Domowy ser smażony z Wielkopolski

Domowy ser smażony z Wielkopolski
  • Marcin
  • 16 października 2021

Wielkopolska słynie głównie z pyry z gzikiem i świętomarcińskich rogali ale to nie wszystkie przysmaki z tego regionu Polski! Ser smażony z Wielkopolski to jeden z kolejnych regionalnych smaków, który pewnie każdy mieszkaniec tego region dobrze zna. Dla wielu będzie zaskoczeniem, że powstaje on z twarogu, szerzej znanego jako „biały ser” a swoją żółtą barwę zawdzięcza… zgliwieniu, czy procesowi, który dla wielu byłby tożsamy ze starzeniem i psuciem:) No ale taka już jest nasza, polska kuchnia, że lubimy to co inni uznają za popsute jak np. kiszoną kapustę czy kiszone ogórki.

Nasze babcie i mamy przygotowywały go z wiejskiego twarogu, nam pozostaje dzisiaj skorzystać z twarogów, które otrzymywane są przemysłowo a to już nie ten sam ser… Właśnie dlatego, by uzyskać ten sam efekt co nasze babcie, warto dodać do sera który ma zgliwieć, odrobinę sody oczyszczonej. Dzięki temu ser nam faktycznie zgliwieje i nie zrobi się nieprzyjemnie gorzki. Ale o szczegółach więcej przeczytacie w poniższym przepisie!

SKŁADNIKI


  • 1 kg sera twarogowego półtłustego,
  • 30 g sody oczyszczonej,
  • 2 żółtka,
  • 50 g masła,
  • sól,
  • ewentualnie kminek

(ilość produktów dla przygotowania około 900 g sera smażonego)

ser smażony z Wielkopolski
ser smażony z Wielkopolski
ser smażony z Wielkopolski
ser smażony z Wielkopolski
ser smażony z Wielkopolski

WYKONANIE


Domowy ser smażony z Wielkopolski

  1. By przygotować ser smażony z Wielkopolski, musimy w pierwszej kolejności rozkruszyć twaróg na drobno.
  2. Rozkruszony ser twarogowy wsypujemy do miski i po rozkruszeniu około 1/3 kostki, posypujemy go sodą oczyszczoną (około 1/3 przygotowanej ilości).
  3. Następnie rozkruszamy pozostałą część sera, posypując ją ponownie soda oczyszczoną.
  4. W ten sposób przygotowany ser dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do zgliwienia na około 2-4 dni do pomieszczenia o temperaturze pokojowej.
  5. W tym czasie ser powinien zgliwieć, nabrać bladożółtej barwy a na jego powierzchni pojawić się pęcherze powietrza, co będzie oznaczało, że ser jest gotowy do smażenia.
  6. By usmażyć ser, na patelnię dodajcie masło i rozpuśćcie je na małym ogniu a gdy będzie już płynne i gorące, wrzućcie na patelnię zgliwiały ser oraz sól.
  7. Smażcie go powoli, na małym ogniu, często mieszając by się nie przypalił. Ser powinien z każdą minutą robić się coraz bardziej płynny, by ostatecznie pod koniec mieć konsystencję rzadkiego, klejącego się ciasta – to oznaka, że jest już wystarczająco usmażony.
  8. Zestawcie patelnię z serem z ognia i dodajcie do niego żółtka jajek i od razu dokładnie i energicznie wymieszajcie, by żółtka rozprowadziły się równomiernie po całym serze. Jeżeli ser będzie stawał się coraz gęsty, postawcie go na czas rozprowadzania żółtek na małym ogniu.
  9. Gotowy ser przelewajcie do przygotowanych miseczek a następnie po wierzchu posmarujcie go delikatnie masłem, dzięki czemu nie zrobi się na powierzchni sera twarda skorupa.
  10. Domowy ser smażony z Wielkopolski gotowy!

MIEJ POD RĘKĄ

  • duża miska,
  • duża patelnia,
  • miseczki, naczynia lub pojemniki na gotowy ser smażony,

CENNE RADY

Trzy cenne porady:

  • jeżeli lubicie ser smażony z dodatkiem kminku, dodajcie go w tym samym momencie co żółtka,
  • domowy ser smażony z Wielkopolski można bardzo długo przechowywać w lodówce (nawet 2-3 tygodnie),
  • jeżeli chcecie podgrzać już zimny ser smażony, możecie to zrobić na patelni, podgrzewając go na małym ogniu często mieszając lub znacznie szybciej i wygodniej w mikrofalówce

SPOSÓB PODANIA

Ser smażony z Wielkopolski można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, a w każdym wydaniu smakuje wyśmienicie. Osobiście zdecydowanie wolę i Wam również polecam wersję na ciepło, która jest niesamowicie kremowa i dosłownie rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje jednak na świeżym, jeszcze ciepłym domowych chlebie, np. chlebie pszennym z żurawiną.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!