Pierogi z serem

domowe pierogi z serem
  • Marcin
  • 16 maja 2021

Muszę się Wam przyznać, że pierogi z serem nie są moim numerem jeden wśród pierogów, ale na pewno zajmują bardzo wysokie miejsce wśród ulubionych! Pierwszym wyborem są pierogi z mięsem, jednak kiedy nachodzi ochota na słodki obiad, pierogi z serem są idealne! Zawsze kiedy robię pierogi korzystam z przepisu na idealne ciasto do pierogów i podobnie jest i w tym przepisie, gdzie skupiam się głównie na serowym farszu. A ten powinien być słodki, wyraźnie twarogowy i kremowy, czyli dokładnie taki, jaki otrzymacie przygotowując pierogi z serem według tego przepisu. Zatem do dzieła:)

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • ciasto na pierogi:
  • farsz serowy:
    • 500 g białego sera twarogowego,
    • 2 żółtka,
    • 100 g cukru,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 15 g cukru wanilinowego
  • woda do gotowania pierogów, około 2 litry,
  • 1 łyżeczka soli,

(ilość produktów dla przygotowania ok. 40 pierogów)

domowe pierogi z serem
domowe pierogi z serem
domowe pierogi z serem
domowe pierogi z serem
domowe pierogi z serem
domowe pierogi z serem

WYKONANIE


Pierogi z serem

  1. W pierwszej kolejności przygotuj farsz.
  2. Ser twarogowy zmiel jeden raz na sitku o drobnych oczkach.
  3. Oddziel żółtka od białek i dodaj same żółtka do zmielonego sera.
  4. Dodaj pozostałe składniki serowego farszu, to znaczy cukier, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy.
  5. Wymieszaj dokładnie farsz, by pod koniec mieszania był jednolity.
  6. Farsz odstaw go na bok i zacznij przygotowywać ciasto wg mojego przepisu – Podstawowe ciasto na pierogi. Sprawdzony przepis.
  7. Pierogi z serem, zlepiaj z przygotowanych krążków ciasta, na którego środek  nakładaj czubatą łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta złącz ze sobą, formując pieroga i dobrze sklej palcami złożone ciasto.
  8. Gotowe pierogi z serem odkładaj na przygotowany papier do pieczenia lub drewnianą deskę. Koniecznie przykryj je bawełnianą ściereczką aby nie obsychały.
  9. Gdy skończysz lepienie pierogów, zagotuj w dużym garnku wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Wrzucaj gotowe pierogi z serem na wrzątek i gotuj 2 minuty, od momentu wypłynięcia.
  10. Gotowe pierogi z serem odkładaj na talerz.

MIEJ POD RĘKĄ

  • 2 miski,
  • maszynkę do mielenia,
  • papier do pieczenia lub inny papier bądź drewnianą deskę, do odkładania surowych pierogów,
  • bawełniane ściereczki kuchenne,
  • duży garnek,
  • łyżkę cedzakową,
  • trochę czasu:)

CENNE RADY

Jeżeli chcesz zamrozić pierogi z serem, by zostały „awaryjnym” obiadem, wyciągaj je z wrzątku jak tylko wypłyną na powierzchnię wody. Za pomocą łyżki cedzakowej przekładaj je do miski z zimną wodą (hartowanie). Następnie po około minucie studzenia w zimnej wodzie, odcedź je i przełóż na talerz. Aby pierogi się nie sklejały, możesz lekko posmarować je olejem, np. rzepakowym. Tak przygotowane pierogi, umieść w pojemnikach lub woreczkach do mrożenia, pamiętając by od razu je poporcjować. Zamroź i wyciągaj kiedy tylko potrzeba.

Jak przygotować zamrożone pierogi? Wrzuć do posolonego wrzątku, zamrożoną porcję pierogów i gotuj 2 minuty od momentu ich wypłynięcia.

Dokładnie w taki sam sposób możesz postępować z innymi pierogami, na przykład tymi z mięsnym farszem.

SPOSÓB PODANIA

Gotowe pierogi z serem, dla mnie najlepiej smakują polane podsmażoną na maśle bułką tartą. Znam jednak takich co wolą jeść pierogi, posypane cukrem zamiast bułeczką.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!