Obłędne ślimaki z ciasta drożdżowego

Obłędne ślimaki z ciasta drożdżowego
  • Marcin
  • 17 lipca 2021

Ślimaki z ciasta drożdżowego z dodatkiem wędliny, sera, sosu pomidorowego i innych ulubionych składników to doskonały pomysł na imprezową przekąskę czy niecodzienną kolację. Wielu z Was może kojarzyć ślimaki, które zrobione są z gotowego ciasta francuskiego, jednak te z drożdżowego biją je na głowę! Półkruche ciasto drożdżowe na śmietanie, dosłownie rozpływa się w ustach i doskonale smakuje z dodatkami, których w ślimakach nie powinno brakować!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


(ilość produktów dla przygotowania 30-35 ślimaków)

ślimaki z ciasta drożdżowego
ślimaki z ciasta drożdżowego
ślimaki z ciasta drożdżowego
ślimaki z ciasta drożdżowego
ślimaki z ciasta drożdżowego
ślimaki z ciasta drożdżowego

WYKONANIE


Obłędne ślimaki z ciasta drożdżowego

  1. W pierwszej kolejności przygotuj zaczyn na ciasto, w tym celu do wysokiego naczynia wsyp pokruszone drożdże, cukier oraz śmietanę. Wymieszaj zaczyn aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i pozostaw na 5-10 do lekkiego wyrośnięcia.
  2. W czasie gdy zaczyn rośnie, pokrój składniki do nadzienia: szynkę w paski, oliwki w plasterki, suszone pomidory również w paski a ogórki w półplasterki. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Do miski wsyp mąkę, którą wcześniej przesiej na sicie a następnie dodaj miękkie masło, które pokrój ostrym nożem już w mące.
  4. Następnie do miski wlej zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. Ugniataj ciasto przez około 2-3 minuty aż do momentu, gdy będzie ono całkowicie gładkie.
  5. Gotowe ciasto rozwałkuj na duży prostokąt o wymiarach około 60 x 40 centymetrów.
  6. 2/3 powierzchni ciasta posmaruj sosem pomidorowym lub ketchupem. Na sosie układaj pokrojone składniki nadzienia a na końcu posyp wszystko startym serem.
  7. Ciasto wraz ze składnikami zawiń w roladę, zaczynając zwijanie od strony nadzienia.
  8. Zawiniętą roladę pokrój ostrym nożem na plastry o o grubości ok. 1,5 centymetra, która następnie układaj na płasko na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ślimaki z wierzchu posyp suszonym oregano.
  9. Blaszkę ze ślimakami włóż do nagrzanego do 200 stopni (tryb grzanie góra-dół) i piecz przez 16-18 minut.
  10. Po tym czasie ślimaki z ciasta drożdżowego są gotowe do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • wysokie naczynie do przygotowania zaczynu,
  • miska,
  • tarka kuchenna (duże oczka),
  • stolnica lub czysty blat kuchenny,
  • wałek do ciasta,
  • papier do pieczenia

CENNE RADY

Ślimaki z ciasta drożdżowego pozostają dłużej świeże niż te przygotowane z ciasta francuskiego, dlatego też możesz przygotować je nawet dzień przed planowanym przyjęciem.

Również dobór dodatków do ślimaków, podobnie jak w przypadku pizzy, należy wyłącznie do Ciebie! Dodaj po prostu to co lubisz, a moje propozycje potraktuj jako sugestię:)

SPOSÓB PODANIA

Ślimaki z ciasta drożdżowego są gotową przekąską, która nie wymaga żadnych dodatków. Jeżeli jednak bardzo chcesz podać je w towarzystwie jeszcze czegoś, polecam np. sos śmietanowo-majonezowy lub sos BBQ.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!