Klasyczna pasta jajeczna

Klasyczna pasta jajeczna
  • Marcin
  • 6 czerwca 2021

Lubię nieszablonowe śniadania, dlatego przepadam za domowym pieczywem (np. chlebem pszennym z żurawiną czy chlebem razowym) i pastami kanapkowymi! Po np. paście z wędzonej makreli i twarogu oraz kilku innych pastach, przyszedł czas by w moim przepiśniku pojawiła się klasyczna pasta jajeczna! Jest ona banalnie prosta w przygotowaniu, wymaga jedynie kilku składników, które pewnie masz w swoim domu a co najważniejsze, wychodzi niesamowicie smaczna! Ten prosty przepis możesz wykorzystać w każdej wolnej chwili, bo jej przygotowanie to kilkadziesiąt minut! Dlatego dzielę się nim z Wami i zachęcam do wypróbowania!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 4 jajka,
  • 1 cebula dymka,
  • 2 łyżeczki majonezu,
  • pół łyżeczki musztardy delikatesowej,
  • sól, pieprz
  • pół szklanki wrzątku do sparzenia cebuli,

(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)

pasta jajeczna
pasta jajeczna
pasta jajeczna
pasta jajeczna
pasta jajeczna
pasta jajeczna przepisy na pasy kanapkowe

WYKONANIE


Klasyczna pasta jajeczna

  1. Jajka umyj i ugotuj na twardo. U mnie trwa to 10 minut od zagotowania wody a jajka wkładam na początku do wody, jeszcze zimnej.
  2. W czasie gdy gotują się jajka, obierz cebulę dymkę i pokrój jej białą część na drobno. Pokrojoną dymkę przerzuć na sitko, sparz ją wrzątkiem i pozostaw do odcieknięcia.
  3. Gdy jajka już się ugotują, obierz je ze skorupek.
  4. Obrane kawałki pokrój w mniejsze części i wrzuć do rozdrabniacza w blenderze.
  5. Dodaj do rozdrabniacza sparzoną cebulę i poszatkuj wszystko na bardzo drobno.
  6. Rozdrobnione jajka przerzuć do miski a następnie dodaj do niej pokrojony szczypiorek od dymki, majonez, musztardę, sól i pieprz.
  7. Całość wymieszaj, tak by powstała jednolita pasta jajeczna.
  8. Gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • małe sitko,
  • miskę,
  • mały garnek,
  • blender z naczyniem do rozdrabniania,

CENNE RADY

Pastę jajeczną możesz śmiało przygotować wieczorem i przechować w lodówce do śniadania, podczas którego bez dwóch zdań smakuje najlepiej!

Nie musisz jej również rozdrabiać blenderem, co wydaje mi się najszybsze i najprostsze, tylko możesz pokroić wszystko na drobno nożem.

SPOSÓB PODANIA

Pasta jajeczna lubi szczypiorek:) Właśnie dlatego podaję ją na pieczywie (najlepiej domowym np. chlebie razowym) posypaną świeżym szczypiorkiem. Dodatkowo można podać ją z rzodkiewką, świeżym ogórkiem lub ogórkiem małosolnym.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!