Jak zrobić zakwas na chleb domowy? Przepis krok po kroku!
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Babka majonezowa to arcyproste i bardzo wdzięczne ciacho. Tak naprawdę jest to niemal ciasto biszkoptowe, które wszyscy dobrze znamy a większość z nas je lubi. Dodatek majonezu nie wpływa na smak ale wydłuża czas, kiedy ciasto jest wilgotne, delikatne i rozpływające się w ustach. Właśnie to, że babka pozostaje przez długi czas miękka i delikatna oraz nie wysycha, jest poza smakiem największym atutem babki majonezowej. Babka majonezowa jest szczególnie fajna dla dzieci, które chętnie sięgną po nią i zjedzą na swój deserek. Wypróbujcie i przekonajcie się sami!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania 1 babki (ok. 10-12 porcji))
Babka majonezowa – prosta i szybka
Jeżeli musisz oddzielić białka od żółtek, musisz robić to bardzo uważnie, ponieważ jeżeli odrobina żółtka dostanie się do białek, możesz ich potem nie ubić na sztywną pianę. Dlatego też jajka wbijaj osobno nad niewielką miską i dopiero gdy prawidłowo oddzielisz białko od żółtka, przelej białka do większej miski, gdzie ostatecznie wylądują wszystkie. Tym sposobem unikniesz również wbicia zbuka do kilku wbitych wcześniej jajek.
Babka majonezowa smakuje doskonale bez żadnych dodatków. Jeżeli jednak dodatek jest wskazany, polecam Wam kompot ze świeżych owoców lub lemoniadę, szczególnie latem! W chłodniejsze dni ciepła herbata z cytryną i miodem będzie równie dobrym rozwiązaniem.
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Dlaczego dieta bez diety? Bo lubię jeść, nie lubię wielkich ograniczeń i wyrzeczeń oraz nie mam cierpliwości do liczenia kalorii……
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Planując wyjazd do Szklarskiej Poręby, szukałem ciekawego “przystanku” po drodze. Kiedy w tych poszukiwaniach, odkryłem Bolków i przeniosłem się dzięki…
Wzgórze Gosań to wyjątkowe miejsce w Wolińskim Parku Narodowym ale i na całym polskim wybrzeżu. To właśnie na jego zboczach…