Ogórki po kaszubsku, czyli korniszony nieco inaczej

Ogórki po kaszubsku, czyli korniszony nieco inaczej
  • Marcin
  • 15 sierpnia 2020

Szukasz alternatywy dla tradycyjnych korniszonów? Spróbuj przygotować ogórki po kaszubsku! Dlaczego po kaszubsku, sam nie wiem:) Pewnie jest tak jak z rybą po grecku, nie ma z Grecją nic wspólnego. Choć mogę się mylić.

Ogórki po kaszubsku to niemal korniszony, jednak z dodatkiem papryki czerwonej, która dodaje oczywiście trochę innego smaczku. Spróbujcie i oceńcie sami, czy wolicie tradycyjnego korniszona czy „kaszuba”.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 średnia cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • pęczek kopru z baldachimami i łodygami,
  • 1,5 łyżeczki ziaren gorczycy,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • zalewa:
    • 600 ml wody,
    • 100 ml octu,
    • 250 g cukru,
    • 1 łyżka soli,
  • woda do pasteryzowania słoików,

(ilość produktów dla przygotowania 5 słoików po 400 ml każdy)

ogórki po kaszubsku
ogórki po kaszubsku
ogórki po kaszubsku
ogórki po kaszubsku
ogórki po kaszubsku

WYKONANIE


Ogórki po kaszubsku, czyli korniszony nieco inaczej

  1. Ogórki umyj dokładnie pod bieżącą wodą.
  2. Przygotuj słoiki i do każdego z nich wrzuć 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego i 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy. Na koniec do każdego ze słoików dodaj koper (kilka kawałków łodyg i jeden mały baldachim lub pół dużego).
  3. Paprykę pokrój w paski grubości 0,5 cm, czosnek i chrzan pokrój w podłużne kawałki. Cebulę pokrój w ćwierćplasterki.
  4. Chwyć słoik w rękę, ułóż go niemal poziomo i układaj w nim ogórki na przemian z paskami papryki. Podczas układania dodawaj również paski cebuli.
  5. Gdy słoiki będą już wypełnione, na wierzch dodaj resztę pokrojonej cebuli.
  6. Przygotuj zalewę. Wsyp do garnka odmierzoną ilość cukru oraz łyżkę soli. Dolej wodę i ocet a następnie postaw na gazie.
  7. Zalewę zagotuj, często mieszając aby cukier i sól się dobrze rozpuściły.
  8. Gdy zalewa się zagotuje, zalej nią słoiki z ogórkami. Od razu po zalaniu zakręć słoiki nakrętkami. Użyj koniecznie rękawic kuchennych by się nie poparzyć.
  9. Duży garnek wyłóż ściereczką i ustawiaj w nim gotowe słoiki z ogórkami. Wlej do garnka wodę, tak by słoiki stały do połowy w niej. Zagotuj całość i  gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
  10. Po tym czasie, za pomocą rękawicy kuchennej wyciągnij słoiki z wrzątku i odstaw na blat (najlepiej wyłożony ręcznikiem) i pozostaw do wystygnięcia. Nakrętki powinny w tym czasie się wciągnąć.
  11. Ogórki po kaszubsku są gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • 5 słoików 400ml,
  • mały garnek (najwygodniejszy będzie rondelek),
  • mieszadełko do zalewy,
  • rękawice kuchenne,
  • duży garnek z pokrywką i bawełnianą ściereczką do pasteryzowania słoików,

CENNE RADY

Pasteryzować słoiki możesz również w piekarniku. Ja zawsze rozgrzewam go do 120 stopni i pasteryzuję słoiki 2 razy dłużej niż w wodzie.

SPOSÓB PODANIA

Ogórki po kaszubsku są doskonałym dodatkiem do obiadu (np. tradycyjnych kotletów) lub świetną przekąską na imprezie lub przyjęciu. Możesz również pokroić je w plasterki i wykorzystać do przygotowania kanapek lub pokroić w kostkę i dodać do ulubionej sałatki.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!