Miesiąc bez rozpusty. Podsumowanie i efekty wyrzeczeń
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je “Miesiąc bez…
Wielkopolska słynie głównie z pyry z gzikiem i świętomarcińskich rogali ale to nie wszystkie przysmaki z tego regionu Polski! Ser smażony z Wielkopolski to jeden z kolejnych regionalnych smaków, który pewnie każdy mieszkaniec tego region dobrze zna. Dla wielu będzie zaskoczeniem, że powstaje on z twarogu, szerzej znanego jako “biały ser” a swoją żółtą barwę zawdzięcza… zgliwieniu, czy procesowi, który dla wielu byłby tożsamy ze starzeniem i psuciem:) No ale taka już jest nasza, polska kuchnia, że lubimy to co inni uznają za popsute jak np. kiszoną kapustę czy kiszone ogórki.
Nasze babcie i mamy przygotowywały go z wiejskiego twarogu, nam pozostaje dzisiaj skorzystać z twarogów, które otrzymywane są przemysłowo a to już nie ten sam ser… Właśnie dlatego, by uzyskać ten sam efekt co nasze babcie, warto dodać do sera który ma zgliwieć, odrobinę sody oczyszczonej. Dzięki temu ser nam faktycznie zgliwieje i nie zrobi się nieprzyjemnie gorzki. Ale o szczegółach więcej przeczytacie w poniższym przepisie!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania około 900 g sera smażonego)
Domowy ser smażony z Wielkopolski
Trzy cenne porady:
Ser smażony z Wielkopolski można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, a w każdym wydaniu smakuje wyśmienicie. Osobiście zdecydowanie wolę i Wam również polecam wersję na ciepło, która jest niesamowicie kremowa i dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje jednak na świeżym, jeszcze ciepłym domowych chlebie, np. chlebie pszennym z żurawiną.
#TAGI
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Moje coroczne wyzwanie, które robię przez 30 dni poprzedzających święta Bożego Narodzenia, stało się niemal rytuałem. Nazwałem je “Miesiąc bez…
Znasz ten ból głowy, kiedy główne danie na obiad już zaplanowane ale za Chiny Ludowe nie wiesz co podać do…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Widzieliście kiedyś oryginalne wały obronne piastowskiego grodu mające ponad 1000 lat i mierzące u swojej podstawy ponad 40 metrów? Założę…
Skansen Filmowe Soplicowo to jedyny w kraju skansen filmowy, w którym będziecie mogli zobaczyć oryginalną filmową scenografię, stworzoną specjalnie dla…