przepiśnik

Ogórki kiszone – domowe niezaprzeczalnie najlepsze

Ogórki kiszone znamy wszyscy! Są doskonałym dodatkiem do obiadu, składnikiem tradycyjnej sałatki lub doskonałym dodatkiem do kanapek. Oprócz tego, że są smaczne, są również zdrowe! Niektórzy wierzą, że woda po ogórkach leczy kaca. Trzeba kiedyś sprawdzić, ale najpierw trzeba je przygotować!

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Ogórki kiszone – domowe niezaprzeczalnie najlepsze

składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok. 6 cm korzenia chrzanu,
  • 2 baldachimy kopru z łodygą,
  • 1,5 łyżki soli,
  • 1 litr przegotowanej, ciepłej wody,
(ilość produktów dla przygotowania 4 słoików po ok. 500-600 ml)

wykonanie

  1. Ogórki w pierwszej kolejności dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
  2. Chrzan obierz i pokrój na mniejsze kawałki (słupki lub paski).
  3. Czosnek obierz z łupin i pokrój na paski.
  4. Przygotuj słoiki i do każdego z nich dodaj po połowie baldachimu kopru oraz pociętej łodydze kopru.
  5. Następnie w słoikach układaj pionowo ogórki, a w przestrzenie między nimi wciskaj czosnek (pół ząbka na słoik) oraz chrzan (podziej całość na 4 części).
  6. Do przygotowanego naczynia wlej odstany przez 10 minut do lekkiego przestygnięcia, wrzątek. Dodaj na 1 litr wody 1,5 łyżki soli i wymieszaj dokładnie.
  7. Wlewaj zalewę do słoików, tak by przykryły w całości ogórki, a następnie zakręcaj słoiki nakrętkami.
  8. Odstaw słoiki na 3 dni w zacienione  miejsce, gdzie jest temperatura pokojowa.
  9. Po trzech dniach najlepiej przechowywać ogórki kiszone w ciemnym i chłodnym miejscu, np. piwnicy lub spiżarni.
  10. Tak przygotowane ogórki kiszone są już doskonałe do jedzenia po 7 dniach, choć im dłużej tym intensywniej się kiszą i nabierają „mocy”.

Ogórki kiszone – domowe niezaprzeczalnie najlepsze

zdjęcia

zostań po więcej!

Jestem również na

Jesteś u mnie pierwszy raz? Pozwól, że przedstawię Tobie mojego bloga!

Ogórki kiszone – domowe niezaprzeczalnie najlepsze

przyda się podczas gotowania

  • 4 szklane słoiki o pojemności około 500-600 ml,
  • litrowe naczynie,

sposób podania

Ogórki kiszone do doskonały dodatek do dań głównych np. tradycyjnych kotletów ale również świetna przekąska na spotkanie towarzyskie czy zakąska do pewnego bezbarwnego trunku.

Tak przygotowane ogórki to również składnik wielu sałatek, z tą tradycyjną na czele czy zup jak klasyczna zupa ogórkowa.

cenne rady

Podobno woda od kiszonych ogórków stawia na nogi, gdy masz kaca. Sam nie sprawdzałem ale znam wielu co to potwierdza:)

zobacz również
znajdź podobne przepisy

podobne przepisy oznaczone tagiem: , ,

inspiracje na przepisy z użytymi składnikami: , , ,

poradniki kulinarne
To ważne!

Pomogłem lub zainspirowałem?

Postaw mi wirtualną kawę lub podaj wpis dalej! By udostępnić go w social mediach, użyj jednego z poniższych przycisków!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens oraz jest da Was wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem, dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach czy postawieniem kawki!

Możesz również zapisać się newslettera, dzięki któremu zawsze będziesz wiedział o nowych wpisach a także otrzymasz dodatkowe korzyści jak rabaty i darmowe materiały!

Znajdziesz mnie również w social mediach: Facebook, twitter, Instagram. Bedzie mi bardzo miło jak dołączysz do obserwujących!

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x