Miesiąc bez słodyczy i niezdrowego jedzenia. Przyłącz się!
Pewnie nie raz słyszałeś że od słodyczy, fast food-ów czy gotowego sklepowego jedzenia się tyje. Też to słyszałem dlatego postanowiłem…
Pasta z szynki to jeden z moich pomysłów na śniadaniową albo imprezową pastę kanapkową. Jest doskonałym sposobem na wykorzystanie większej ilości domowej wędliny lub uratowanie zbyt suchej lub mało doprawionej szynki. Charakteru paście dodaje chrzan, który świetnie komponuje się z szynką a dodatkowo dodaje nieco przyjemnej ostrości. Nie pozostaje Wam nic innego jak wypróbować poniższego przepisu!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania ok. 450 g pasty)
Pasta z szynki
Bardzo ważne, by pasta z szynki powstała z możliwie suchej wędliny. Dzięki temu nie będzie nam grozić, że w paście pojawi się płyn który nie będzie wyglądał estetycznie a dodatkowo będzie wsiąkał i rozmiękczał pieczywo, na którym podamy pastę. Dlatego właśnie warto do tego przepisu użyć dobrej jakości wędliny, najlepiej wędzonej (u mnie był to własnej roboty schab wędzony). Jeżeli szukacie sprawdzonych przepisów na domowe wędliny, które możecie również wykorzystać do przygotowania pasty z szynki, kilka inspiracji znajdziecie poniżej:
Pasta z szynki świetnie sprawdzi się podana razem z domowym pieczywem, np. chlebem razowym czy pszennym chlebem z żurawiną, ale również świetnie można ją podać na słonych krakersach czy kawałkach kruchego pieczywa, tworząc imprezowe przekąski. Pastą z szynki można również faszerować jajka lub użyć do przygotowania ślimaków z tortilli. Doskonale do pasty będą pasować ogórki po kaszubsku, ogórki kiszone i świeży szczypiorek.
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Pewnie nie raz słyszałeś że od słodyczy, fast food-ów czy gotowego sklepowego jedzenia się tyje. Też to słyszałem dlatego postanowiłem…
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je “Miesiąc bez…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Widzieliście kiedyś oryginalne wały obronne piastowskiego grodu mające ponad 1000 lat i mierzące u swojej podstawy ponad 40 metrów? Założę…
Ujście to niewielkie miasto, malowniczo położone pomiędzy wzgórzami i rzekami, które od wieków pisze swoją niesamowitą historię, w której niestety…