jedzenie na wyjazd

Jakie jedzenie na wyjazd warto zabrać?


opublikowano: 9 lipca 2021
kategoria: poradnik
autor bloga
kierunkowo.pl autor Marcin Krawczyk złote kierunki 2023 2022 2024 2025
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
autor wpisu
kierunkowo.pl autor Marcin Krawczyk złote kierunki 2023 2022 2024 2025
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj

Dla prawdziwych podróżników jedzenie podczas wyjazdu jest ostatnim zmartwieniem, no chyba że ktoś podróżuje po smakach regionów czy krajów. Oczywiście zawsze warto spróbować regionalnej kuchni, jednak jeżeli chcesz zaoszczędzić trochę czasu i pieniędzy zabierz własne jedzenie na wyjazd! To żadna ujma ani powód do wstydu, a jedynie wyraz gospodarności czasu i pieniędzy! Poznaj moje podpowiedzi, co warto zabrać na wyjazd by nie głodować, zjeść szybko i z apetytem!

Dlaczego warto zabrać własne jedzenie na wyjazd?

Jak już wspomniałem zabierając własne jedzenie na wyjazd wakacyjny lub jakikolwiek inny, zyskujemy na kilku polach. Oszczędność pieniędzy jest oczywista, dlatego nie będę się na niej skupiał. Bardziej ważny dla podróżnika jest czas, którego zawsze jest zbyt mało. Możemy sobie nieco pomóc, zabierając właśnie swoje jedzenie na wyjazd!

Każdy z nas jadł w barze czy restauracji i wie, że taki posiłek to minimum godzina czasu. Nawet gdy ruszamy na szybki fast-food, musimy do niego dojść, zamówić, poczekać, odebrać, zjeść i wrócić. Inaczej to wygląda, gdy mamy własny prowiant. Wtedy odgrzewany wcześniej przygotowany (np. w domu) posiłek w naszym tymczasowym gniazdku a przy okazji, gdy jedzenie się podgrzewa, My możemy się przebrać, odświeżyć czy przepakować. Gospodarność czasu do potęgi!

Gotowe jedzenie jest wygodniejsze…

Oczywiście, zawsze najwygodniej jest jak ktoś, przygotuje coś za nas. Dodatkowo na wakacjach chcemy odpocząć i wielu z nas, ani myśli o gotowaniu, zmywaniu czy szykowaniu jedzenia. Wyżywienie w miejscu, gdzie zatrzymaliśmy się na nocleg jest sensownym rozwiązaniem, oszczędzającym nasz czas ale nie pieniądze… Dlatego jeżeli stać Cię na taką opcję, korzystaj i miej więcej czasu na podróżowanie!

Jakie jedzenie na wyjazd warto zabrać?

Na wakacjach najczęściej jemy dwa konkretne posiłki: śniadanie i obiadokolacje. W czasie między nimi chętnie sięgamy po podręczne przekąski, które zabijają niewielki głód. To właśnie na nich skupię się w moich propozycjach jedzenia, które warto zabrać na wyjazd.

Konkretne jedzenie na wyjazd

Poniższe pomysły i przepisy, ułatwią Wam przygotowanie posiłków na wyjeździe ale wymagają wcześniejszego przygotowania w domu, jeżeli mają zaoszczędzić Was czas. Wszystkie z nich sprawdziłem w boju, dzięki czemu wiem, że są bardzo dobrym rozwiązaniem.

Śniadania

Chleb razowy pszenno-żytni
mieszany chleb razowy pszenno-żytni
kliknij i przejdź do przepisu

O wyższości własnoręcznie wykonanego chleba nad kupnym, przekonywać nie trzeba. Dodatkowym atutem domowego chleba jest jego długo utrzymująca się świeżość, dzięki czemu nie trzeba chodzić codziennie po pieczywo.

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Chleb razowy pszenno-żytni

Szynka drobiowa z szynkowaru
szynka drobiowa jedzenie na wyjazd Przekąski na imprezę na zimno
kliknij i przejdź do przepisu

Chlebek już mamy, czas na okład i znowu zachęcam do przygotowania domowej wędliny, która nie dość że wyśmienicie smakuje to również na pewno nie zepsuje się w ciągu kilku dni.

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Domowa szynka drobiowa z szynkowaru

Możesz spróbować również innych moich przepisów na wędliny z szynkowaru, które nie dość że są bardzo smaczne, to również długo pozostają świeże. Przepisy znajdziecie w moim przepiśniku.

Powidła śliwkowe
powidła śliwkowe
kliknij i przejdź do przepisu

Dla miłośników mniej wytrawnych śniadań, polecam zabrać ze sobą słoiczek domowej konfitury np. powideł śliwkowych. Bardzo cenne podczas wczasów z dziećmi, bo świetnie pobudzają trawienie:)

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Domowe powidła śliwkowe

Tradycyjna sałatka jarzynowa
sałatka jarzynowa sałatka warzywna tradycyjna
kliknij i przejdź do przepisu

Choć sałatka jarzynowa wytrzyma w lodówce 2-3 dni, będzie świetną opcją na pierwsze śniadania podczas wyjazdu.

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Tradycyjna sałatka jarzynowa

Owsianka bez gotowania z żurawiną
Owsianka bez gotowania z żurawiną
kliknij i przejdź do przepisu

Ostatnia propozycja wyjazdowego śniadania to pomysł najbardziej fit. Prosta i szybka w przygotowaniu owsianka na pewno nasyci Was na długie godziny!

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Owsianka bez gotowania z żurawiną

Obiady

Poniżej znajdziecie propozycje na szybkie do odgrzania obiady, które przygotujecie sobie przed wyjazdem, by zaoszczędzić czas na wakacjach. Większość z poniższych obiadów będzie mogli spasteryzować w słoikach, ewentualnie zamrozić.

Makaron z sosem a’la Piccolo
spaghetti piccolo przepis jedzenie na wyjazd
kliknij i przejdź do przepisu

Prosty i pyszny sos do makaronu, który odgrzejesz na wyjeździe w kilka minut a w tym samym czasie ugotujesz do niego makaron. Dzięki wcześniejszemu spasteryzowaniu sos w słoikach, na długo zachowa świeżość!

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Spaghetti jak w Piccolo! Mój przepis

Dla tradycjonalistów, przywiązanych do włoskiej kuchni polecam wypróbować przepis na spaghetti po bolońsku.

Zupa gulaszowa
zupa gulaszowa jedzenie na wyjazd
kliknij i przejdź do przepisu

Zupa gulaszowa to najszybszy obiad do odgrzania na wakacjach czy wyjeździe! Jej wielką zaletą jest to, że nasyci każdego!

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Zupa gulaszowa – treściwa i aromatyczna

Leczo z cukinii
Leczo mojej babci
kliknij i przejdź do przepisu

Kolejna propozycja szybkiego do odgrzania, treściwego obiadu. Leczo z cukinii z mięsną wkładką oraz bułką jako dodatek, doskonale sprawdzi się jako wakacyjny obiad.

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Leczo mojej babci

Pierogi z mięsem
pierogi z mięsem jedzenie na wyjazd
kliknij i przejdź do przepisu

Wcześniej przygotowane pierogi wystarczy później tylko wrzucić na wrzątek, podgrzać przez kilka minut i gotowe! Szybko, prosto, czyli idealnie na intensywny czas podczas wyjazdu.

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Pierogi z mięsem – klasyka gatunku

Dla osób wolących pierogi w mniej wytrawnym wydaniu polecam sprawdzić przepis na pierogi z serem.

Podręczne jedzenie na wyjazd

A co zabrać do plecaka lub torby, by przekąsić w międzyczasie? Oto kilka propozycji i pomysłów na podręczne przekąski.

Proste i smaczne domowe przekąski

Mieszanka studencka
mieszanka studencka jedzenie na wyjazd
kliknij i przejdź do przepisu

Moja ulubiona przekąska na każdą okazję, sprawdzi się również doskonale jako podręczne jedzenie na wyjazd. O tym ile cennych składników zawiera chyba się domyślacie a dodatkowo nie szkodzą jej niskie czy wysokie temperatury lub długie przechowywanie. Przekąska idealna?

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Mieszanka studencka. Domowa jest idealna!

Ciasto na maślance z owocami
ciasto na maślance jedzenie na wyjazd
kliknij i przejdź do przepisu

Każdy kto jadł kiedyś kawałek dobrego ciasto czy drożdżówki np. na górskim szlaku, wie że smakuje ono wtedy wyjątkowo! Dlatego podsuwam Wam przepis na arcyproste w przygotowaniu ciasto, które bardzo długo zachowuje swoją wilgotność i świeżość! Idealne do zawinięcia w papier i zabrania do plecaka.

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Ciasto na maślance z owocami. Arcyproste!

Babka majonezowa
Babka majonezowa jedzenie na wyjazd
kliknij i przejdź do przepisu

A dla tych co wolą suche ciasta, jeszcze jeden banalny przepis na domowy słodki wypiek. Dzięki dodatkowi majonezu, babka nie wyschnie nawet przez kilka dni.

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Babka majonezowa – prosta i szybka

Kotlety z piersi kurczaka
kotlety z piersi kurczaka jedzenie na wyjazd
kliknij i przejdź do przepisu

Dla niektórych najlepszą przekąską jest „luńt” (z gw. wielkopolskiej – kawałek) mięsa, dlatego chcąc i ich dopieścić warto przygotować np. klasyczne kotlety z piersi kurczaka. Można je zjeść bez żadnych dodatków lub np. zrobić kanapkę używając ich zamiast szynki i w efekcie dostając coś na wzór burgera z kurczakiem:)

Przepis znajdziecie w moim przepiśniku – Klasyczne kotlety z piersi kurczaka

mikropodróże ebook poradnik książka

Tylko na kierunkowo.pl!

Wyjątkowy e-book „MIKROPODRÓŻE” już dostępny! Ponad 700 podróżniczych inspiracji z Wielkopolski, Pomorza i Dolnego Śląska, blisko 260 kolorowych zdjęć, 5 gotowych planów mikropodróży, setki praktycznych porad i wskazówek tworzących najobszerniejszy poradnik, poświęcony krótkim formom podróżowania, liczący aż 294 strony!

Przekąski gotowe i funkcyjne

Dla osób, które nie mają czasu lub ochoty przygotowywać własnych przekąsek, mam dobrą wiadomość! Bez większego wysiłku można dostać wiele fajnych, gotowych produktów które skutecznie pokonają głód i dodadzą energii.

Warto jednak pamiętać, że to co zabieramy do torby czy plecaka, powinno dobrze znosić wysokie oraz niskie temperatury, być szczelnie zapakowane oraz nie być wyłącznie pustymi kaloriami! Oto moja lista doskonałych, gotowych przekąsek.

Lista gotowych przekąsek
  • batony RAW,
  • musy owocowe w wygodnych tubkach,
  • mieszanki bakaliowe lub orzechowe,
  • twarde owoce, np. jabłka,
  • kruche ciastka owsiane,
  • woda mineralna w poręcznych butelkach lub soki 100%,
  • zamiast czekolady, polecam musy czy tubki czekoladowe,

Na szczególnie wymagające wyjścia, np. w długie górskie wędrówki, warto zabrać ze sobą specjalnie przygotowane produkty, np. izotoniki, batony czy żele energetyczne.

Więcej poradników dla podróżników!

Chcesz poznać więcej praktycznych poradników dla turystów? Przejdź do kolejnych wpisów w kategorii poradnik!

Przejdź do wszystkich wpisów oznaczonych jako #poradniki turystyczne!

wspieraj bloga Ja tworzę rzetelne treści, którym możesz zaufać a Ty stawiasz kawkę:) Dzięki drobnym wpłatom od Czytelników (5, 10, 15 zł), mogę utrzymywać i rozwijać bloga
POZNAJMY SIĘ
kierunkowo.pl autor marcin krawczyk prelekcja targi tour salon prezentacja 2023
Marcin Krawczyk

mikropodróżnik | bloger | polonofil

Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Specjalizuje się w krótkich wyjazdach (mikropodróżach), dzięki którym udaje mi się łączyć pracę zawodową z życiem pełnym podróżniczych przygód! Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie na stronie o mnie

MAPA ATRAKCJI Kilkaset miejsc i inspiracji podróżniczych w jednym miejscu
OZNACZENIA WPISU

region

kategoria

logo sublogo kierunkowo.pl o mnie społeczność współpraca