Buraczki zasmażane na słodko

buraczki zasmażane dodatki do obiadu
  • Marcin
  • 28 października 2020

Buraczki zasmażane mogą być przygotowane na wiele sposób. Oto jeden z nich! Tak przyrządzone buraczki są specjałem w domu rodzinnym mojej żony. Dla mnie, przyzwyczajonego do buraczków albo lekko kwaśnych albo z dodatkiem chrzanu, buraczki zasmażane na słodko były z początku ciekawostką. Po czasie i ja się w nich rozsmakowałem, dlatego przyszedł czas by ten smak odtworzyć. Oczywiście z pomocą przyszła mama żony, która podała niemal gotowy przepis. Piszę “niemal” bo jak to niemal każda gospodyni, pewne rzeczy robi się na oko. Metodą prób i błędów, odtworzyliśmy u nas smak słodkich zasmażanych buraczków. Jak je przygotować, opisuję dla Was poniżej!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 400 g ugotowanych i startych na tarce o małych oczkach lub na tarce do przecierania,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • pół małej cebuli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 2 łyżeczki śmietany 18%,
  • szczypta soli

(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji)

buraczki zasmażane
buraczki zasmażane
buraczki zasmażane
buraczki zasmażane
buraczki zasmażane dodatki do obiadu

WYKONANIE


Buraczki zasmażane na słodko

  1. Cebulę obierz z łupin i pokrój w bardzo drobną kostkę.
  2. Do przygotowanego garnka dodaj olej i postaw go na małym ogniu.
  3. Gdy olej się podgrzeje, dodaj do garnka pokrojoną cebulę oraz szczyptę soli. Smaż cebulę przez niecałą minutę, tylko do momentu aż będzie szklista.
  4. Następnie dodaj do garnka, ugotowane i starte buraczki, razem z sokiem, który puściły. Wymieszaj całość.
  5. Po wymieszaniu, dodaj do garnka cukier, ocet, śmietanę, pieprz i szczyptę soli. Ponownie wymieszaj, tak by wszystkie składniki równomiernie się rozprowadziły.
  6. Smaż buraczki jeszcze przez 2-3 minuty na małym ogniu, często mieszając.
  7. Po tym czasie buraczki zasmażane na słodko są gotowe do podania.

MIEJ POD RĘKĄ

  • mały garnek (najwygodniejszy będzie rondelek) lub niewielką patelnię,
  • tarkę do warzyw.

CENNE RADY

Jeżeli nie chcesz gotować buraczków w domu z różnych powodów, możesz kupić już ugotowane buraczki, który wystarczy w domu zetrzeć na tarce. Są one zdecydowanie lepsze niż, gotowe buraczki, sprzedawane w słoikach.

SPOSÓB PODANIA

Buraczki zasmażane do doskonały dodatek do tradycyjnego, polskiego obiadu. Doskonale pasują do dań z kaczki, kotletów mielonych lub innych dań mięsnych, w tym smażonych kotletów drobiowych. Idealnym połączeniem jest podanie je razem z ziemniaczanym puree.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!