Błyskawiczny deser lodowy z płatkami owsianym

deser lodowy pomysły na owsianki
  • Marcin
  • 23 lipca 2020

Deser lodowy w lato to najprzyjemniejszy umilacz czasu. Nie dość, że doskonale smakuje to jeszcze chłodzi. Jednak może on być również idealnym pomysłem na ugoszczenie niespodziewanych i spodziewanych gości Przygotujesz go w zaledwie 10 minut a do tego prezentuje się zjawiskowo! Nie wierzysz? Sprawdź i napisz czy wyrobiłeś się w czasie.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 4 gałki ulubionych lodów,
  • 6 biszkoptów,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • 2 łyżeczki mieszanki bakaliowej,
  • 15 ml ulubionej nalewki lub likieru,
  • 2 kostki czekolady

(ilość produktów dla przygotowania 2 porcji)

deser lodowy
deser lodowy
deser lodowy
deser lodowy pomysły na owsianki

WYKONANIE


Błyskawiczny deser lodowy z płatkami owsianym

  1. Do małej miseczki dodaj płatki owsiane a następnie bakalie. Wymieszaj.
  2. Weź kieliszki i na ich dno pokrusz po dwa biszkopty na kieliszek. Idealne jak pokruszysz je w nie za małe kawałki.
  3. Na pokruszone biszkopty dodaj jedną kulkę lodów.
  4. Następnie na lodową kulkę dodaj 1,5 łyżeczki mieszanki płatków owsianych i bakalii.
  5. W dalszej kolejności połóż na wierzch biszkopta w całości, najlepiej spodem do góry. Lekko dociśnij.
  6. Na biszkopta połóż kolejną kulkę lodów.
  7. Polej deser lodowy przygotowaną ulubioną nalewką lub likierem.
  8. Na wierzch dodaj po równo pozostałych płatków owsianych z bakaliami.
  9. Na sam koniec udekoruj deser lodowy tartą czekoladą. Gotowe, podawaj jak najszybciej!

MIEJ POD RĘKĄ

  • 2 wysokie kieliszki do wina lub dowolne inne naczynia szklane, najlepiej wysokie,
  • łyżka do lodów z przygotowaną szklanką wrzątku,
  • tarka z drobnymi oczkami,
  • niewielka miseczka

CENNE RADY

Nie kupuj plastikowych łyżek do lodów. Tylko te wykonane z metalu możemy rozgrzać we wrzątku, co bardzo ułatwia potem formowanie kulki lodowej.

SPOSÓB PODANIA

Jak już wspomniałem deser lodowy najlepiej podawać w wysokim i możliwie smukłym, szklanym naczyniu. Wtedy wygląda najbardziej okazale.

Idealnym dodatkiem do takiego deseru będzie kruche ciastko, dowolny owoc no i oczywiście filiżanka kawy lub herbaty.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!