Babka majonezowa – prosta i szybka

Babka majonezowa – prosta i szybka
  • Marcin
  • 30 stycznia 2021

Babka majonezowa to arcyproste i bardzo wdzięczne ciacho. Tak naprawdę jest to niemal ciasto biszkoptowe, które wszyscy dobrze znamy a większość z nas je lubi. Dodatek majonezu nie wpływa na smak ale wydłuża czas, kiedy ciasto jest wilgotne, delikatne i rozpływające się w ustach. Właśnie to, że babka pozostaje przez długi czas miękka i delikatna oraz nie wysycha, jest poza smakiem największym atutem babki majonezowej. Babka majonezowa jest szczególnie fajna dla dzieci, które chętnie sięgną po nią i zjedzą na swój deserek. Wypróbujcie i przekonajcie się sami!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 4 jajka,
  • 170 g cukru,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • szczypta soli,
  • ewentualnie ulubione dodatki: rodzynki, orzechy, owoce kandyzowane itp.

(ilość produktów dla przygotowania 1 babki (ok. 10-12 porcji))

Babka majonezowa
Babka majonezowa
Babka majonezowa
Babka majonezowa
Babka majonezowa

WYKONANIE


Babka majonezowa – prosta i szybka

  1. Oddziel białka od żółtek. Żółtka pozostaw w niewielkim naczyniu natomiast białka wbij wlej do dużej miski.
  2. Białka ubij na sztywną pianę, prze rozpoczęciem ubijania dodaj szczyptę soli.
  3. Do ubitych białek dodawaj powoli cukier i staraj się mikserem rozpuścić cukier w ubitych białkach.
  4. Po dodaniu cukru do masy białkowej dodawaj pojedynczo żółtka i miksuj do rozprowadzenia.
  5. Po ubiciu jajek z cukrem do masy dodawaj stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną a następnie delikatnie mieszaj całość łyżką.
  6. Gdy zużyjesz całą mąkę dodaj do masy majonez i również delikatnymi ruchami rozprowadź go w masie.
  7. Jeżeli chcesz do ciasta dodać jakieś dodatki, zrób to w tym momencie i również delikatnymi ruchami rozprowadź je w masie.
  8. Gotową masę przelej do przygotowanej i wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
  9. Formę z ciastem wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (program grzanie góra – dół) i piecz przez 40 minut.
  10. Nim wyciągniesz ciasto z piekarnika, warto nakłuć je suchym drewnianym patyczkiem i sprawdzić czy upiekło się w środku. Jeżeli patyk po wyjęciu z ciasta jest suchy, to babka majonezowa jest gotowa do wyciągnięcia.
  11. Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika musi oczywiście lekko ostygnąć:)

MIEJ POD RĘKĄ

  • mikser z końcówkami do ubijania,
  • dużą miskę,
  • 2 małe miski,
  • foremkę,
  • papier do pieczenia,

CENNE RADY

Jeżeli musisz oddzielić białka od żółtek, musisz robić to bardzo uważnie, ponieważ jeżeli odrobina żółtka dostanie się do białek, możesz ich potem nie ubić na sztywną pianę. Dlatego też jajka wbijaj osobno nad niewielką miską i dopiero gdy prawidłowo oddzielisz białko od żółtka, przelej białka do większej miski, gdzie ostatecznie wylądują wszystkie. Tym sposobem unikniesz również wbicia zbuka do kilku wbitych wcześniej jajek.

SPOSÓB PODANIA

Babka majonezowa smakuje doskonale bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak dodatek jest wskazany, polecam Wam kompot ze świeżych owoców lub lemoniadę, szczególnie latem! W chłodniejsze dni ciepła herbata z cytryną i miodem będzie równie dobrym rozwiązaniem.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!