Domowe przepisy na pasty kanapkowe
Jeżeli szukacie pomysłu na urozmaicenie śniadania, kolacji czy imprezowych przekąsek, doskonale trafiliście:) Poznajcie moje przepisy na pasty kanapkowe, które są…
Wielkopolska słynie głównie z pyry z gzikiem i świętomarcińskich rogali ale to nie wszystkie przysmaki z tego regionu Polski! Ser smażony z Wielkopolski to jeden z kolejnych regionalnych smaków, który pewnie każdy mieszkaniec tego region dobrze zna. Dla wielu będzie zaskoczeniem, że powstaje on z twarogu, szerzej znanego jako “biały ser” a swoją żółtą barwę zawdzięcza… zgliwieniu, czy procesowi, który dla wielu byłby tożsamy ze starzeniem i psuciem:) No ale taka już jest nasza, polska kuchnia, że lubimy to co inni uznają za popsute jak np. kiszoną kapustę czy kiszone ogórki.
Nasze babcie i mamy przygotowywały go z wiejskiego twarogu, nam pozostaje dzisiaj skorzystać z twarogów, które otrzymywane są przemysłowo a to już nie ten sam ser… Właśnie dlatego, by uzyskać ten sam efekt co nasze babcie, warto dodać do sera który ma zgliwieć, odrobinę sody oczyszczonej. Dzięki temu ser nam faktycznie zgliwieje i nie zrobi się nieprzyjemnie gorzki. Ale o szczegółach więcej przeczytacie w poniższym przepisie!
OZNACZENIA
kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność(ilość produktów dla przygotowania około 900 g sera smażonego)
Domowy ser smażony z Wielkopolski
Trzy cenne porady:
Ser smażony z Wielkopolski można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, a w każdym wydaniu smakuje wyśmienicie. Osobiście zdecydowanie wolę i Wam również polecam wersję na ciepło, która jest niesamowicie kremowa i dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje jednak na świeżym, jeszcze ciepłym domowych chlebie, np. chlebie pszennym z żurawiną.
#TAGI
inne przepisy z:
Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)
poradniki kulinarne
Jeżeli szukacie pomysłu na urozmaicenie śniadania, kolacji czy imprezowych przekąsek, doskonale trafiliście:) Poznajcie moje przepisy na pasty kanapkowe, które są…
Pewnie nie raz słyszałeś że od słodyczy, fast food-ów czy gotowego sklepowego jedzenia się tyje. Też to słyszałem dlatego postanowiłem…
Smakuj podróżując!
Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!
Pyzdry to niezwykłe miasto ale równie pięknie i niezwykle jej również w ich okolicach! Poznajcie najciekawsze atrakcje w okolicach Pyzdr…
Skanseny w Polsce stają się coraz ciekawsze a mimo to Szlak Ginących Zawodów i mini ZOO, które choć wielu z…