Botwinka – smak wiosny

Botwinka to obowiązkowa zupa w moim domu, gdy za oknem wiosna w pełni. Właśnie wtedy najłatwiej jest kupić a jeszcze lepiej wyrwać z własnego ogródka, pęczek botwinki, czyli tak naprawdę młodych buraczków.

Jest to idealna zupa dla fanów nowalijek ale i buraczków, ponieważ mimo swojej delikatności jest intensywnie buraczkowa. Całość dopełnia smak młodego koperku, który o tej porze roku jest chyba najbardziej intensywny.

Botwinka ma jeszcze jeden ogromny atut, jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Sprawdź koniecznie!

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Botwinka – smak wiosny

składniki

  • składniki na wywar:
    • 2 średnie marchewki,
    • 1 mała pietruszka,
    • 1 mały seler,
    • 1 mała cebula,
    • 1 mały por,
    • 1,5 litra wody,
    • 3 ziarna ziela angielskiego,
    • 3 liście laurowe,
    • 5 ziaren pieprzu,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 15 g masła (około łyżeczki),
    • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
    • 1 ząbek czosnku
  • pozostałe składniki:
    • 1 pęczek botwinki (5 małych buraczków z liśćmi),
    • 1 średni burak,
    • 4 średnie ziemniaki,
    • 2 łyżki śmietany 18%,
    • 1 łyżeczka mąki pszennej,
    • pęczek koperku,
    • jajka (1 jajko na 2 porcje),
    • sól, pieprz, sok z cytryny, cukier do doprawienia
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

wykonanie

  1. Rozpocznij od przygotowania wywaru. Marchewkę, seler i pietruszkę obierz, ale nie krój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki włóż do średniego garnka i zalej wodą. Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Od momentu zagotowania, gotuj dalej pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
  2. W czasie gdy gotuje się wywar, obierz buraka i pokrój go na centymetrową kostkę.
  3. Następnie umyj botwinkę. Liście pokrój w paski a buraczki w plasterki.
  4. Na końcu obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, wielkości jak wcześniej pokrojony burak.
  5. W małym garnku ugotuj jajka na twardo. Ugotuj ich tyle ile potrzebujesz – przyjmij pół jajka na porcję.
  6. Gdy wywar będzie już gotowy, dodaj do niego pokrojoną botwinkę, buraka i ziemniaki. Dopraw 1 łyżeczką soli. Zagotuj całość i gotuj na małym ogniu przez kolejne 20 minut pod przykryciem.
  7. Po tym czasie wyciągnij z wywaru duże warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por i cebulę. Odkładaj je na przygotowany głęboki talerz.
  8. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w sporą kostkę (marchewkę i pietruszkę w ćwierć plasterki) i dodaj do zupy.
  9. Do przygotowanego naczynia dodaj mąkę pszenną i śmietanę. Powoli dolewaj lekko ostudzoną zupę i mieszaj, by śmietana z mąką się dokładnie rozpuściła w zupie. Po dodaniu 2-3 niepełnych chochli zupy i dokładnym wymieszaniu, przygotowaną zaprawę wlej powoli do garnka i dokładnie wymieszaj.
  10. Na koniec posiekaj, umyty wcześniej koperek. Dodaj go do garnka. Botwinka gotowa! Podawaj z jajkiem.

Botwinka – smak wiosny

sposób podania

Botwinka smakuje najlepiej podana z jajkiem na twardo i posypana koperkiem.

cenne rady

Jeżeli boisz się, że śmietana zetnie się po dodawaniu jej do zupy zamiast 2 łyżek śmietany dodaj 50 ml mleka do zaprawki.

przyda się podczas gotowania

  • średni garnek,
  • mały garnek,
  • 2 głębokie talerze,
  • małe naczynie lub szklankę,

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu:

oznaczone jako: ,

użyte składniki: , , ,

Botwinka – smak wiosny

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x