przepiśnik

Ogórki po kaszubsku, czyli korniszony nieco inaczej

Szukasz alternatywy dla tradycyjnych korniszonów? Spróbuj przygotować ogórki po kaszubsku! Dlaczego po kaszubsku, sam nie wiem:) Pewnie jest tak jak z rybą po grecku, nie ma z Grecją nic wspólnego. Choć mogę się mylić.

Ogórki po kaszubsku to niemal korniszony, jednak z dodatkiem papryki czerwonej, która dodaje oczywiście trochę innego smaczku. Spróbujcie i oceńcie sami, czy wolicie tradycyjnego korniszona czy „kaszuba”.

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Ogórki po kaszubsku, czyli korniszony nieco inaczej

składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 średnia cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • pęczek kopru z baldachimami i łodygami,
  • 1,5 łyżeczki ziaren gorczycy,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • zalewa:
    • 600 ml wody,
    • 100 ml octu,
    • 250 g cukru,
    • 1 łyżka soli,
  • woda do pasteryzowania słoików,
(ilość produktów dla przygotowania 5 słoików po 400 ml każdy)

wykonanie

  1. Ogórki umyj dokładnie pod bieżącą wodą.
  2. Przygotuj słoiki i do każdego z nich wrzuć 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego i 1/3 łyżeczki ziaren gorczycy. Na koniec do każdego ze słoików dodaj koper (kilka kawałków łodyg i jeden mały baldachim lub pół dużego).
  3. Paprykę pokrój w paski grubości 0,5 cm, czosnek i chrzan pokrój w podłużne kawałki. Cebulę pokrój w ćwierćplasterki.
  4. Chwyć słoik w rękę, ułóż go niemal poziomo i układaj w nim ogórki na przemian z paskami papryki. Podczas układania dodawaj również paski cebuli.
  5. Gdy słoiki będą już wypełnione, na wierzch dodaj resztę pokrojonej cebuli.
  6. Przygotuj zalewę. Wsyp do garnka odmierzoną ilość cukru oraz łyżkę soli. Dolej wodę i ocet a następnie postaw na gazie.
  7. Zalewę zagotuj, często mieszając aby cukier i sól się dobrze rozpuściły.
  8. Gdy zalewa się zagotuje, zalej nią słoiki z ogórkami. Od razu po zalaniu zakręć słoiki nakrętkami. Użyj koniecznie rękawic kuchennych by się nie poparzyć.
  9. Duży garnek wyłóż ściereczką i ustawiaj w nim gotowe słoiki z ogórkami. Wlej do garnka wodę, tak by słoiki stały do połowy w niej. Zagotuj całość i  gotuj na średnim ogniu przez 5 minut.
  10. Po tym czasie, za pomocą rękawicy kuchennej wyciągnij słoiki z wrzątku i odstaw na blat (najlepiej wyłożony ręcznikiem) i pozostaw do wystygnięcia. Nakrętki powinny w tym czasie się wciągnąć.
  11. Ogórki po kaszubsku są gotowe!

Ogórki po kaszubsku, czyli korniszony nieco inaczej

zdjęcia krok po kroku

zostań po więcej!

Jestem również na

Jesteś u mnie pierwszy raz? Pozwól, że przedstawię Tobie mojego bloga!

Ogórki po kaszubsku, czyli korniszony nieco inaczej

przyda się podczas gotowania

  • 5 słoików 400ml,
  • mały garnek (najwygodniejszy będzie rondelek),
  • mieszadełko do zalewy,
  • rękawice kuchenne,
  • duży garnek z pokrywką i bawełnianą ściereczką do pasteryzowania słoików,

sposób podania

Ogórki po kaszubsku są doskonałym dodatkiem do obiadu (np. tradycyjnych kotletów) lub świetną przekąską na imprezie lub przyjęciu. Możesz również pokroić je w plasterki i wykorzystać do przygotowania kanapek lub pokroić w kostkę i dodać do ulubionej sałatki.

cenne rady

Pasteryzować słoiki możesz również w piekarniku. Ja zawsze rozgrzewam go do 120 stopni i pasteryzuję słoiki 2 razy dłużej niż w wodzie.

zobacz również
znajdź podobne przepisy

podobne przepisy oznaczone tagiem: , ,

inspiracje na przepisy z użytymi składnikami: , , , , ,

poradniki kulinarne
To ważne!

Pomogłem lub zainspirowałem?

Postaw mi wirtualną kawę lub podaj wpis dalej! By udostępnić go w social mediach, użyj jednego z poniższych przycisków!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens oraz jest da Was wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem, dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach czy postawieniem kawki!

Możesz również zapisać się newslettera, dzięki któremu zawsze będziesz wiedział o nowych wpisach a także otrzymasz dodatkowe korzyści jak rabaty i darmowe materiały!

Znajdziesz mnie również w social mediach: Facebook, twitter, Instagram. Bedzie mi bardzo miło jak dołączysz do obserwujących!

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x