Botwinka – smak wiosny

Botwinka – smak wiosny
  • Marcin
  • 23 lipca 2020

Botwinka to obowiązkowa zupa w moim domu, gdy za oknem wiosna w pełni. Właśnie wtedy najłatwiej jest kupić a jeszcze lepiej wyrwać z własnego ogródka, pęczek botwinki, czyli tak naprawdę młodych buraczków.

Jest to idealna zupa dla fanów nowalijek ale i buraczków, ponieważ mimo swojej delikatności jest intensywnie buraczkowa. Całość dopełnia smak młodego koperku, który o tej porze roku jest chyba najbardziej intensywny.

Botwinka ma jeszcze jeden ogromny atut, jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Sprawdź koniecznie!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • składniki na wywar:
    • 2 średnie marchewki,
    • 1 mała pietruszka,
    • 1 mały seler,
    • 1 mała cebula,
    • 1 mały por,
    • 1,5 litra wody,
    • 3 ziarna ziela angielskiego,
    • 3 liście laurowe,
    • 5 ziaren pieprzu,
    • 1 łyżeczka soli,
    • 15 g masła (około łyżeczki),
    • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
    • 1 ząbek czosnku
  • pozostałe składniki:
    • 1 pęczek botwinki (5 małych buraczków z liśćmi),
    • 1 średni burak,
    • 4 średnie ziemniaki,
    • 2 łyżki śmietany 18%,
    • 1 łyżeczka mąki pszennej,
    • pęczek koperku,
    • jajka (1 jajko na 2 porcje),
    • sól, pieprz, sok z cytryny, cukier do doprawienia

(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

botwinka
botwinka
botwinka
botwinka

WYKONANIE


Botwinka – smak wiosny

  1. Rozpocznij od przygotowania wywaru. Marchewkę, seler i pietruszkę obierz, ale nie krój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki włóż do średniego garnka i zalej wodą. Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Od momentu zagotowania, gotuj dalej pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
  2. W czasie gdy gotuje się wywar, obierz buraka i pokrój go na centymetrową kostkę.
  3. Następnie umyj botwinkę. Liście pokrój w paski a buraczki w plasterki.
  4. Na końcu obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, wielkości jak wcześniej pokrojony burak.
  5. W małym garnku ugotuj jajka na twardo. Ugotuj ich tyle ile potrzebujesz – przyjmij pół jajka na porcję.
  6. Gdy wywar będzie już gotowy, dodaj do niego pokrojoną botwinkę, buraka i ziemniaki. Dopraw 1 łyżeczką soli. Zagotuj całość i gotuj na małym ogniu przez kolejne 20 minut pod przykryciem.
  7. Po tym czasie wyciągnij z wywaru duże warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, por i cebulę. Odkładaj je na przygotowany głęboki talerz.
  8. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w sporą kostkę (marchewkę i pietruszkę w ćwierć plasterki) i dodaj do zupy.
  9. Do przygotowanego naczynia dodaj mąkę pszenną i śmietanę. Powoli dolewaj lekko ostudzoną zupę i mieszaj, by śmietana z mąką się dokładnie rozpuściła w zupie. Po dodaniu 2-3 niepełnych chochli zupy i dokładnym wymieszaniu, przygotowaną zaprawę wlej powoli do garnka i dokładnie wymieszaj.
  10. Na koniec posiekaj, umyty wcześniej koperek. Dodaj go do garnka. Botwinka gotowa! Podawaj z jajkiem.

MIEJ POD RĘKĄ

  • średni garnek,
  • mały garnek,
  • 2 głębokie talerze,
  • małe naczynie lub szklankę,

CENNE RADY

Jeżeli boisz się, że śmietana zetnie się po dodawaniu jej do zupy zamiast 2 łyżek śmietany dodaj 50 ml mleka do zaprawki.

SPOSÓB PODANIA

Botwinka smakuje najlepiej podana z jajkiem na twardo i posypana koperkiem.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!