Sos grzybowy z mrożonych grzybów

sos grzybowy z mrożonych grzybów
  • Marcin
  • 17 września 2021

Sezon na grzyby jest zdecydowanie za krótki! Nim człowiek nacieszy się smakiem zupy grzybowej, okazuje się, że w lasach już po grzybowym sezonie… By przydłużyć jesienny smak grzybów, możemy przygotować grzyby do mrożenia, które następnie potem możemy wykorzystać do przeróżnych przepisów, w tym także na sos grzybowy z mrożonych grzybów. Sos grzybowy z mrożonych grzybów to doskonały dodatek do placków ziemniaczanych, kopytek, naleśników czy pieczywa. Z takim skomponowanym duetem nie grozi nam nuda przy obiedzie! Spróbujcie sami!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 500 g mrożonych grzybów (lub ewentualnie 700 g świeżych),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziarna jałowca,
  • 200 śmietany 18%,
  • 50 g masła,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżeczka ciemnego sosu sojowego,
  • pół łyżeczki soli,
  • pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji)

sos grzybowy z mrożonych grzybów
sos grzybowy z mrożonych grzybów
sos grzybowy z mrożonych grzybów
sos grzybowy z mrożonych grzybów
sos grzybowy z mrożonych grzybów
sos grzybowy z mrożonych grzybów

WYKONANIE


Sos grzybowy z mrożonych grzybów

  1. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
  2. W garnku lub na patelni rozpuść masło a następnie dodaj pokrojoną cebulę wraz ze szczyptą soli i zeszklij.
  3. W międzyczasie obierz i poszatkuj czosnek, który dodaj pod koniec smażenia cebuli i smaż z nią około 15 sekund.
  4. Następnie dodaj przygotowane wcześniej i rozmrożone grzyby. Możecie dodać również świeże grzyby, które powinny być oczyszczone i przygotowane dokładnie tak samo jak mrożone według mojego przepisu.
  5. Całość gotuj na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  6. Po tym czasie dodaj do sosu śmietanę oraz przyprawy: sól, jałowiec i pieprz i sos sojowy.
  7. Sos wymieszaj i zagotuj na małym ogniu.
  8. Gdy sos grzybowy z mrożonych grzybów się zagotuje dodaj pokrojoną pietruszkę i gotuj dalej przez 1 minutę.
  9. Sos jest gotowy do podania.

MIEJ POD RĘKĄ

  • patelnię lub garnek,

CENNE RADY

Jeżeli sos wychodzi zbyt gęsty, można dodać do niego około 50 ml mleka lub śmietanki 30%.

SPOSÓB PODANIA

Sos grzybowy z mrożonych grzybów będzie doskonały dodatkiem do duszonych ziemniaków, placków ziemniaczanych, kopytek czy naleśników! Oczywiście można dodać go również do smażonych mięs, np. kotletów z piersi kurczaka, kotletów mielonych czy dewolajów.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!