przepiśnik

Sezon na grzyby jest zdecydowanie za krótki! Nim człowiek nacieszy się smakiem zupy grzybowej, okazuje się, że w lasach już po grzybowym sezonie… By przydłużyć jesienny smak grzybów, możemy przygotować grzyby do mrożenia, które następnie potem możemy wykorzystać do przeróżnych przepisów, w tym także na sos grzybowy z mrożonych grzybów. Sos grzybowy z mrożonych grzybów to doskonały dodatek do placków ziemniaczanych, kopytek, naleśników czy pieczywa. Z takim skomponowanym duetem nie grozi nam nuda przy obiedzie! Spróbujcie sami!

Sos grzybowy z mrożonych grzybów

składniki

  • 500 g mrożonych grzybów (lub ewentualnie 700 g świeżych),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziarna jałowca,
  • 200 śmietany 18%,
  • 50 g masła,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżeczka ciemnego sosu sojowego,
  • pół łyżeczki soli,
  • pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji)

wykonanie

  1. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
  2. W garnku lub na patelni rozpuść masło a następnie dodaj pokrojoną cebulę wraz ze szczyptą soli i zeszklij.
  3. W międzyczasie obierz i poszatkuj czosnek, który dodaj pod koniec smażenia cebuli i smaż z nią około 15 sekund.
  4. Następnie dodaj przygotowane wcześniej i rozmrożone grzyby. Możecie dodać również świeże grzyby, które powinny być oczyszczone i przygotowane dokładnie tak samo jak mrożone według mojego przepisu.
  5. Całość gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  6. Po tym czasie dodaj do sosu śmietanę oraz przyprawy: sól, jałowiec i pieprz i sos sojowy.
  7. Sos wymieszaj i zagotuj na małym ogniu.
  8. Gdy sos grzybowy z mrożonych grzybów się zagotuje dodaj pokrojoną pietruszkę i gotuj dalej przez 1 minutę.
  9. Sos jest gotowy do podania.
autor
Marcin
Marcin

kierunkowo.pl

Cześć, miło Cię widzieć! Poznaj mojego bloga, na którym opisuję swoje mikropodróże, ciekawe miejsca w Polsce, kulinarne dokonania i doświadczenia z bycia tatą w podróży i w domu.

Podobał Ci się ten wpis?

Daj grosza autorowi to możliwość wsparcia dowolną kwotą autora a tym samym i bloga. Dzięki Twojemu wsparciu możliwy będzie szybszy rozwój bloga! Więcej dowiesz się na stronie społeczności kierunkowo.pl!

Sos grzybowy z mrożonych grzybów

zdjęcia krok po kroku

Sos grzybowy z mrożonych grzybów

przyda się podczas gotowania

  • patelnię lub garnek,

sposób podania

Sos grzybowy z mrożonych grzybów będzie doskonały dodatkiem do duszonych ziemniaków, placków ziemniaczanych, kopytek czy naleśników! Oczywiście można dodać go również do smażonych mięs, np. kotletów z piersi kurczaka, kotletów mielonych czy dewolajów.

cenne rady

Jeżeli sos wychodzi zbyt gęsty, można dodać do niego około 50 ml mleka lub śmietanki 30%.

pomogłem?

Fajnie Cię spotkać właśnie w tym miejscu, czyli na końcu wpisu:) Mam nadzieję, że okazał się pomocny i dał wiele informacji, pomysłów lub inspiracji! Jeżeli masz ochotę odwdzięczyć się, możesz wspomóc dalszy rozwój bloga niewielką wpłatą, stawiając mi wirtualną kawkę. Pamiętaj również, by obserwować mnie w serwisach Facebook, Instagram i twitter, dzięki czemu nie przegapisz kolejnych wpisów.

poznaj więcej przepisów!

Odwiedź przepiśnik na kierunkowo.pl i poznaj resztę spośród ponad 200 przepisów!
0
Co myślisz o tym wpisie? Zostaw swój komentarz!x
()
x