Domowy zakwas na żurek

zakwas na żurek
  • Marcin
  • 13 maja 2020

Uwielbiam żurek, niemal w każdym wydaniu. Już jakiś czas temu postanowiłem, że trzeba spróbować zrobić go samemu od początku. I tak oto zamiast kupować gotowy zakwas na żurek, zrobiłem go samemu. Okazał się o niebo lepszy, żurek z niego był wyśmienity a przepis na stałe wylądował w moim (jeszcze wtedy) papierowym przepiśniku. Dzisiaj przedstawiam go Wam, bo domowy zakwas to nic trudnego, a różnica kolosalna! Sprawdźcie sami jak nie wierzycie.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • pół litra przegotowanej, letniej wody,
  • 5 kopiastych łyżek mąki żytniej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 25 ml zaczynu (na przykład wcześniejszego zakwasu) lub niewielka kromka chleba żytniego

(ilość produktów dla przygotowania 700 ml zakwasu)

zakwas na żurek
zakwas na żurek
zakwas na żurek
zakwas na żurek
zakwas na żurek

WYKONANIE


Domowy zakwas na żurek

  1. Zagotuj wodę i odstaw na 30 minut do wystygnięcia.
  2. Do przygotowanego naczynia wsyp mąkę. Pamiętaj tylko, by łyżki z mąką były kopiaste.
  3. Do mąki dodaj dwa ząbki czosnku w łupinie (nie obieraj ich), liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprz.
  4. Lekko wystudzoną wodę, dolewaj powoli do mąki z dodatkami. Wlej około połowy przygotowanej wody.
  5. Następnie do naczynia wlej zaczyn lub włóż kromkę chleba żytniego.
  6. Całość zamieszaj.
  7. Dodaj resztę wody i wymieszaj raz jeszcze.
  8. Tak przygotowany zakwas na żurek przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw.
  9. Zakwas na żurek powinien się kisić minimum 5 dni w temperaturze pokojowej. Im dłużej będziemy go kisić, tym będzie się robić bardziej kwaśny. Pamiętaj aby zakwas na żur codziennie zamieszać, dokładnie mieszając mąkę, przede wszystkim przy dnie naczynia.

MIEJ POD RĘKĄ

  • dowolne naczynie na zakwas (pojemność około 1 litra) – może to być ceramiczny dzbanek, szklany słoik itp.
  • bawełnianą ściereczkę

CENNE RADY

Jeżeli uznasz, że zakwas na żurek jest już wystarczająco kwaśny, przelej go w szczelny pojemnik lub słoik i wstaw do lodówki. W ten sposób spowolnisz jego kiśnięcie.

Pamiętaj by nie wykorzystać całego zakwasu do zrobienia żurku, odlej z niego około 25 ml, które będzie zaczynem do kolejnego. Zaczyn przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.

SPOSÓB PODANIA

Sam zakwas na żurek nie jest gotowym daniem. Jest bazą dobrze znanego nam żurku. Mój przepis na doskonały żurek znajdziecie poniżej.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!