Ciasto na maślance z owocami. Arcyproste!

Mistrzem ciast w naszym domu jest na pewno moja żona! Ja staram się nie detronizować królowej, dlatego sięgam tylko po szybkie i proste przepisy. Ciasto na maślance pod dowolne, ulubione owoce to jeden z tych przepisów.

Wielu myli je z ciastem drożdżowym, ponieważ również jest ładnie wyrośnięte, pulchne i podobne w kolorze. Jest jednak zdecydowanie prostsze do przygotowania. Każdy powinien dać radę, a efekt na pewno będzie rewelacyjny! Koniecznie napiszcie czy dla Was, ten przepis był również arcyprosty?

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Ciasto na maślance z owocami. Arcyproste!

składniki

  • ciasto:
    • 400 g mąki pszennej,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 225 g cukru,
    • 200 ml maślanki,
    • 100 ml oleju rzepakowego,
    • 3 jajka,
    • 1 łyżka bułki tartej,
  • kruszonka:
    • 60 g margaryny lub masła,
    • 60 g mąki pszennej,
    • 130 g cukru,
  • owoce:
    •  ok. 350 g owoców, u mnie były to:
      • rabarbar z cukrem,
      • agrest,
      • czerwona porzeczka,
    • równie dobrze można użyć:
      • jabłka,
      • jeżyny,
      • śliwki,
      • maliny,
      • wiśnie,
      • truskawki,
      • gruszki,
      • brzoskwinie,
      • inne ulubione
(ilość produktów dla przygotowania 25-30 porcji (blaszka o wymiarach 30 x 25 cm))

wykonanie

  1. Do jednej z przygotowanych średnich misek wsyp mąkę i dodaj do niej proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  2. Do dużej miski wsyp cukier, następnie dodaj jajka w całości i wlej maślankę. Na końcu dodaj olej i zacznij miksować. Wymieszaj mikserem składniki do dokładnego połączenia, czyli około 2 minut.
  3. Wsypuj do wymieszanej masy, porcjami (po 2-3 łyżki) przygotowaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj całość dalej mikserem. Gdy mąka już się połączy z płynną masą, dodaj kolejną porcję.
  4. Gdy dodasz już całą mąkę, wymieszaj ciasto na maślance jeszcze przez pół minuty i odstaw na bok.
  5. Do średniej miski dodaj margarynę (masło), cukier i mąkę pszenną, czyli składniki na kruszonkę. Wyrób dłońmi składniki, tak by powstała jednolita masa.
  6. Przygotuj owoce. Opłucz, obierz jeżeli tego wymagają. Jeżeli któryś z owoców jest mało słodki, posyp go cukrem i odstaw na kilka minut (tak na przykład robię z rabarbarem).
  7. Blaszkę wysmaruj odrobiną tłuszczu i wyłóż papierem do pieczenia. Wlej na przygotowaną blaszkę ciasto i rozprowadź równomiernie na blaszce.
  8. Gotowe ciasto posyp z wierzchu bułką tartą, która wpije nadmiar wody z owoców.
  9. Na ciasto wysypane bułką tartą dodawaj owoce. Staraj się równomiernie je rozłożyć.
  10. Następnie pokrusz kruszonkę po wierzchu.
  11. Wstaw przygotowane ciasto do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni (program góra-dół) i piecz ciasto przez 40 minut. Po tym czasie ciasto na maślance z owocami jest gotowe!

Ciasto na maślance z owocami. Arcyproste!

sposób podania

Ciasto na maślance z owocami podawaj gdy lekko przestygnie. Posyp je z wierzchu cukrem pudrem dla dekoracji.

Do ciasta możesz zaserwować dodatkowo dowolny deser, np. Błyskawiczny deser lodowy z płatkami owsianym.

cenne rady

Do ciasta możesz dodać mrożone owoce. Nie musisz ich rozmrażać, połóż na wysypane bułką tartą ciasto zamrożone owoce i dalej postępuj jak w przepisie.

Ciasto przez kilka dni (3-4) utrzymuje się niemal w tym samym stanie. Odpowiednio przechowując (temperatura pokojowa, w miarę szczelny pojemnik) będzie ono długo wilgotne i puszyste.

przyda się podczas gotowania

  • dużą miskę,
  • 2 średnie miski,
  • mikser,
  • blaszkę do pieczenia (u mnie o wymiarach 30 x 25 cm),
  • papier do pieczenia,

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu:

oznaczone jako: ,

Ciasto na maślance z owocami. Arcyproste!

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x