Spaghetti bolognese – to lubię!

spaghetti bolognese
  • Marcin
  • 9 sierpnia 2020

Tak! Spaghetti bolognese to jedno z moich ulubionych dań. Mógłbym je jeść bez końca, serio. Połączenie pomidorowego sosu z dodatkiem smażonego mięsa, włoszczyzny i ziół z makaronem spaghetti, jest potrawą którą zawsze zaspokoisz moje podniebienie.

Dodatkowo jest ono bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga wyszukanych składników i skutecznie zaspokaja głód. Jeżeli jeszcze nie próbowałeś przygotować go bez wykorzystania gotowego “papierka”, to daję Wam instrukcję jak przygotować do przepyszne danie bez żadnych “ulepszaczy”. Spróbujcie!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 700 g mielonego mięsa wieprzowego (lub wołowego),
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 5 łodyg selera naciowego,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mały por (tylko biała część),
  • 1 mały seler,
  • 1,2 litra przecieru pomidorowego,
  • 120 g groszku konserwowego (pół standardowej puszki),
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku,
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego, przygotowanej według mojego przepisu,
  • 2 łyżeczki soli,
  • solidna szczypta czarnego pieprzu,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 5 łyżek oleju do smażenia,
  • ewentualnie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • makaron spaghetti (120-140 g na 1 osobę),
  • kawałek sera do starcia,

(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)

spaghetti bolognese
spaghetti bolognese
spaghetti bolognese
spaghetti bolognese

WYKONANIE


Spaghetti bolognese – to lubię!

  1. W pierwszej kolejności pokrój w niewielką kostkę cebulę oraz czosnek. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, następnie podsmaż na nim pokrojoną cebulę z czosnkiem. Smaż krótko, około minuty, tylko do zeszklenia.
  2. Na podsmażoną cebulę z czosnkiem wrzuć mięso mielone. Zamieszaj, dodaj kolejną łyżkę oleju i smaż mięso dopóki się nie zetnie i odparuje całej wody, u mnie trwało to około 8 minut. Po tym czasie dodaj przyprawę do mięsa mielonego, wymieszaj i smaż jeszcze przez 2 minuty.
  3. Podczas smażenia mięsa obierz i pokrój w niewielką kostkę marchewkę, pietruszkę i korzeń selera.
  4. Na patelnię dodaj kolejną łyżkę oleju a następnie wrzuć na nią pokrojone w kostkę warzywa. Smaż je przez około 5 minut a po tym czasie przerzuć do garnka.
  5. Pokrój w podobnej wielkości kostkę łodygi selera naciowego. Gdy warzywa na patelni się usmażą, dodaj na patelnię pokrojonego selera i podsmaż przez 3-4 minuty,
  6. W tym czasie pokrój drobno pora. Gdy seler naciowy już się podsmaży, przerzuć go do garnka a na patelnię dodaj odrobinę oleju i podsmaż przez 2 minuty pora, często mieszając. Podsmażonego pora przerzuć do garnka.
  7. Do mięsa i wszystkich podsmażonych warzyw w garnku dodaj przecier pomidorowy. Garnek postaw na ogniu i zagotuj.
  8. Dodaj do sosu liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę w proszku, sól, cukier i pieprz.
  9. Sos gotuj na małym ogniu, przez 25 minut bez przykrycia, często mieszając.
  10. Po 25 minutach oceń czy sos jest wystarczająco gęsty (zależy to od przecieru pomidorowego). Jeżeli trzeba go zagęścić, dodaj do niego koncentrat pomidorowy (u mnie były to 2 łyżeczki) i wymieszaj dokładnie.
  11. Dodaj do sosu bazylię, oregano i tymianek. Zestaw sos z ognia.
  12. Na koniec dodaj groszek konserwowy, odcedzony z zalewy. Wymieszaj całość i koniec. Sos do spaghetti bolognese gotowy!

MIEJ POD RĘKĄ

  • średniej wielkości garnek,
  • patelnia,
  • małe sitko,
  • łyżka do makaronu

CENNE RADY

Gotowy sos do spaghetti bolognese można bardzo długo przechowywać, by wykorzystać go w dowolnym momencie gdy mamy na to ochotę.

Możesz go zamrozić lub spasteryzować w słoikach. Ten drugi sposób pozwala nam zabrać go na weekendowy wypad, wyjazd na działkę czy wczasy jako szybki do przygotowania obiad.

SPOSÓB PODANIA

Spaghetti bolognese podaję zazwyczaj na dwa sposoby:

  • Pierwszy: najpierw nakładam na talerz ugotowany makaron, polewam go sosem i posypuję startym serem,
  • Drugi: na mniejszej patelni podgrzewam sos, dodaję do niego makaron. Dokładnie mieszam by makaron równo pokrył się sosem i nakładam wtedy na talerz. Podaję posypany tartym serem.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!