Domowa lemoniada

Domowa lemoniada
  • Marcin
  • 4 sierpnia 2020

Latem każdy szuka orzeźwienia i ochłody. Dla wielu z nas to właśnie lemoniada, łączy w sobie te dwie sprawy. Zamiast kupować coś gotowego, co lemoniadę pewnie tylko przypomina, warto poświęcić dosłownie 15 minut i przygotować domową lemoniadę.  Ona na pewno nie zawiedzie Was smakiem!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 1 litr wody,
  • 2 cytryny,
  • 1 limonka,
  • 1 gałązka świeżej mięty,
  • syrop cukrowo-miętowy:
    • 100 ml wody,
    • 3 łyżki cukru,
    • 3 gałązki mięty,
  • ewentualnie: kostki lodu,

(ilość produktów dla przygotowania 5 porcji)

lemoniada
lemoniada
lemoniada

WYKONANIE


Domowa lemoniada

  1. Zcznij od przygotowania syropu z mięty i cukru. Na patelnię wlej 100 ml wody, dodaj 3 łyżki cukru i 3 gałązki mięty w całości. Postaw na średnim ogniu i zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu zestaw z palnika.
  2. Umyj dokładnie cytrusy. Cytryny przekrój na połowę, wykrawając z każdej z nich po jednym plasterku.
  3. Wyciśnij połówki cytryn na wyciskarce i przelej do dzbanka, przez sitko. W ten sposób wyłowimy pestki.
  4. Plasterki cytryn podziel ma cztery części, wyciągnij z nich dokładnie pestki i wrzuć do dzbanka.
  5. Limonki przekrój na pół wzdłuż a następnie pokrój w cienkie półplasterki. Spróbuj wyciągnąć wszystkie pestki i wrzuć do dzbanka.
  6. Do dzbanka dodaj lekko wystudzony syrop oraz ostatnią gałązkę świeżej mięty (tylko liście), odrywając liście od łodyg. Następnie wlej wodę.
  7. Całość wymieszaj. Jeżeli chcesz schłodzić lemoniadę możesz wstawić ją do lodówki na godzinę lub dodać kostki lodu i efekt masz od razu. Tak przygotowana lemoniada jest gotowa do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • dzbanek o pojemności ponad 1 litra,
  • małą patelnie lub niewielki garnek,
  • małe sitko,
  • wyciskacz do cytrusów,

CENNE RADY

Lemoniada może być przechowywana w lodówce maksymalnie 48 godzin. Po tym czasie mięta może zacząć się psuć.

SPOSÓB PODANIA

Domowa lemoniada w upalny dzień robi całą robotę! Jeżeli chcesz sobie sprawić jeszcze więcej przyjemności, podaj ją w towarzystwie innego słodkiego przysmaku. Przepisy na słodkości znajdziesz w przepiśniku.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!