Pomysły na dodatki do obiadu!
Znasz ten ból głowy, kiedy główne danie na obiad już zaplanowane ale za Chiny Ludowe nie wiesz co podać do…
Karkówka w słoiku to kolejna propozycja na domową wędlinę, którą przygotować może dosłownie każdy! Nim kawałek karkówki stanie się aromatyczną i soczystą wędliną, wcześniej będzie się marynować w ziołach i przyprawach a następnie powoli ugotuje się we własnym sosie, dzięki czemu cały smak dosłownie zostanie zamknięty we wnętrzu słoika. Dodatkowo do jej przygotowania nie potrzeba żadnych specjalnych urządzeń czy akcesoriów a jedynie szklane słoiki i kuchenny garnek z odrobiną wody. A to nie wszystkie atuty karkówki ze słoika! Poznajcie przepis na karkówkę w słoiku, która na pewno zastąpi Wam wszystkie gotowe wędliny!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 3 słoików karkówki (po ok. 370 ml))
Karkówka w słoiku. Idealna na kanapki czy wyjazd
Aby wyciągnąć karkówkę ze słoików wystarczy wąskim nożem obkroić mięso przy ściankach słoika a następnie wbić w nie widelec i całość wyciągnąć, lekko obracając. Jeżeli użyjecie słoików o prostym, walcowym kształcie, wyciągnięcie mięsa będzie dużo prostsze.
Tak przygotowaną karkówkę w słoiku możecie przechowywać nawet do 3 miesięcy w lodówce lub przez maksymalnie 2 dni w temperaturze pokojowej (szczególnie ważne podczas chęci zabrania jej na wyjazd). Więcej pomysłów na jedzenie, które można zabrać na wyjazd znajdziecie w moim wpisie: Jakie jedzenie na wyjazd warto zabrać?
Karkówka w słoiku najlepiej smakuje na zimno, pokrojona w plasterki. Nim ją pokroicie, po wyciągnięciu ze słoika usuńcie z niej ziarno jałowca i nadmiar tłuszczu oraz galaretki. Tak przygotowaną wędlinę najlepiej podawać na swojskim chlebie czy pieczywie (kilka moich przepisów znajdziecie pod tagiem #domowe chleby i bułki) wyłożonym liściem sałaty, z dodatkiem np. plasterków kiszonego ogórka, marynowanych grzybków, pokrojonej świeżej cebuli lub szczypiorkiem. By nieco podkręcić smak kanapek z karkówką ze słoika można ja podać również z ostrą musztardą czy chrzanem.
Więcej pomysłów na kanapki i domowe wędliny znajdziecie w tagach: #dodatki na chleb i #domowe wędliny.
#TAGI
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Znasz ten ból głowy, kiedy główne danie na obiad już zaplanowane ale za Chiny Ludowe nie wiesz co podać do…
Znajdź rozwiązanie cotygodniowego problemu, czyli co zrobić na obiad na piątek bez mięsa! Skorzystaj z moich pomysłów i przepisów by…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Każdy, któremu muzyka rockowa ostatnich kilkudziesięciu lat nie jest obca, zapewne słyszał o Festiwalu w Jarocinie, wydarzeniu podczas którego wielu…
Jakie ciekawe miejsca i atrakcje w Lubniewicach warto zobaczyć? Oto wpis, który odpowie na to pytanie! Oczywiście po szersze opisy…