Ogórki kiszone – domowe niezaprzeczalnie najlepsze

Ogórki kiszone znamy wszyscy! Są doskonałym dodatkiem do obiadu, składnikiem tradycyjnej sałatki lub doskonałym dodatkiem do kanapek. Oprócz tego, że są smaczne, są również zdrowe! Niektórzy wierzą, że woda po ogórkach leczy kaca. Trzeba kiedyś sprawdzić, ale najpierw trzeba je przygotować!

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Ogórki kiszone – domowe niezaprzeczalnie najlepsze

składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok. 6 cm korzenia chrzanu,
  • 2 baldachimy kopru z łodygą,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1 litr przegotowanej, ciepłej wody,
(ilość produktów dla przygotowania 4 słoików po ok. 500-600 ml)

wykonanie

  1. Ogórki w pierwszej kolejności dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
  2. Chrzan obierz i pokrój na mniejsze kawałki (słupki lub paski).
  3. Czosnek obierz z łupin i pokrój na paski.
  4. Przygotuj słoiki i do każdego z nich dodaj po połowie baldachimu kopru oraz pociętej łodydze kopru.
  5. Następnie w słoikach układaj pionowo ogórki, a w przestrzenie między nimi wciskaj czosnek (pół ząbka na słoik) oraz chrzan (podziej całość na 4 części).
  6. Do przygotowanego naczynia wlej odstany przez 10 minut do lekkiego przestygnięcia, wrzątek. Dodaj na 1 litr wody 1,5 łyżki soli i wymieszaj dokładnie.
  7. Wlewaj zalewę do słoików, tak by przykryły w całości ogórki, a następnie zakręcaj słoiki nakrętkami.
  8. Odstaw słoiki na 3 dni w zacienione  miejsce, gdzie jest temperatura pokojowa.
  9. Po trzech dniach najlepiej przechowywać ogórki kiszone w ciemnym i chłodnym miejscu, np. piwnicy lub spiżarni.
  10. Tak przygotowane ogórki kiszone są już doskonałe do jedzenia po 7 dniach, choć im dłużej tym intensywniej się kiszą i nabierają „mocy”.

Ogórki kiszone – domowe niezaprzeczalnie najlepsze

sposób podania

Ogórki kiszone do doskonały dodatek do dań głównych np. tradycyjnych kotletów ale również świetna przekąska na spotkanie towarzyskie czy zakąska do pewnego bezbarwnego trunku.

Tak przygotowane ogórki to również składnik wielu sałatek, z tą tradycyjną na czele czy zup jak klasyczna zupa ogórkowa.

cenne rady

Podobno woda od kiszonych ogórków stawia na nogi, gdy masz kaca. Sam nie sprawdzałem ale znam wielu co to potwierdza:)

przyda się podczas gotowania

  • 4 szklane słoiki o pojemności około 500-600 ml,
  • litrowe naczynie,

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu:

użyte składniki: , , ,

Ogórki kiszone – domowe niezaprzeczalnie najlepsze

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x