Domowy zakwas na żurek

Uwielbiam żurek, niemal w każdym wydaniu. Już jakiś czas temu postanowiłem, że trzeba spróbować zrobić go samemu od początku. I tak oto zamiast kupować gotowy zakwas na żurek, zrobiłem go samemu. Okazał się o niebo lepszy, żurek z niego był wyśmienity a przepis na stałe wylądował w moim (jeszcze wtedy) papierowym przepiśniku. Dzisiaj przedstawiam go Wam, bo domowy zakwas to nic trudnego, a różnica kolosalna! Sprawdźcie sami jak nie wierzycie.

kategoria przepisu: ,

czas przygotowania:

trudność:

Domowy zakwas na żurek

składniki

  • pół litra przegotowanej, letniej wody,
  • 5 kopiastych łyżek mąki żytniej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 25 ml zaczynu (na przykład wcześniejszego zakwasu) lub niewielka kromka chleba żytniego
(ilość produktów dla przygotowania 700 ml zakwasu)

wykonanie

  1. Zagotuj wodę i odstaw na 30 minut do wystygnięcia.
  2. Do przygotowanego naczynia wsyp mąkę. Pamiętaj tylko, by łyżki z mąką były kopiaste.
  3. Do mąki dodaj dwa ząbki czosnku w łupinie (nie obieraj ich), liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprz.
  4. Lekko wystudzoną wodę, dolewaj powoli do mąki z dodatkami. Wlej około połowy przygotowanej wody.
  5. Następnie do naczynia wlej zaczyn lub włóż kromkę chleba żytniego.
  6. Całość zamieszaj.
  7. Dodaj resztę wody i wymieszaj raz jeszcze.
  8. Tak przygotowany zakwas na żurek przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw.
  9. Zakwas na żurek powinien się kisić minimum 5 dni w temperaturze pokojowej. Im dłużej będziemy go kisić, tym będzie się robić bardziej kwaśny. Pamiętaj aby zakwas na żur codziennie zamieszać, dokładnie mieszając mąkę, przede wszystkim przy dnie naczynia.

Domowy zakwas na żurek

sposób podania

Sam zakwas na żurek nie jest gotowym daniem. Jest bazą dobrze znanego nam żurku. Mój przepis na doskonały żurek znajdziecie poniżej.

cenne rady

Jeżeli uznasz, że zakwas na żurek jest już wystarczająco kwaśny, przelej go w szczelny pojemnik lub słoik i wstaw do lodówki. W ten sposób spowolnisz jego kiśnięcie.

Pamiętaj by nie wykorzystać całego zakwasu do zrobienia żurku, odlej z niego około 25 ml, które będzie zaczynem do kolejnego. Zaczyn przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.

przyda się podczas gotowania

  • dowolne naczynie na zakwas (pojemność około 1 litra) – może to być ceramiczny dzbanek, szklany słoik itp.
  • bawełnianą ściereczkę

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu: ,

oznaczone jako:

użyte składniki: ,

Domowy zakwas na żurek

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x