przepiśnik

Klasyczna pasta jajeczna

Lubię nieszablonowe śniadania, dlatego przepadam za domowym pieczywem (np. chlebem pszennym z żurawiną czy chlebem razowym) i pastami kanapkowymi! Po np. paście z wędzonej makreli i twarogu oraz kilku innych pastach, przyszedł czas by w moim przepiśniku pojawiła się klasyczna pasta jajeczna! Jest ona banalnie prosta w przygotowaniu, wymaga jedynie kilku składników, które pewnie masz w swoim domu a co najważniejsze, wychodzi niesamowicie smaczna! Ten prosty przepis możesz wykorzystać w każdej wolnej chwili, bo jej przygotowanie to kilkadziesiąt minut! Dlatego dzielę się nim z Wami i zachęcam do wypróbowania!

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Klasyczna pasta jajeczna

składniki

  • 4 jajka,
  • 1 cebula dymka,
  • 2 łyżeczki majonezu,
  • pół łyżeczki musztardy delikatesowej,
  • sól, pieprz
  • pół szklanki wrzątku do sparzenia cebuli,
(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)

wykonanie

  1. Jajka umyj i ugotuj na twardo. U mnie trwa to 10 minut od zagotowania wody a jajka wkładam na początku do wody, jeszcze zimnej.
  2. W czasie gdy gotują się jajka, obierz cebulę dymkę i pokrój jej białą część na drobno. Pokrojoną dymkę przerzuć na sitko, sparz ją wrzątkiem i pozostaw do odcieknięcia.
  3. Gdy jajka już się ugotują, obierz je ze skorupek.
  4. Obrane kawałki pokrój w mniejsze części i wrzuć do rozdrabniacza w blenderze.
  5. Dodaj do rozdrabniacza sparzoną cebulę i poszatkuj wszystko na bardzo drobno.
  6. Rozdrobnione jajka przerzuć do miski a następnie dodaj do niej pokrojony szczypiorek od dymki, majonez, musztardę, sól i pieprz.
  7. Całość wymieszaj, tak by powstała jednolita pasta jajeczna.
  8. Gotowe!

Klasyczna pasta jajeczna

zdjęcia

zostań po więcej!

Jestem również na

Jesteś u mnie pierwszy raz? Pozwól, że przedstawię Tobie mojego bloga!

Klasyczna pasta jajeczna

przyda się podczas gotowania

  • małe sitko,
  • miskę,
  • mały garnek,
  • blender z naczyniem do rozdrabniania,

sposób podania

Pasta jajeczna lubi szczypiorek:) Właśnie dlatego podaję ją na pieczywie (najlepiej domowym np. chlebie razowym) posypaną świeżym szczypiorkiem. Dodatkowo można podać ją z rzodkiewką, świeżym ogórkiem lub ogórkiem małosolnym.

cenne rady

Pastę jajeczną możesz śmiało przygotować wieczorem i przechować w lodówce do śniadania, podczas którego bez dwóch zdań smakuje najlepiej!

Nie musisz jej również rozdrabiać blenderem, co wydaje mi się najszybsze i najprostsze, tylko możesz pokroić wszystko na drobno nożem.

zobacz również
znajdź podobne przepisy

podobne przepisy oznaczone tagiem: , ,

inspiracje na przepisy z użytymi składnikami: , , ,

poradniki kulinarne
To ważne!

Pomogłem lub zainspirowałem?

Postaw mi wirtualną kawę lub podaj wpis dalej! By udostępnić go w social mediach, użyj jednego z poniższych przycisków!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens oraz jest da Was wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem, dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach czy postawieniem kawki!

Możesz również zapisać się newslettera, dzięki któremu zawsze będziesz wiedział o nowych wpisach a także otrzymasz dodatkowe korzyści jak rabaty i darmowe materiały!

Znajdziesz mnie również w social mediach: Facebook, twitter, Instagram. Bedzie mi bardzo miło jak dołączysz do obserwujących!

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x