Jak zrobić zakwas na chleb domowy? Przepis krok po kroku!
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Szneka z glancem to słodka przekąska, z której stolica Wielkopolski jest szczególnie dumna. Szneka z glancem to gwarowa nazwa drożdżówki z kruszonką i lukrem, czyli glancem. Oczywiście nazwa ta to przykład gwary poznańskiej, wywodzącej się w dużej mierze z języka niemieckiego, który próbowano wprowadzić na terenie Wielkopolski w czasach zaborów – dzięki Bogu nieskutecznie! Przepis na ich przygotowanie nie należy do trudnych, skomplikowanych czy wymagających bardzo wiele czasu, dzięki czemu jesteście w stanie bez większego problemu przygotować sznekę z glancem w swojej kuchni i spróbować wielkopolskiego przysmaku, w swoim domu! Szneka z glancem sprawdzi się doskonale na popołudniową kawę czy słodką przekąskę do pracy czy szkoły.
Przepis inspirowany materiałami dotyczącymi kuchni wielkopolskiej przygotowanymi przez Wielkopolską Organizację Turystyczną.
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 10 sznek z glancem (drożdżówek))
Szneka z glancem. Przepis rodem z Poznania!
Poznajcie jeszcze jeden “patent” dzięki któremu jeszcze dłużej będziecie mogli kosztować smaki, jakie daje nam poznańska szneka z glancem. Przepis o tym nie wspomina, ale by zachować świeżość i chrupkość gdy szneki będą już wystudzone i polukrowane, możecie je od razu zamrozić, używając szczelnych woreczków najlepiej strunowych np. ISTAD od IKEA. Po rozmrożeniu, szneki z glancem będą niemal jak dopiero co wyciągnięte z piekarnika!
Szneka z glancem nie wymaga dodatkowego towarzystwa:) Świetnie smakuje sama w sobie, choć podana do niej filiżanka kawy, kubek herbaty czy szklanka domowego kompotu ze świeżych owoców na pewno nie zaszkodzi!
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je “Miesiąc bez…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Jednodniowy wyjazd do Bydgoszczy okazał się doskonałym pomysłem! Oczywiście jak przypuszczałem jeden dzień nie wystarczy by zobaczyć wszystko, co przygotowano…
Wielka Pieniawa to najbardziej znane i cenione źródło wody mineralnej w stylizowanym na wzór szwajcarskich miasteczek, uzdrowisku Polanica Zdrój. Atrakcje…