Karkówka w słoiku. Idealna na kanapki czy wyjazd

Karkówka w słoiku na kanapkę na chleb wędlina ze słoika
  • Marcin
  • 15 grudnia 2022

Karkówka w słoiku to kolejna propozycja na domową wędlinę, którą przygotować może dosłownie każdy! Nim kawałek karkówki stanie się aromatyczną i soczystą wędliną, wcześniej będzie się marynować w ziołach i przyprawach a następnie powoli ugotuje się we własnym sosie, dzięki czemu cały smak dosłownie zostanie zamknięty we wnętrzu słoika. Dodatkowo do jej przygotowania nie potrzeba żadnych specjalnych urządzeń czy akcesoriów a jedynie szklane słoiki i kuchenny garnek z odrobiną wody. A to nie wszystkie atuty karkówki ze słoika! Poznajcie przepis na karkówkę w słoiku, która na pewno zastąpi Wam wszystkie gotowe wędliny!

SKŁADNIKI


  • 1 kg karkówki wieprzowej, najlepiej o niewielkiej ilości tłuszczu,
  • 1,5 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka lubczyku,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 20 g soli peklowej,
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu,
  • 3 ziarna jałowca,
  • ok. 1 łyżeczki żelatyny,
  • ewentualnie ok. 30 g smalcu wieprzowego,

(ilość produktów dla przygotowania 3 słoików karkówki (po ok. 370 ml))

kawałek karkówki wieprzowej
Karkówka w słoiku pokrojona w kawałki porcje
doprawiona karkówka wieprzowa do gotowania
Karkówka w słoiku w przyprawach gotowana w sosie własnym
Karkówka w słoiku na wyjazd na kanapkę na chleb
karkówka marynowana w słoiku
Karkówka w słoiku na kanapkę
karkówka gotowana w sosie własnym wędlina
Karkówka w słoiku wędlina na wyjazd na chleb

WYKONANIE


Karkówka w słoiku. Idealna na kanapki czy wyjazd

  1. Przygotowania zacznijcie od osuszenia mięsa ręcznikiem papierowym i usunięcia niedoskonałości.
  2. Następnie karkówkę podzielcie na 3 części (możliwie zwarte, tworzące jeden kawałek).
  3. Do przygotowanej miski włóżcie kawałki mięsa i dodajcie: majeranek, lubczyk, granulowany czosnek, sól peklową, pieprz ziołowy i pieprz mielony.
  4. Mięso dokładnie obtoczcie w przyprawach, by równomiernie się nimi pokryły z każdej strony.
  5. Doprawione kawałki mięsa wkładajcie do słoików, ugniatając je dłonią i jednocześnie wypychając ze słoików powietrze. Mięso powinno jak najlepiej wypełnić niemal całe wnętrze słoików, zostawiając jedynie ok. 1 cm przestrzeni pod wieczkiem.
  6. Następnie zakręćcie słoiki i wstawcie do lodówki na minimum 48 godzin, by mięso się zapeklowało.
  7. Po dwóch dniach wyciągnijcie z lodówki i odkręćcie słoiki z mięsem.
  8. Do każdego słoika na wierzch mięsa dodajcie 1 ziarno jałowca, 1/3 łyżeczki żelatyny i 1 łyżeczkę smalcu wieprzowego (smalec można pominąć, jeżeli karkówka miała nieco więcej tłuszczu).
  9. Ponownie zakręcamy słoiki i wstawiamy je do zimnego garnka, wyłożonego na dnie bawełnianą ściereczką.
  10. Do garnka wlewamy zimną wodę do ok. 3/4 wysokości słoików.
  11. Garnek przykrywamy i stawiamy na średnim ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć należy zmniejszyć ogień na mniejszy, tak by karkówka w słoikach gotowała się jedynie lekko “pyrkając”. Gotujemy słoiki pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2 godziny.
  12. Po dwóch godzinach zestawimy garnek z ognia i zostawiamy całość do wystygnięcia. Gdy słoiki będą już zimne lub lekko letnie, wyciągamy je z wody i wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin (najlepiej na noc).
  13. Gdy galaretka i tłuszcz w słoiku stężeje po kilku godzinach w lodówce, karkówka w słoiku jest gotowa!

MIEJ POD RĘKĄ

  • ręczniki papierowe,
  • średniej wielkości miska,
  • 3 szklane słoiki o pojemności ok. 380 ml z nakrętkami (najlepsze są proste słoiki o kształcie walca, bez żadnych zaokrągleń),
  • duży garnek z pokrywką,
  • bawełniana ściereczka,

CENNE RADY

Aby wyciągnąć karkówkę ze słoików wystarczy wąskim nożem obkroić mięso przy ściankach słoika a następnie wbić w nie widelec i całość wyciągnąć, lekko obracając. Jeżeli użyjecie słoików o prostym, walcowym kształcie, wyciągnięcie mięsa będzie dużo prostsze.

Tak przygotowaną karkówkę w słoiku możecie przechowywać nawet do 3 miesięcy w lodówce lub przez maksymalnie 2 dni w temperaturze pokojowej (szczególnie ważne podczas chęci zabrania jej na wyjazd). Więcej pomysłów na jedzenie, które można zabrać na wyjazd znajdziecie w moim wpisie: Jakie jedzenie na wyjazd warto zabrać?

SPOSÓB PODANIA

Karkówka w słoiku najlepiej smakuje na zimno, pokrojona w plasterki. Nim ją pokroicie, po wyciągnięciu ze słoika usuńcie z niej ziarno jałowca i nadmiar tłuszczu oraz galaretki. Tak przygotowaną wędlinę najlepiej podawać na swojskim chlebie czy pieczywie (kilka moich przepisów znajdziecie pod tagiem #domowe chleby i bułki) wyłożonym liściem sałaty, z dodatkiem np. plasterków kiszonego ogórka, marynowanych grzybków, pokrojonej świeżej cebuli lub szczypiorkiem. By nieco podkręcić smak kanapek z karkówką ze słoika można ja podać również z ostrą musztardą czy chrzanem.

Więcej pomysłów na kanapki i domowe wędliny znajdziecie w tagach: #dodatki na chleb i #domowe wędliny.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!