letnie, polejcie je lukrem, czyli tzw. glancem. Pozostawcie na kolejne minimum 30 minut by lukier stężał.
  15. Gotowe! Możecie się już delektować smakiem poznańskich sznek z glancem!

MIEJ POD RĘKĄ

  • miska,
  • przesiewacz do mąki lub sitko kuchenne,
  • bawełniana ściereczka,
  • stolnica,
  • miska do kruszonki,
  • papier do pieczenia,
  • pędzel kulinarny,
  • miska do przygotowania lukru,
  • robot kuchenny (ewentualnie),

CENNE RADY

Poznajcie jeszcze jeden “patent” dzięki któremu jeszcze dłużej będziecie mogli kosztować smaki, jakie daje nam poznańska szneka z glancem. Przepis o tym nie wspomina, ale by zachować świeżość i chrupkość gdy szneki będą już wystudzone i polukrowane, możecie je od razu zamrozić, używając szczelnych woreczków najlepiej strunowych np. ISTAD od IKEA. Po rozmrożeniu, szneki z glancem będą niemal jak dopiero co wyciągnięte z piekarnika!

SPOSÓB PODANIA

Szneka z glancem nie wymaga dodatkowego towarzystwa:) Świetnie smakuje sama w sobie, choć podana do niej filiżanka kawy, kubek herbaty czy szklanka domowego kompotu ze świeżych owoców na pewno nie zaszkodzi!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!