Ogórki kiszone – domowe niezaprzeczalnie najlepsze

Ogórki kiszone – domowe niezaprzeczalnie najlepsze
  • Marcin
  • 14 września 2020

Ogórki kiszone znamy wszyscy! Są doskonałym dodatkiem do obiadu, składnikiem tradycyjnej sałatki lub doskonałym dodatkiem do kanapek. Oprócz tego, że są smaczne, są również zdrowe! Niektórzy wierzą, że woda po ogórkach leczy kaca. Trzeba kiedyś sprawdzić, ale najpierw trzeba je przygotować!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok. 6 cm korzenia chrzanu,
  • 2 baldachimy kopru z łodygą,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1 litr przegotowanej, ciepłej wody,

(ilość produktów dla przygotowania 4 słoików po ok. 500-600 ml)

ogórki kiszone
ogórki kiszone
ogórki kiszone
ogórki kiszone
ogórki kiszone

WYKONANIE


Ogórki kiszone – domowe niezaprzeczalnie najlepsze

  1. Ogórki w pierwszej kolejności dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
  2. Chrzan obierz i pokrój na mniejsze kawałki (słupki lub paski).
  3. Czosnek obierz z łupin i pokrój na paski.
  4. Przygotuj słoiki i do każdego z nich dodaj po połowie baldachimu kopru oraz pociętej łodydze kopru.
  5. Następnie w słoikach układaj pionowo ogórki, a w przestrzenie między nimi wciskaj czosnek (pół ząbka na słoik) oraz chrzan (podziej całość na 4 części).
  6. Do przygotowanego naczynia wlej odstany przez 10 minut do lekkiego przestygnięcia, wrzątek. Dodaj na 1 litr wody 1,5 łyżki soli i wymieszaj dokładnie.
  7. Wlewaj zalewę do słoików, tak by przykryły w całości ogórki, a następnie zakręcaj słoiki nakrętkami.
  8. Odstaw słoiki na 3 dni w zacienione  miejsce, gdzie jest temperatura pokojowa.
  9. Po trzech dniach najlepiej przechowywać ogórki kiszone w ciemnym i chłodnym miejscu, np. piwnicy lub spiżarni.
  10. Tak przygotowane ogórki kiszone są już doskonałe do jedzenia po 7 dniach, choć im dłużej tym intensywniej się kiszą i nabierają „mocy”.

MIEJ POD RĘKĄ

  • 4 szklane słoiki o pojemności około 500-600 ml,
  • litrowe naczynie,

CENNE RADY

Podobno woda od kiszonych ogórków stawia na nogi, gdy masz kaca. Sam nie sprawdzałem ale znam wielu co to potwierdza:)

SPOSÓB PODANIA

Ogórki kiszone do doskonały dodatek do dań głównych np. tradycyjnych kotletów ale również świetna przekąska na spotkanie towarzyskie czy zakąska do pewnego bezbarwnego trunku.

Tak przygotowane ogórki to również składnik wielu sałatek, z tą tradycyjną na czele czy zup jak klasyczna zupa ogórkowa.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!