Naleśniki idealne – pierwszy też wychodzi

Kto nie zna naleśników? Chyba nie ma takich osób. Naleśniki to proste i lubiane danie, które w mgnieniu oka może stać się deserem, wytrawnym obiadem lub pomysłem na szybki, piątkowy obiad. Dobrze sprawdzą się na obiad, ale równie dobrze smakują na śniadanie i podwieczorek. I chyba najważniejsze – każdemu wychodzą. Choć legenda o tym, że pierwszy nigdy się udaje, krąży wśród nas, to robiąc je z tego przepisu nie musisz się o to obawiać. Przepis ten dostałem od swojej żony, która ma go oczywiście od swojej mamy. Dla mnie stał się on ostatnim, jaki wypróbowałem, kolejne testy nie były potrzebne. Spróbuj i daj znać czy i Wam się udało!

czas przygotowania:

trudność:

Naleśniki idealne – pierwszy też wychodzi

składniki

  • 400 ml mleka,
  • 150 ml wrzątku,
  • 330 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju do smażenia.
(ilość produktów dla przygotowania 10 naleśników)

wykonanie

  1. Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Następnie dodaj mleko i utrzep trzepaczką, do momentu aż masa nie zrobi się jednolita.
  2. Do mąki dodaj proszku do pieczenia i dokładnie całość wymieszaj.
  3. Do roztrzepanych jajek, cukru i mleka dodaj wrzątek i całość szybko wymieszaj.
  4. Dodawaj do miski powoli mąkę i stale mieszaj trzepaczką. Na początku dodaj od razu 3-4 łyżki mąki, później dodawaj mąkę pojedynczymi łyżkami i stale mieszaj. Uważaj, żeby nie powstały grudki.
  5. Ciasto na naleśniki finalnie powinno mieć konsystencję gęstego kefiru.
  6. Na patelnię wlej olej i rozprowadź go dokładnie za pomocą ręcznika papierowego. Postaw patelnię na ogniu.
  7. Na rozgrzaną patelnię wlewaj ciasto, najwygodniej przy użyciu chochli do zup, gdzie chochla powinna odpowiadać 1 porcji ciasta. Ciasto rozprowadzaj na patelni, pochylając ją energicznie we wszystkich kierunkach.
  8. Naleśniki smaż na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Moment gdy naleśnik jest gotowy do obrócenia łatwo określić – ciasto powinno się ściąć na całej powierzchni a brzegi powinny być już lekko wysuszone.
  9. Naleśnika obracaj przy użyciu długiej packi i smaż na rumiano z drugiej strony. Czas niestety musisz sam wyczuć.
  10. Gotowe naleśniki odkładaj na przygotowany płaski talerz. Kolejne usmażone naleśniki, odkładaj jeden na drugim, w ten sposób nie będą tak szybko stygnąć.
  11. Gotowe!

Naleśniki idealne – pierwszy też wychodzi

sposób podania

Naleśniki mogą być samodzielnym daniem, posypane jedynie cukrem , polane sosem lub posmarowane dżemem. Doskonale jednak nadają się również do faszerowania, zarówno wytrawnymi farszami jak i tymi słodkimi.

cenne rady

Ciasto na naleśniki możesz przechowywać w lodówce do 24 godzin. Dzięki temu możesz niezużyte ciasto wykorzystać kolejnego dnia. Należy je tylko wymieszać przed smażeniem.

przyda się podczas gotowania

  • dużą, głęboką miskę,
  • trzepaczkę,
  • patelnię,
  • chochlę do zup,
  • ręcznik papierowy,
  • przybory kuchenne do obracania naleśników,

znajdź podobne przepisy

użyte składniki: , ,

Naleśniki idealne – pierwszy też wychodzi

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x