Pizza. Domowa. Najlepsza!

Pizza. Domowa. Najlepsza!
  • Marcin
  • 14 lipca 2020

Uwielbiam! Pizza to jedno moich ulubionych przysmaków a do tego również )nieskromnie mówiąc) danie popisowe. Dopracowałem ją do perfekcji, by sprawiać sobie jeszcze większą przyjemność z jedzenia.

Największym atutem pizzy jest jest prostota i możliwość wykonania na wiele sposobów. Ta w tradycyjnej wersji, na pszennym cieście drożdżowym otrzymuje charakter i smak, dzięki składnikom, które na niej wylądują. A tutaj pole do popisu niczym nie jest ograniczone.

Ja jednak skłaniam się ku klasyce, ponieważ kładę na pizzę, te składniki, które są powszechnie stosowane i lubiane. O szczegółach za chwilę. A teraz pozwól, że Ci coś jeszcze powiem. Nawet najlepsza pizza na mieście, nie będzie tak dobra jak ta wykonana w domu! Wypróbuj mój przepis, a nie zawiedziesz się.

SKŁADNIKI


  • ciasto:
  • sos pomidorowy:
  • pizza:
    • 5 plastrów ulubionej szynki lub salami (ok. 70g),
    • 10-15 zielonych oliwek,
    • 6-7 suszonych pomidorów,
    • 1 mała cebula,
    • 100 g tartego sera (np. mozzarella),
    • 1 łyżeczka suszonego oregano.
  • inne pomysły na dodatki:
    • warzywa i owoce:
      • pieczarki,
      • ostre papryczki,
      • rukola,
      • czarne oliwki,
      • kukurydza,
      • groszek konserwowy,
      • ananas,
      • żurawina,
      • ogórek kiszony lub konserwowy,
      • brokuły,
      • kapusta pekińska,
      • fasola czerwona,
      • papryka,
      • marchewka,
      • por,
      • pomidorki koktajlowe,
    • mięsa:
      • boczek,
      • kiełbasa,
      • mięso a’la kebab,
      • kabanosy,
      • szynka parmeńska lub szwarcwaldzka,
    • ryby i owoce morza:
      • tuńczyk,
      • owoce morza (np. krewetki),
    • sery:
      • oscypek,
      • ser feta,
      • ser pleśniowy typu „Lazur”,
      • ser Camembert,

(ilość produktów dla przygotowania 1 pizzy, to jest 8 porcji)

pizza
pizza
pizza

WYKONANIE


Pizza. Domowa. Najlepsza!

  1. Przygotuj ciasto na pizzę, według przepisu Ciasto na pizze – mój tajemny przepis i odstaw do wyrośnięcia.
  2. W czasie, kiedy ciasto będzie rosło przygotuj sos pomidorowy, zgodnie z przepisem Mój podstawowy sos pomidorowy. Odstaw do wystygnięcia.
  3. Przygotuj składniki na pizzę. Wszystkie produkty z zalew, wyłóż na sitka by ociekły. Szynkę pokrój w mniejsze kawałki, oliwki w plasterki, suszone pomidory w paski a cebulę w półplasterki.
  4. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj dalej zgodnie z przepisem, a na końcu uformuj placek. Połóż go na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  5. Posmaruj go przygotowanym i wystudzonym sosem pomidorowym.
  6. Zacznij układać składniki, ja zawsze na początku kładę mięso, potem warzywa i wszelkie dodatki.
  7. Na końcu posyp całość startym serem, np. mozzarellą. Na sam koniec posyp pizzę suszonym oregano.
  8. Nagrzej piekarnik do temperatury 250 stopni i ustaw program góra-dół. Gdy piekarnik się nagrzeje włóż do niego pizzę.
  9. Piecz pizzę przez 8 minut.
  10. Po tym czasie wyciągnij ją z piekarnika i podziel na części. Pizza jest gotowa!

MIEJ POD RĘKĄ

  • sitka,
  • blaszkę do pieczenia,
  • papier do pieczenia,

CENNE RADY

Nie kładź na pizzę zbyt wiele składników, optymalnie jest dodać do niej maksymalnie 5-6 składników. Ciasto musi „oddychać”, inaczej wyjdzie zakalec.

SPOSÓB PODANIA

Pizza sama w sobie smakuje doskonale. Możesz ją jednak jeść z dowolnym dipem lub sosem (np. sosem majonezowo-pomidorowym, sosem pomidorowym lub czosnkowym). Niektórzy polewają ją dobrej jakości oliwą z oliwek. Zatem podawaj jak tylko masz ochotę! Pamiętaj tylko, że najlepiej smakuje ciepła:)

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!