Naleśniki idealne – pierwszy też wychodzi

naleśniki
  • Marcin
  • 24 maja 2020

Kto nie zna naleśników? Chyba nie ma takich osób. Naleśniki to proste i lubiane danie, które w mgnieniu oka może stać się deserem, wytrawnym obiadem lub pomysłem na szybki, piątkowy obiad. Dobrze sprawdzą się na obiad, ale równie dobrze smakują na śniadanie i podwieczorek. I chyba najważniejsze – każdemu wychodzą. Choć legenda o tym, że pierwszy nigdy się udaje, krąży wśród nas, to robiąc je z tego przepisu nie musisz się o to obawiać. Przepis ten dostałem od swojej żony, która ma go oczywiście od swojej mamy. Dla mnie stał się on ostatnim, jaki wypróbowałem, kolejne testy nie były potrzebne. Spróbuj i daj znać czy i Wam się udało!

SKŁADNIKI


  • 400 ml mleka,
  • 150 ml wrzątku,
  • 330 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju do smażenia.

(ilość produktów dla przygotowania 10 naleśników)

naleśniki
naleśniki
naleśniki
naleśniki

WYKONANIE


Naleśniki idealne – pierwszy też wychodzi

  1. Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Następnie dodaj mleko i utrzep trzepaczką, do momentu aż masa nie zrobi się jednolita.
  2. Do mąki dodaj proszku do pieczenia i dokładnie całość wymieszaj.
  3. Do roztrzepanych jajek, cukru i mleka dodaj wrzątek i całość szybko wymieszaj.
  4. Dodawaj do miski powoli mąkę i stale mieszaj trzepaczką. Na początku dodaj od razu 3-4 łyżki mąki, później dodawaj mąkę pojedynczymi łyżkami i stale mieszaj. Uważaj, żeby nie powstały grudki.
  5. Ciasto na naleśniki finalnie powinno mieć konsystencję gęstego kefiru.
  6. Na patelnię wlej olej i rozprowadź go dokładnie za pomocą ręcznika papierowego. Postaw patelnię na ogniu.
  7. Na rozgrzaną patelnię wlewaj ciasto, najwygodniej przy użyciu chochli do zup, gdzie chochla powinna odpowiadać 1 porcji ciasta. Ciasto rozprowadzaj na patelni, pochylając ją energicznie we wszystkich kierunkach.
  8. Naleśniki smaż na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Moment gdy naleśnik jest gotowy do obrócenia łatwo określić – ciasto powinno się ściąć na całej powierzchni a brzegi powinny być już lekko wysuszone.
  9. Naleśnika obracaj przy użyciu długiej packi i smaż na rumiano z drugiej strony. Czas niestety musisz sam wyczuć.
  10. Gotowe naleśniki odkładaj na przygotowany płaski talerz. Kolejne usmażone naleśniki, odkładaj jeden na drugim, w ten sposób nie będą tak szybko stygnąć.
  11. Gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • dużą, głęboką miskę,
  • trzepaczkę,
  • patelnię,
  • chochlę do zup,
  • ręcznik papierowy,
  • przybory kuchenne do obracania naleśników,

CENNE RADY

Ciasto na naleśniki możesz przechowywać w lodówce do 24 godzin. Dzięki temu możesz niezużyte ciasto wykorzystać kolejnego dnia. Należy je tylko wymieszać przed smażeniem.

SPOSÓB PODANIA

Naleśniki mogą być samodzielnym daniem, posypane jedynie cukrem , polane sosem lub posmarowane dżemem. Doskonale jednak nadają się również do faszerowania, zarówno wytrawnymi farszami jak i tymi słodkimi.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!