Łagodny sos majonezowo – pomidorowy

Łagodny sos majonezowo – pomidorowy
  • Marcin
  • 12 stycznia 2020

Sos majonezowo – pomidorowy to idealny dodatek do tradycyjnych frytek, frytek z batatów, czipsów czy kebaba. Jest szybki i prosty do zrobienia, a składniki pewnie każdy ma w lodówce. Poznaj mój przepis.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki łagodnego keczupu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypiorek
  • koperek
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 1 porcji)

sos majonezowo - pomidorowy

WYKONANIE


Łagodny sos majonezowo – pomidorowy

  1. Do przygotowanej miseczki nałóż majonez, jogurt i keczup.
  2. Szczypiorek i koperek posiekaj dosyć drobno. Dodaj do reszty.
  3. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko i sos majonezowo – pomidorowy jest gotowy.

MIEJ POD RĘKĄ

  • miseczka

CENNE RADY

Składniki możesz dobrać pod siebie, możesz zrobić wersję bardziej dietetyczną rezygnując z majonezu a dodając więcej jogurtu. Możesz również zrezygnować z gotowego keczupu i zastąpić go domowym keczupem lub sosem pomidorowym.

SPOSÓB PODANIA

Sos podawaj jako dodatek do przekąsek typu frytki (sprawdź mój przepis na frytki z batatów lub klasyczne frytki ziemniaczane), czipsy lub jako składnik dania, np. kebaba.

inne przepisy z:

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!