Rosół jak u mamy

Król zup. Mówią, że kto potrafi zrobić dobry rosół jest dobrym kucharzem. Zupa prosta, nie wymaga wyszukanych produktów lecz wymaga dobrej jakości produktów. Bo rosół nie jest prawie wcale przyprawiany, zapomnij o kostkach, esencjach – wystarczą dobre produkty i sól.

Przepisów na rosół jest wiele, sam próbowałem kilku. Zdecydowałem się już jakiś czas temu, że ten przepis to właśnie to – smak domu. Trzymam się niego, gdy mam ochotę na prawdziwy, wyrazisty w smaku rosół. Sprawdźcie sami!

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Rosół jak u mamy

składniki

  • 1 kurczak w całości (bez podrobów)(waga około 1,5 do 2 kilogramów),
  • 3 średnie marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 1 średni seler,
  • 1 średni por,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 4 suszone grzyby,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • 30 g masła,
  • 3,5 łyżeczki soli
  • około 2,5 litra wody.
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

wykonanie

  1. Kurczaka włóż do dużego garnka i zalej wodą. Dodaj 2 łyżeczki soli i zagotuj.
  2. Cebulę obierz i przekrój na pół. Na niewielkiej patelni roztop masło i podsmaż na nim cebulę na rumiano.
  3. Obierz pozostałe warzywa i przygotuj przyprawy. Duże warzywa, takie jak marchewka, pietruszka czy seler podziel na mniejsze części (wielkości połowy lub 1/3 całości).
  4. Tuż przed zagotowaniem się wody z kurczakiem zbierz z powierzchni wody, zbierający się tam „szum”. Wykorzystaj do tego specjalną łyżkę cedzakową tzw. szumówkę lub niewielkie gęste sitko.
  5. Dodaj do zaczątku rosołu obrane warzywa i przyprawy oraz resztę soli (1,5 łyżeczki).
  6. Całość przykryj pokrywką i gotuj rosół przez minimum kolejne 2 godziny (im dłużej tym więcej aromatów wydobędziemy z mięsa i warzyw) na jak najmniejszym ogniu. Rosół powinien tylko minimalnie „pyrkać”, chwilę potrwa nim ustawić właściwy ogień pod garnkiem.
  7. Po upływie minimum dwóch godzin zestaw garnek z ognia. Wyciągnij z rosołu wszystkie warzywa oraz kurczaka. Użyj to tego szczypiec i łyżki cedzakowej.
  8. Sklaruj rosół przelewając go do innego garnka, na którym połóż drobne sitko. Wyłapie ono wszystkie mniejsze „fafruchy” z rosołu. Czynność możesz powtórzyć aż do uzyskania oczekiwanego efektu; jeżeli rosół nadal będzie lekko mętny, to nic nie szkodzi. Odstaw go na godzinę a mniejsze cząstki opadną na dno.
  9. Tak przygotowany rosół jest gotowy do jedzenia.

Rosół jak u mamy

sposób podania

Rosół podawaj z makaronem nitki. Możesz dodać do niego pokrojoną marchewkę i natkę pietruszki. Pamiętaj by podawać gorący – wtedy smakuje najlepiej.

cenne rady

Warzywa z rosołu możesz wykorzystać do przygotowania tradycyjnej sałatki warzywnej.

Mięso z rosołu możesz podać jako mięso gotowane do obiadu lub zamrozić już obrane i wykorzystać potem do zrobienia pasztetów czy farszu do pierogów.

przyda się podczas gotowania

  • duży garnek,
  • małą patelnię,
  • łyżkę cedzakową „szumówkę” lub małe, gęste sitko,
  • 3 miski różnej wielkości,
  • sito do odcedzenia rosołu.

znajdź podobne przepisy

kategoria przepisu:

użyte składniki: ,

Rosół jak u mamy

zobacz również!

sprawdź podobne przepisy

najświeższe przepisy

To ważne!

Uważasz, że to rzetelnie przygotowany, ciekawy i pomocny wpis – podaj go dalej!

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens i jest wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem czy dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach. Wpis możesz udostępnić za pomocą poniższych przycisków, gdzie automatycznie zostaniesz przeniesiony do wybranego serwisu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Przypominam również o powiadomieniach email, social mediach: Facebook, twitter, Instagram, gdzie również publikuje wiele ciekawostek, informacji oraz przemyśleń.

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

Odkryj życie pełne pasji!
To co robimy?

FACEBOOK

Zostań Patronem bloga!

Pomóż w rozwoju bloga symbolicznym 5 zł!

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.

więcej przepisów!

tag: slow fast food

POWIADOMIENIA EMAIL!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach oraz dowiaduj się o nowościach na kierunkowo.pl wprost na swój adres emial! Bez żadnego spamu?
Dołącz do grona moich stałych czytelników!

.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x