Kompot ze świeżych owoców

Kompot ze świeżych owoców
  • Marcin
  • 9 sierpnia 2020

Latem szukamy smaku sezonowych owoców i orzeźwienia. Te dwie rzeczy idealnie łączy kompot ze świeżych owoców. Odpowiednio schłodzony jest doskonałym i smacznym rozwiązaniem na upalne dni.

Jest dużo lepszy od gotowych napojów, szybki do przygotowania i zdrowszy od swoich sklepowych odpowiedników. Spróbuj przygotować go w domu!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 0,5 kg sezonowych owoców, mogą to być:
    • rabarbar,
    • maliny,
    • jeżyny,
    • porzeczki,
    • agrest,
    • jabłka,
    • brzoskwinie,
    • śliwki,
    • wiśnie,
    • truskawki,
    • jagody,
    • i wiele innych,
  • 1 plasterek cytryny,
  • 2 gałązki świeżej mięty,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 litry wody

(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

Kompot ze świeżych owoców
Kompot ze świeżych owoców
Kompot ze świeżych owoców
Kompot ze świeżych owoców
Kompot ze świeżych owoców

WYKONANIE


Kompot ze świeżych owoców

  1. Owoce umyj, obierz ze szypułek jeżeli mają oraz wykrój gniazda nasienne i niedoskonałości.
  2. Mniejsze owoce (np. porzeczki, jagody, maliny czy jeżyny) wrzuć do garnka w całości.
  3. Większe owoce (np. jabłka, rabarbar, brzoskwinie) pokrój w mniejsze kawałki i  również wrzuć do garnka.
  4. Owoce w garnku zalej zimną wodą i dodaj do garnka gałązki mięty.
  5. Dodaj 5 łyżek cukru oraz plasterek cytryny, pokrojony na ćwiartki.
  6. Postaw garnek na ogniu i doprowadź do wrzenia.
  7. Od momentu zagotowania, zmniejsz ognień na niewielki, przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Po tym czasie zestaw garnek z ognia i lekko wystudź zawartość.
  8. Następnie oddziel kompot od owoców za pomocą sitka. Przelej gotowy kompot do dzbanka lub karafki i serwuj swojej rodzinie lub znajomym.

MIEJ POD RĘKĄ

  • średni garnek,
  • sitko,

CENNE RADY

Kompot ze świeżych owoców możesz szybciej schłodzić, wkładając garnek z nim do wypełnionego zimną wodą zlewu lub innego naczynia.

Dodatkowo owoce, które zostały po ugotowaniu kompotu zamiast wyrzucaj wykorzystaj na przygotowanie pysznego musu owocowego dla swoich dzieci lub siebie samego. Poniżej link do przepisu:

SPOSÓB PODANIA

Kompot ze świeżych owoców smakuje najlepiej gdy jest schłodzony. Dobrze jest zostawić go na noc w lodówce i częstować nim na drugi dzień.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!