Klasyczne kotlety z piersi kurczaka

Klasyczne kotlety z piersi kurczaka
  • Marcin
  • 26 grudnia 2020

Kotlety z piersi kurczaka to klasyka niedzielnego obiadu. Na moim blogu znajdziecie również kotlety przygotowane z piersi indyka, jednak to te z kurczaka są najbardziej znanym przysmakiem. Nie ma się co dziwić, ponieważ są szybkie i proste w przygotowaniu, wszystkim smakują i nie wymagają wyszukanych składników. To właśnie im w znacznej mierze, zawdzięczamy coniedzielne tłuczenie kotletów w okolicach południa, doskonale słyszane w blokach. Kotlety są również smakiem dzieciństwa, gdy nie często na stole pojawiało się na przykład spaghetti czy inne potrawy kuchni z innych stron świata. Warto do tych smaków wracać, szczególnie w tradycyjnej formie, gdzie łatwo poznamy jakość użytych składników i umiejętności kucharza:) Spróbujcie przygotować je sami w swoich domach według mojego przepisu i porównajcie ze smakiem kotletów swojej roboty czy najdoskonalszych pod Słońcem kotletów u mamy:)

SKŁADNIKI


  • 900-1000 g filetu z piersi kurczaka (1 kotlet to około 80-100 g mięsa),
  • 2 jajka,
  • 200 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka uniwersalnej przyprawy kuchennej, najlepiej naturalnej,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia

(ilość produktów dla przygotowania 10-12 kotletów)

kotlety z piersi kurczaka
kotlety z piersi kurczaka
kotlety z piersi kurczaka
kotlety z piersi kurczaka
kotlety z piersi kurczaka jedzenie na wyjazd

WYKONANIE


Klasyczne kotlety z piersi kurczaka

  1. Filety z piersi kurczaka opłucz pod bieżącą zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i połóż na desce.
  2. Podziel każdego z nich na 2-3 części, przecinając po najpierw na dwie połówki a następnie jeżeli jedna z nich jest znacznie grubsza, tnąc ją na dwa plastry. Odłóż pokrojone kawałki na bok.
  3. Deskę owiń folią spożywczą, rozbite mięso będzie od niej ładnie odchodzić. Na folii połóż kawałek mięsa, przykryj go foliowym woreczkiem śniadaniowym by nie brudzić tłuczka i rozbijaj mięso na płaskiego kotleta o grubości około 3-4 mm. Tłuczek, ma dwie, różne strony; ja wykorzystuję tą w kwadratowe ząbki. Rozbite kotlety odkładaj na bok.
  4. Gdy wszystkie kawałki mięsa będą już rozbite, rozłóż je obok siebie na desce i przypraw solą, papryką, pieprzem i uniwersalną przyprawą kuchenną. Gdy wszystkie kotlety z piersi kurczaka już równomiernie przyprawisz, układaj je jeden na drugim.
  5. Do głębokiego talerza wbij dwa jajka, wymieszaj widelcem na jednolitą masę. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą.
  6. Na patelnię wlej olej i rozgrzej go. W czasie gdy będzie się rozgrzewał olej zacznij panierować kotlety. Na początku włóż kotleta do jajek i pokryj go równomiernie jajkiem, zanurzając go w masie i obracając na drugą stronę. Tak przygotowany kotlet w jajku, przełóż do bułki tartej i zapanieruj go dokładnie z dwóch stron.
  7. Opanierowane kotlety z piersi kurczaka układaj na rozgrzanej patelni z olejem. Smaż na średnim ogniu do zarumienienia, około 2-3 minuty na każdej stronie. Gotowe, usmażone kotlety odkładaj do przygotowanego naczynia żaroodpornego (garnka lub na talerz).
  8. Każdą kolejną partię smaż w ten sam sposób. Dolewaj też po łyżce oleju do każdej kolejnej partii.
  9. Tak przygotowane kotlety z piersi kurczaka są gotowe do podania.

MIEJ POD RĘKĄ

  • dużą patelnię,
  • folię spożywczą,
  • śniadaniowy woreczek foliowy,
  • ręcznik papierowy,
  • drewnianą deskę,
  • tłuczek do mięsa,
  • szczypce lub dwa widelce do obracania kotletów,
  • 2 głębokie talerze,
  • talerz, garnek lub naczynie żaroodporne do odkładania gotowych kotletów

CENNE RADY

Przygotowując przyjęcie możesz kotlety przygotować dzień wcześniej a na drugi dzień odgrzać je w piekarniku (około 120 stopni) dodając trochę masła na wierzch. Podobnie możesz zrobić odgrzewając kotlety, które zostały Tobie po obiedzie.

SPOSÓB PODANIA

Kotlety z piersi kurczaka to tradycyjny gość na polskim obiedzie. Najlepiej znamy go w towarzystwie ziemniaków, np. krychanych (duszonych) oraz dodatków, np.: buraczki zasmażane, surówka z kapusty czy zasmażanej kapusty kiszonej. Kotlety doskonale sprawdzą się również podczas przyjęć, jako jedno z wielu dań. Zimne kotlety z piersi kurczaka możemy wykorzystać również jako składnik kanapek, dodając do nich pomidora, ogórka czy sałatę. Robiąc wtedy coś na wzór hamburgera, tylko, że z kotletem.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!