Jak zrobić zakwas na chleb domowy? Przepis krok po kroku!
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Co tu dużo pisać? Domowe suszone zioła, które wcześniej zerwaliście z własnego ogródka (nieważne czy jest on na balkonie czy za domem) biją na głowę wszystkie zioła, które możemy kupić w sklepie. Oczywiście najlepsze są zioła świeże, jednak ciężko o świeży majeranek lub lubczyk w środku zimy… Nie pozostaje nam nic innego jak zamknąć ich aromat w słoiczkach, a wcześniej ususzyć je by się nam nie zepsuły. Możecie to zrobić na dwa sposoby, o czym przeczytacie niżej! A do czego wykorzystać można suszone zioła? Lubczyk do zup czy sosów, np. rosołu, majeranek do doprawienia mięs, wątróbki czy kaszanki, oregano oczywiście do pizzy a bazylię do sosu bolońskiego! To tylko kilka przykładów, więcej oczywiście znajdziecie w moim przepiśniku🙂
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność#TAGI
(ilość produktów dla przygotowania różnej ilości suszonych ziół, w zależności od ilości świeżych ziół)
Nasze domowe suszone zioła
Jeżeli nie macie elektrycznej suszarki do ziół, zawsze możecie ususzyć je sposobem naszych babć! Zwiążcie pęczek wybranych ziół sznurkiem i powieście na słonecznej ścianie budynku, pod daszkiem na tarasie, w kuchni, na balkonie czy oknie! Suszenie potrwa nieco dłużej ale efekt będzie dokładnie taki sam. Pamiętajcie jednak, by ściągać pęczki ziół przed deszczem, by nie zmokły.
Pamiętajcie, że oprócz suszonych ziół, warto przygotować sobie również na zimę zapas włoszczyzny! Jak ją przygotować przeczytacie we wpisie: Mrożona włoszczyzna. Smak ogrodu przez cały rok!
Przygotowane w domu suszone zioła, to dopiero półprodukt który wzbogaci smak Waszych dań! Pomysły na potrawy, desery czy napoje znajdziecie w moim przepiśniku!
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Co powiecie na jeszcze ciepły, wilgotny w środku, wypełniony ulubionymi dodatkami i zamknięty w chrupiącej skórce bochenek chleba? To jak…
Znasz ten ból głowy, kiedy główne danie na obiad już zaplanowane ale za Chiny Ludowe nie wiesz co podać do…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Kalisz to jedno z najważniejszych miast Wielkopolski, mogące pochwalić się wyjątkowo długą historią, która nie zawsze była dla niego łaskawa…
Park Wilsona w Poznaniu to jeden z najpiękniejszych parków miejskich w stolicy Wielkopolski. Mimo, że nie należy do największych, skrywa…