Uwielbiam żurek, niemal w każdym wydaniu. Już jakiś czas temu postanowiłem, że trzeba spróbować zrobić go samemu od początku. I tak oto zamiast kupować gotowy zakwas na żurek, zrobiłem go samemu. Okazał się o niebo lepszy, żurek z niego był wyśmienity a przepis na stałe wylądował w moim (jeszcze wtedy) papierowym przepiśniku. Dzisiaj przedstawiam go Wam, bo domowy zakwas to nic trudnego, a różnica kolosalna! Sprawdźcie sami jak nie wierzycie.
tagi: kuchnia polska
czas przygotowania: szybki (do 1 godziny)
trudność: łatwe
Sam zakwas na żurek nie jest gotowym daniem. Jest bazą dobrze znanego nam żurku. Mój przepis na doskonały żurek znajdziecie poniżej.
Jeżeli uznasz, że zakwas na żurek jest już wystarczająco kwaśny, przelej go w szczelny pojemnik lub słoik i wstaw do lodówki. W ten sposób spowolnisz jego kiśnięcie.
Pamiętaj by nie wykorzystać całego zakwasu do zrobienia żurku, odlej z niego około 25 ml, które będzie zaczynem do kolejnego. Zaczyn przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.
znajdź podobne przepisy
oznaczone jako: kuchnia polska
użyte składniki: czosnek, mąka żytnia
zobacz również!
sprawdź podobne przepisy
Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!
Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.
Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)
Odkryj życie pełne pasji! To co robimy?
Zostań Patronem bloga!
Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!
POWIADOMIENIA EMAIL!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!
You have successfully joined our subscriber list.
Najnowsze na blogu
polecam!
kategoria: szybko i łatwo
sprawdź również!
kategoria: jak u mamy
więcej przepisów!
tag: slow fast food
POWIADOMIENIA EMAIL!
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!
You have successfully joined our subscriber list.
Wszystkie wpisy w jednym miejscu!
Lubię ciasteczka! Ten blog też je lubi i dlatego wykorzystuje je (pliki cookies) by działać jeszcze lepiej! Dowiedz się więcej na ich temat – przeczytaj Regulamin i politykę prywatności.